Početna strana > Hronika > DŽastin Trudo: Činjenica da je u kanadski parlament pozvan Ukrajinac koji se borio u nacističkoj jedinici u Drugom svetskom ratu je „velika sramota” za Kanadu
Hronika

DŽastin Trudo: Činjenica da je u kanadski parlament pozvan Ukrajinac koji se borio u nacističkoj jedinici u Drugom svetskom ratu je „velika sramota” za Kanadu

PDF Štampa El. pošta
utorak, 26. septembar 2023.

 OTAVA – Činjenica da je u kanadski parlament pozvan Ukrajinac koji se borio u nacističkoj jedinici u Drugom svetskom ratu je „velika sramota” za Kanadu, saopštio je premijer DŽastin Trudo.

Jaroslav Hunka (98) dobio je ovacije nakon što ga je predsednik Donjeg doma Entoni Rota nazvao „herojem” tokom posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u petak, prenosi Bi-Bi-Si.

Rota je saopštio da mu nisu bile poznate Hunkine veze sa nacistima i da je pogrešio kad ga je pozvao da prisustvuje događaju.

Predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta suočava se s pozivima da podnese ostavku zbog toga, a Trudo je juče novinarima priznao da je „izuzetno uznemirujuće to što se dogodilo”.

„Ovo je nešto što je velika sramota za parlament Kanade i samim tim za sve Kanađane”, dodao je Trudo

Incident se dogodio u petak, kada se u parlamentu obratio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Hunka je sedeo na galeriji Donjeg doma kada je Rota pokazao na njega i saopštio da je reč o čoveku koji je ukrajinski i kanadski heroj i da mu zahvaljuju za svu njegovu službu.

Prisutni u sali odgovorili su pljeskom.

Hiljade Ukrajinaca borilo se na nemačkoj strani tokom rata, ali milioni drugih služili su u sovjetskoj Crvenoj armiji, prenosi Tanjug.

Hunka je tokom Drugog svetskog rata služio u 14. Vafen-Š grenadirskoj diviziji, takođe poznatoj kao divizija Galicija - dobrovoljnoj jedinici sastavljenoj većinom od etničkih Ukrajinaca pod nacističkom komandom.

Pripadnici divizije optuženi su za ubistva poljskih i jevrejskih civila iako sud nije proglasio jedinicu krivom za ratne zločine, navodi Bi-Bi-Si i dodaje da je jedinica preimenovana u Prvu ukrajinsku diviziju pre predaje zapadnim saveznicima 1945. godine.

(Politika)