Početna strana > Hronika > Emanuel Makron: Veliki su rizici da bi Evropa mogla da bude oslabljena, čak potisnuta u nastupajućim godinama. Moramo biti potpuno svesni - Evropa je smrtna i može umreti
Hronika

Emanuel Makron: Veliki su rizici da bi Evropa mogla da bude oslabljena, čak potisnuta u nastupajućim godinama. Moramo biti potpuno svesni - Evropa je smrtna i može umreti

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 25. april 2024.

 Evropska unija će se u narednim godinama suočiti sa velikim rizicima da bude oslabljena, Evropa bi mogla da propadne, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron.

„Veliki su rizici da bi Evropa mogla da bude oslabljena, čak potisnuta u nastupajućim godinama. Moramo biti potpuno svesni: Evropa je smrtna i može umreti“, rekao je Makron u govoru na Sorboni, koji je prenošen na zvaničnom nalogu predsednika na društvenoj mreži „Iks“.

On je dodao da su „rizici od osiromašenja po Evropu visoki“, te da je Evropskoj uniji potrebna nova strategija rasta i razvoja, podsetivši da je neophodno da ostane strateški i tehnološki nezavisna.

Makron je napomenuo i da je bitka za izgradnju jake Evrope daleko od pobeđene i da postoji rizik da zaostane za globalnim rivalima u predstojećoj deceniji, preneo je „Rojters“.

Evropa se, ocenio je Makron, nalazi na prelomnoj tački i mora da učini više da bi se takmičila sa ubrzanim naoružavanjem njenih globalnih rivala.

Francuski lider je napomenuo da model ekonomskog rasta EU mora da se promeni jer trenutni nije održiv, kao i da EU zaostaje u globalnom kontekstu u kojem se principi slobodne trgovine dovode u pitanje.

On je dodao da je Bregzit bio "eksplozija čiji negativni efekti znače da danas niko ne sme da se usudi da predloži izlazak iz Evrope".

Prethodno, predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je da bi pobeda Rusije u Ukrajini promenila tok istorije u Evropi, nakon čega Evropska unija „više nikad ne bi bila ista“.

(Sputnjik)