Početna strana > Hronika > Drugog dana posete Hrvatskoj Aleksandar Vučić posetio Vrginmost, obišao osnovnu školu i razgovarao sa decom; prisustvovao Skupštini Srpskog nacionalnog vijeća
Hronika

Drugog dana posete Hrvatskoj Aleksandar Vučić posetio Vrginmost, obišao osnovnu školu i razgovarao sa decom; prisustvovao Skupštini Srpskog nacionalnog vijeća

PDF Štampa El. pošta
utorak, 13. februar 2018.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas, drugog dana posete Hrvatskoj, sa Srbima u Vrginmostu u opštini Gvozd. Kasnije popodne vraća se u Zagreb gde će sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović prisustvovati skupštini Srpskog narodnog veća.

Vrginmost -- Drugog dana posete Hrvatskoj, predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao sa Srbima iz Vrginmosta. Izjavio da je za sada zadovoljan i školi donirao računare.

Po dolasku u Vrginmost, Vučić je posetio Osnovnu školu "Gvozd", kojoj je poklonio deset lap top računara, a pošto postoji potreba za još jednim, obećao da će još tokom dana i taj jedan biti isporučen. U informatičkom odeljenju, Vučić je razgovarao sa učenicima koji su mu pomoću mikrobita napisali: "Hvala na donaciji".

Takođe je sa njima popričao i o tome kako žive u svom mestu. Vučić je u jednom trenutku zamolio novinarske ekipe da izađu iz učinice i nastavio razgovor sa đacima bez prisustva medija. Nakon razgovora, u holu škole deca su za predsednika Srbije izvela jednu koreografiju. 

Vučić je na kraju, interesujući se za rad folklorne sekcije, upitao da li im je nešto potrebno, na šta je dobio odgovor da bi voleli da imaju vlašku nošnju, pa je obećao da će dobiti i tu nošnju.

Od direktorke škole "Gvozd" Barbare Ljubišić, predsednik Vučić je na poklon dobio ručni rad đaka te škole, na čemu se posebno zahvalio. Nakon obilaska škole, Vučić u Vrginmostu razgovara sa srpskim stanovništvom, a prethodno, po samom dolasku u to mesto, posetio je porodicu Predraga Lapčevića. 

Ljubišićeva rekla je da je dobro da se radi na pomirenju i uspostavljanja boljih odnosa između dve zemlje i da je dobra inciijativa predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da pozove svog srpskog kolegu da poseti Hrvatsku.

"Mi smo ozbiljna obrazovna ustanova, ne pravimo nikakve razlike među decom, poštujemo i negujemo različitosti, nacionalnosti i vere i time se možemo ponositi", rekla je Ljubišić za Tanjug jutros neposredno pred dolazak Vučića u školu. Život u opštini Gvozd je poslednjih godina veoma težak, kaže ona, dodajući da se to odražava i na broj dece koji se poslednjih godina drastično smanjuje. 

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara regionalne TV N1 rekao da je za sada zadovoljan posetom. "Mogu za sada reći da sam zadovoljan i da očekujem da mnogo toga promenimo u budućnosti", kratko je rekao.

Inače, Vrginmost je mesto gde su Srbi stradali tokom Drugog svetskog rata, ali i tokom operacije "Oluja". Ustaše su 1941. godine u ovom mestu i okolini ubile više od hiljadu i po Srba. Tokom operacije "Oluja" život je izgubilo 67 srpskih civila, od kojih se neki vode kao nestali. 

Vrginmost je nakon završetka sukoba nastanjen uglavnom Hrvatima iz BiH, ali ima i Srba povratnika. 

Po dolasku u to mesto Vučić je Srbima poručio: "Želim da s ponosom nosite svoje srpsko ime, da se nikog ne stidite, nikog ne bojite i da imate pravo da kažete šta očekujete i od Srbije i od Hrvatske". Vučić je još rekao da je Srbija spremna da sve ono što traži za srpske građane u Hrvatskoj obezbedi Hrvatima, kao i drugim maninskim zajednicama u Srbiji, i više od reciprociteta, kako je rekao. 

Mi nastojimo da svi oni žive u Srbiji kao u svojoj kući, istakao je i ukazao da i Srbi imaju pravo da ser tako osećaju u Hrvatskoj. 

Nakon posete Vrginmostu, Vučić se vraća u Zagreb gde će popodne prisustvovati Skupštini Srpskog nacionalnog vijeća, a očekuje se da na Skupštinu dođe i hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Vučić i Grabar Kitarović u SNV: Potreban nam je dijalog

Potreban nam je dijalog, razgovor više nego ikad, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović poručila da je Hrvatskoj, kao članici Evropske unije, u interesu da i Srbija bude deo EU.

Vučić je zahvalio Grabar Kitarović na hrabrosti da ga pozove u posetu i najavio da će on uskoro uzvratiti poziv hrvatskoj predsednici za posetu Beogradu.

