Početna strana > Hronika > Dubravka Đedović sa Aleksandrom Bocan Harčenkom: Rusija je važan energetski partner Srbije. Harčenko: Moskva je zainteresovana da pruži podršku razvoju energetske infrastrukture u Srbiji
Hronika

Dubravka Đedović sa Aleksandrom Bocan Harčenkom: Rusija je važan energetski partner Srbije. Harčenko: Moskva je zainteresovana da pruži podršku razvoju energetske infrastrukture u Srbiji

PDF Štampa El. pošta
petak, 27. januar 2023.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović kazala je u razgovoru sa ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan Harčenkom da je Rusija važan energetski partner Srbije i u ovim izazovnim vremenima vidi se značaj izgradnje gasovoda Balkanski tok koji doprinosi energetskoj stabilnosti i bezbednosti Srbije.

„Obezbedili smo stabilno snabevanje gasom za građane i privredu i sa ruskim partnerima realizovali puštanje u rad Termoelektrane-toplane (TE-TO) Pančevo, prve gasno-parne elektrane u našoj zemlji koja je namenjena za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije upotrebom prirodnog gasa, jednog od najčistijih goriva, što je od velikog značaja za energetsku bezbednost s obzirom da je proizvodnja dovoljna za snabdevanje oko 300.000 domaćinstava“, rekla je ministarka.

Ona je navela i da se zajedno radi na revitalizaciji hidroagregata u hidroelektrani Đerdap 1 i u ovoj godini se očekuje kompletan završetak radova koji će povećati snagu agregata i značajno produžiti njen radni vek.

Dodala je da je za Vladu i resorno ministarstvo najvažnije da je obezbeđeno sigurno snabdevanje domaćeg tržišta naftnim derivatima, kao i dovoljne količine sirove nafte za nesmetan rad rafinerije u Pančevu.

Ambasador Bocan-Harčenko izrazio je nadu da će se i u budućnosti energetska saradnja nastaviti. On je istakao da je ruska strana zainteresovana da pruži podršku razvoju energetske infrastrukture u Srbiji kao i da ruske kompanije učestvuju u rekonstrukciji energetskih objekata, kaže se u saopštenju.

(Fonet)

Videti još: Dubravka Đedović sa Kristoferom Hilom: Srbija pokreće veliki ciklus investicija kako bi obezbedila diversifikaciju snabdevanja gasom i naftom. Hil: Američki investitori zainteresovani za ulaganje u energetske kapacitete

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner