Početna strana > Hronika > Duvanska industrija Vranje otpustila 166 radnika
Hronika

Duvanska industrija Vranje otpustila 166 radnika

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 19. jul 2009.

Vranje -- Duvanska industrija Vranje otpustila je 166 radnika, zbog gubitaka u poslovanju i prilagođavanja tržišnim prilikama, izjavio je generalni direktor Majk Edvards.

Edvards je agenciji Beta rekao da je još 37 od ukupno 319 radnika izrazilo želju da uz otpremnine koje znatno premašuju zakonom predviđene novčane iznose, dobrovoljno napusti fabriku cigareta.

Radnici koji su proglašeni tehnološkim viškom u proseku će dobiti po 17.000 evra, a u fabrici će sutra biti otvoren Mobilni centar koji će tim radnicima pomoći da se lakše snađu posle odlaska iz firme, rekao je Edvards.

Prema njegovim rečima stručnjaci će savetima da pomognu prekobrojnim radnicima da se ponovo zaposle ili pokrenu sopstveni biznis, a biće organizovana i stručna obuka za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju radnika koji bi mogli da ostanu u fabrici.

Od iduće godine u DIV-u će biti zaposlen 161 radnik, rekao je Edvards.

Koordinator projekta nove poslovne organizacije Gradimir Milić rekao je da se reorganizacijom firme, koja podrazumeva otpuštanje radnika, smanjenje troškova, povećanje produktivnosti i efikasnosti i prilagođavanje uslovima na svetskom tržištu, DIV spasava od zatvaranja.

"Posle privatizacije, kompanija BAT je u Srbiji pretežno u kapitalne investicije uložila više od 110 miliona evra. Time su značajno premašena investiciona ulaganja na koja se privatizacionim ugovorom obavezala kompanija BAT 2003. godine", rekao je Milić.

Kompanija je povećala udeo na srpskom tržištu za 50 odsto i lokalizovala proizvodnju vodećih internacionalnih robnih marki u Vranju, a potreba za redefinisanjem poslovanja nameće se kao rezultat promena u neposrednom okruženju, dodao je on.

Agenciji Beta rečeno je u DIV-u da je proces restrukturiranja firme bio transparentan, jer su u njega ravnopravno bili uključeni predstavnici zaposlenih, a potvrđeno je da BAT ostaje u Vranju i da se ne seli sa juga Srbije kako se dugo spekuliše.

Iz komercijalnih razloga, Duvanska industrija Vranje ove godine nije ugovorila otkup suvog lista duvana od proizvođača sa juga Srbije.

(Beta)