"Imaćemo nekoliko meseci da radimo na toj poseti, da Kitarović pokaže hrvatskoj javnosti rezulate ovog našeg susreta u Zagrebu", izjavio je Vučić na 3. Skupštini Srpskog nacionalnog veća u zagrebačkoj dvorani Lisinski.

Potreba nam je dijalog, razgovor više nego ikada i verujem u zajedničku budućnost. Mi smo u fazi obnavljanja dijaloga, rekao je Vučić.

Vučić je ocenio da region počiva na miru između srpskog i hrvatskog naroda i da od toga nema višeg interesa, zbog čega će Srbija uložiti sve napore da čuva mir sa Hrvatskom, ali i da čuva identitet srpskog naroda. On je naglasio da je vodio računa o svakoj reči koju je izgovorio i da će se gledati kako da se "pristojnim rečima i posvećenim radom" menja budućnost.

"Treba da pokažemo toleranciju, čega je malo bilo proteklih dana, a to znači da čujemo samo sebe, već pažljivo da čujemo i one druge, iako se sa njima ne slažemo", rekao je Vučić, obećavajući da će se u Srbiji čuti glas Hrvata i Hrvatske.

Znamo, rekao je on, da su odnosi Srbije i Hrvatske opterećeni brojnim problemima, da imamo različite poglede na niz pitanja iz bliže i dalje prošlosti. Vučić je naglasio da "dva monologa ne čine dijalog" i da se mora razgovarati o pitanju nestalih, razmeni kulturnih dobara, granici na Dunavu, tajnim spiskovima optuženih za ratne zločine, dostojanstvenom životu povratnika.

"Kako god da sam očekivao teška dva dana, napade sa različitih strana, a znajući sa kojim namerama sam došao, nadao sam se da će nešto lakše da bude", rekao je Vučić i poručio onima koji iz Srbije kritikuju da "nije ponizio Srbiju".

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je da je Hrvatska članica EU i NATO, a da je članstvo Srbije u Uniji hrvatski interes. Ona je zahvalila Vučiću što se odazvao njenom pozivu da poseti Hrvatsku.

"U ova dva dana uprkos svemu što smo čuli, a verujem predsedniče Vučiću da delite sa mnom mišljenje, da, što vas ne ubije to vas ojača, verujemo da smo raspravili pitanja od važnosti za obe države i narode", izjavila je Grabar Kitarović.

Sudbina nestalih je jedna od najvažnijih tema razgovora i preduslov uspeha dijaloga o ostalim otvrenim pitanjima i stvaranja atmosfere poverenja, poručila je ona. Trajni otvoreni međudržavni dijalog je od najveće važnosti, put u budućnost i prepreka ponavljanju tragedija koja su naša dva naroda skupo koštala, ukazala je Grabar Kitarović. 

Nedopustivo je, ocenila je ona, da u domovini Nikole Tesle još ima domova bez struje i vode i Srbe dele iste probleme sa drugim građanima Hrvatske. Niko u Hrvatskoj ne sme biti građanin drugog reda, zaključila je Grabar Kitarović.

Predsednik SNV Milorad Pupovac ocenio je da su Vučić i Grabar Kitarović za ono što su uradili proteklih meseci i posebno ova dva dana zaslužili poštovanje, "potpunu i neupitnu podršku" u onome što čine i u onome čemu streme.

"Mnogo se govorilo o prošlosti, sa pravom, ali govorilo se zbog toga, jer odnosi Srba i Hrvata, Srbije i Hrvatske, ne smeju biti zarobljenici prošlosti, posebno ne taoci i to taoci loše prošlosti", naglasio je Pupovac.

Poštujemo i napor predsednice Grabar Kitarović i predsednika Vučića da odnos prema prošlosti, posebno prema lošoj, grade tako, upravljanju njime da ona ne upravlja nama, našim životima i međusobnim odnosima, naglasio je on.

Pupovac je rekao da ono što Srbi najviže žele i žude je život sa osećajem u slobodi, zajedništvu sa prvim susedom, saradnikom na poslu, u školi i na fakultetu. Ako imamo to, imaćemo sve drugo, dodao je on i ocenio da dolazak dva predsednika na skupštinu SNV smatra podrškom dijalogu uprkos otporima i dijalogu koji nema alternativu.

"Svako ko ne podržava dijalog i napore da se dođe do rešenja svih otvorenih pitanja i gradi međusobna budućnost, za nas, za ovo Veće, ne radi u najboljem intersu svoje zemlje i susednih zemalja", smatra Pupovac.

