Početna strana > Hronika > Edi Rama: Evropski predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine predstavlja "de fakto" srpsko priznanje Kosova. Moramo da zadržimo Srbiju na našoj strani
Hronika

Edi Rama: Evropski predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine predstavlja "de fakto" srpsko priznanje Kosova. Moramo da zadržimo Srbiju na našoj strani

PDF Štampa El. pošta
petak, 24. mart 2023.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je takozvani evropski predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine najbolji do sada i dodao da predstavlja "de fakto" srpsko priznanje Kosova, prenosi RTK.

Rama, koji boravi u Velikoj Britaniji, u razgovoru u sali Kraljevskog instituta za međunarodne odnose ocenio je da prema evropskom predlogu obe strane mogu da dobiju ono što im pripada.

"Mislim da je dokument na stolu najbolji, gde obe strane mogu da dobiju ono što im pripada. Obe strane su veoma blizu rata, a miris krvi je i dalje jak do te mere da ne mogu da preduzmu poslednje korake. Ovo je pravi način i 'de fakto' priznanje prava Kosova da živi i odlučuje samostalno", kazao je Rama.

Navodeći da je to "de fakto" priznanje Srbije gde treba da postoje normalni odnosi sa "Kosovom", Rama kaže da je potrebno da se sprovodi sve što je dogovoreno, pošto je Balkan region kome se mnogo štošta zamera.

Moramo da zadržimo Srbiju na našoj strani jer ona može da nas vrati u prošlost. Potrudimo se da se unija na Balkanu protiv ruske agresije u Ukrajini ne raspadne

U tesnoj saradnji regiona igra ulogu i proces "Otvoreni Balkan", a Rama kaže da je teško pregovarati sa Srbijom zbog ćorsokaka sa Kosovom i Metohijom.

"To je deo čitave transformacije koju Balkan doživljava. Albanci su u najboljoj poziciji u kojoj su ikada bili. Odnosi na Balkanu nikada nisu bili bolji. Imamo slona u sobi u svakom dogovoru sa Srbima, zbog 'Kosova'. A za to moramo da zadržimo Srbiju na našoj strani jer ona može da nas vrati u prošlost. Potrudimo se da se unija na Balkanu protiv ruske agresije u Ukrajini ne raspadne jer ako se to desi, to bi nas vrlo brzo moglo vratiti u prošlost", kazao je Rama.

Podsetimo, posrednici EU u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu 27. februara zvanično su predstavili predlog o normalizaciji odnosa.

U dokumentu na koji paraf još nije stavila nijedna strana, primetna je značajna sličnost sa odredbama ugovora dve Nemačke iz 1972. godine.

Napominjemo da je ovakav sporazum, sa ovim tačkama, u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti došao u Brisel s namerom da "neki sporazum" bude potpisan, ali da je on to odbio. Kurti je potvrdio da je bio spreman da potpiše dokument, ali da je srpska strana to odbila.

Albanski kriminalci nisu doneli kriminal u Veliku Britaniju

Na pitanje kako se Albanija nosi sa geopolitičkim izazovima i masovnom imigracijom mladih u Veliku Britaniju, Rama je rekao da problem nisu Albanci koji dolaze u Britaniju, već to što njihove snove i nade koriste kriminalci.

"Albanski kriminalci nisu ovde doneli kriminal, nisu doneli drogu, ali su ovde našli tržište", rekao je Rama.

Ukazuje da su razgovarali da zajedno izgrade zajedničku operativnu kapiju za napad na kriminalne mreže, ali i da se posle njegovog razgovora sa britanskim premijerom telefonom, to dešava.

"Moj problem nije u tome što Albanci dolaze u Britaniju, već kada se Albanci koriste u svojim snovima i nadama od strane kriminalaca. Nemam problem što su britanske granice zatvorene, ali ne smemo dozvoliti da mlade Albance iskoriste kriminalci", rekao je Rama.

(RT)