Početna strana > Hronika > Dubravka Đedović sa misijom MMF: Srbija ispunjava dogovoreni plan za energetski sektor. Vlada će obezbediti dovoljne količine energenata uz neophodno poskupljenje. Učinjeni su značajni koraci promene pravne forme EPS-a
Hronika

Dubravka Đedović sa misijom MMF: Srbija ispunjava dogovoreni plan za energetski sektor. Vlada će obezbediti dovoljne količine energenata uz neophodno poskupljenje. Učinjeni su značajni koraci promene pravne forme EPS-a

PDF Štampa El. pošta
petak, 24. mart 2023.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je danas u razgovoru sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da je Srbija na dobrom putu kada je u pitanju planirana agenda za sektor energetike.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda je u Beogradu u okviru prve revizije aktuelnog stendbaj aranžmana sa tom finansijskom institucijom koji je odobren decembra 2022. godine.

Đedović je istakla da je Srbija uz maksimalne napore obezbedila energetsku sigurnost za zimu 2022/2023. godinu i naglasila da se intenzivno radi na tome da Srbija i narednu zimu dočeka spremna, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Navela je da se u proizvodnji električne energije primenjuju strateška opredeljenja, a kada je u pitanju prirodni gas dodatne količine već su obezbeđene u skladištima u Mađarskoj za narednu godinu.

„Nastavljamo rad na obezbeđivanju svih neophodnih količina, kako bi naša energetska sigurnost bila na najvišem nivou“, rekla je ministarka.

Đedović je ukazala da se radi na strateškim dokumentima, kompasu za razvoj energetskog sektora do 2050. godine, u kojima će biti definisani okviri dinamike ulaganja, pre svega u obnovljive izvore energije.

Najavila je „značajne investicije u energetsku infrastrukturu, neophodne kako bismo obezbedili energetsku sigurnost našim građanima i privredi i ostvarili zacrtane ciljeve dekarbonizacije“.

„Paralelno s tim teče reforma javnih preduzeća i učinjeni su značajni koraci prve faze reforme Elektroprivrede Srbije koja se odnosi na promenu pravne forme preduzeća, koja će biti osnova za dalju korporativizaciju i profesionalizaciju upravljanja“, rekla je ministarka.

Naglasila da će Vlada Srbije i dalje nastojati da obezbedi dovoljne količine energenata za građane i privredu uz neophodne minimalne korekcije cena, dok će istovremeno poseban fokus biti na zaštiti energetski ranjivih građana.

Ministarka je poručila da će izmenama propisa i predviđenim budžetom, status energetski ugroženog kupca moći da ostvari tri puta više građana nego do sada, odnosno približno 190.000.

Šef misije MMF-a Donald Mekgetingen naveo je da su energetska sigurnost i stabilnost snabdevanja apsolutni prioritet, kao i da je odgovarajuće planiranje i efikasno upravljanje energetskim sektorom preduslov da bi mogao da funkcioniše održivo, dugoročno posmatrano.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner