Početna strana > Hronika > Sindikat novinara Srbije: Insistiranjem na neustavnom izlasku države iz medija UNS i NUNS su te iste medije gurnuli u ruke partijskih funkcionera i njima bliskih tajkuna

sreda, 04. maj 2016.

Poštovani  kolega Bujoševiću,

Obraćam Vam se povodom dugotrajne diskriminacije Sindikata novinara Srbije u Informativnim emisijama Radio-televizije Srbije.

To se dogodilo i juče, 3.5.2016. u Jutarnjem programu i Dnevniku u 19.30, u izveštaju povodom Dana slobode medija.

Iko smo 11 godina punopravni član Svetske (IFJ) i Evropske federacije novinara (EFJ), sa istim statusom kao UNS i NUNS, RTS ponovo nije pomenuo da se Sindikat novinara oglasio povodom Dana slobode medija.

Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Profesionalno udruženja novinara Srbije (PROUNS) pozdravljaju solidarnost koju RTS svake godine potvrđuje 3. maja, na Svetski dan slobode medija, kada  u simboličnoj akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“, prekidom programa, javnost upozorava na težak položaj novinara i svih zaposlenih u medijima.

Na ugrožene medijske slobode, socijalnu nesigurnost  i siromaštvo  u proglasima koje je RTS objavio ukazuju oni  koji su u velikoj meri i odgovorni za takvu situaciju . I ove godine, vaši gledaoci nisu imali priliku da čuju , drugu stranu.

Ona glasi da su UNS i NUNS predvodili medijsku koaliciju koja je obmanjivala ovdašnju javnost da Brisel zahteva da se država povuče iz medija i da će, kada se to desi,  Srbija imati profesionalno novinarstvo. Insistiranjem na neustavnom izlasku države iz medija UNS i NUNS su te iste medije gurnuli u ruke  partijskim funkcionerima i lokalnim tajkunima bliskim vlastima , obezbedivši  im, kroz projetno finansiranje, da ih kupe parama svih građana.

UNS i NUNS su verovatno dva jedina  novinarska udruženja u svetu koja su se borila za privatizaciju (urušavanje ili gašenje) regionalnih i lokalnih medija, nacionalne novinske agencije, međunarodnog radija Srbije  što je, do sada, ostavilo bez posla više od 1.000 kolega.

Dva samoproglašena „reprezentativna“ udruženja  su podržala medijske zakone kojima je legalizovano netransparentno vlasništvo u medijima. UNS i NUNS na svaki način opstruišu uspostavljanje socijalnog dijaloga u medijima što bi vodilo potpisivanju granskog kolektivnog ugovora, radno pravnoj zaštiti medijskih radnika, a samim tim i manjoj cenzuri i autocenzuri.

Sve ovo  piše  u proglasu SINOS-a i PROUNS-a , koji  su srpski mediji ignorisali. U danu kada su se svi pozivali na slobodu govora, još jednom je potvrđeno  da su najveći cenzori naše kolege na  visokim pozicijama i sa astronomskim primanjima.

Krajnje je neprofesionalno da Sindikat novinara Srbije ne postoji za RTS zato što otvoreno optužuje medijsku koaliciju za katastrofalno stanje u medijima.

Poštovani kolega Bujoševiću, prinuđeni smo  da Vas javno podsetimo da ste kao prvi čovek Javnog servisa dužni da građanima Srbije obezbedite njihovo pravo da znaju sve.  Pa i ono što nije po volji „medijskoj eliti“.

Predsednica SINOS Dragana Čabarkapa

(NSPM)