Pokazaćemo primerom kako treba okrenuti stranicu da se gradi budućnost i izbegava ropstvo koje nosi nesposobnost prevazilaženja najlošijih i najdramatičnihih životnih iskustava, zaključio je Pupovac.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić ocenio je da je interkulturalni dijalog život i ovo je danas početak života koja su posejala dva predsednika, Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović. Suštinski odnos između dva naroda, srpskog i hrvatskog, će utirati budućnost na ovim balkanskim prostorima, balkanskoj vetrometini, i zato budimo realni i odgovorni, poručio je Bandić.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije ocenio je da je mnogo onih koji bi hteli da umanje značaj susreta dva predsednika, koji je nazvao "banjom". Susret koji se dogodio, ova "banja", će rezultate i efekte tek pokazati, rekao je Porfirije.

Jandroković: Prihvatio sam poziv, doći ću u Beograd

Predsednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković izjavio da je prihvatio poziv predsednika Srbije i da će uskoro posetiti Beograd. On je rekao i da je sa Aleksandrom Vučićem razgovarao o nizu tema, kao što su pitanja nestalih i zaštita nacionalnih manjina.

Napomenuo je da susreta šefova parlamenata dveju zemalja nije bilo od 2010. godine. Predsednik Vučić mu je, kazao je, preneo poziv predsednice srpskog parlamenta Maje Gojković.

"Poziv sam prihvatio i uskoro ću posetiti Beograd", rekao je Jandroković novinarima parlamentu i dodao da je sa Vučićem razgovarao i o situaciji u jugoistočnoj Evropi.

Na pitanje šta misli o zahtevu da se predsednik Vučić izvini pre dolaska, Jandrković je rekao da ne želi to da komentariše jer nije učestvovao u pripremi posete.

"Poseta ima svoj sadržaj, dogovoren je čitav niz aktivnosti. Hrvatska zna što je bila istina, da je Domovinski rat osigurao slobodu i nezavisnost. Srpski predsednik očito o tome ima neka druga razmišljanja", rekao je.

Upitan da li je u razgovoru stekao utisak da je Vučić ista osoba koja je 1995. govorila u Glini ili se promenio, predsednik Sabora je rekao da nije psiholog, već predsednik Sabora, koji brani interese Hrvatske i nastoji da to čini na najbolli način.

"Smatram da je važno voditi dijalog, jer bez dijaloga nećemo rešiti nijedno bitno pitanje. Manje me zanima ko šta misli, zanimaju me interesi RH", odgovio je Jandroković.

Govoreći o jučerašnjem protestu protiv posete predsednika Srbije na Trgu bana Jelačića, na kojem su bili i vodeći ljudi udruženja veterana i saborski zastupnici vladajuće HDZ, a koje je predsednica nazvavla "marginalcima", Jandroković je rekao: "Mi živimo u demokratiji, svako može izraziti svoje mišljenje, to se juče dogodilo, nisu ovo prvi protesti. Meni protesti ne smetaju".

12.55 - Aleksandar Vučić poručio je Srbima u Vrginmostu da će se truditi da Srbija svojom politikom ni na koji način ne ugrozi njihov položaj. "Hoću da vam kažem da ljudi u Srbiji brinu o vama i veoma vas poštuju i vole, i to ne moram da vam govorim. Ja mislim da je to nešto prirodno i normalno, kao što volite članove svoje porodice, tako volite i svoj narod", rekao je Vučić.

On je kazao da su Srbi u Vrginmostu "lojalni građani Republike Hrvatske", a da će se Srbija truditi da "odgovornom politikom ni u jednom trenutku ne dovede njihovu poziciju u pitanje". "Ne možemo previše da vam pomognemo, ali onoliko malo koliko možemo pametnom i odgovornom politikom, to ćemo uraditi", poručio je Vučić.

Dodao je da će Srbi i Hrvati morati da rade na poboljšanju odnosa, kao i da će hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović biti dočekana u Srbiji "na izuzetan način".

11.03 - Predsednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković izjavio je da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o mnogim temama - pitanjima nestalih, zaštiti nacionalnih manjina i parlamentarnoj saradnji.

10.47 - Predsednik Srbije stigao u Vrginmost. Po dolasku u Vrginmost, Vučić je posetio jednu srpsku porodicu, a onda obišao i jednu osnovnu školu, kojoj je doneta informatička oprema. Vučić je tom prilikom rekao da je do sada zadovoljan posetom Hrvatskoj i da očekuje da se "mnogo toga promeni u budućnosti".

10.20 - Očekuje se da Vučić nakon druženja s građanima, posete lokalnoj školi i jednoj porodici dati izjavu za medije.

10.15 - Jake policijske snage obezbeđuju put kojim prolazi srpska delegacija.

8.04 - Kako iz Vrginmosta javlja reporterka N1 Katarina Brečić, Vučić će posetiti osnovnu školu kojoj će donirati informatičku opremu, a potom će se družiti s građanima i posetiti jednu srpsku porodicu. Predsednik Srbije će obići i lokalni dom kulture.

Vrginmost je selo u Sisačko-moslavačkoj županiji, u kojem većinski živi srpsko stanovništvo, pa je odabrano kako bi se srpski predsednik na licu mesta uverio u to kako žive Srbi u Hrvatskoj.

(Agencije)