Početna strana > Hronika > Dojče vele: Nemačka Vlada usvojila program pomoći privredi u iznosu od 156 milijardi evra, male firme i samostalni preduzetnici dobiće podsticaje do 15.000 evra
Hronika

Dojče vele: Nemačka Vlada usvojila program pomoći privredi u iznosu od 156 milijardi evra, male firme i samostalni preduzetnici dobiće podsticaje do 15.000 evra

PDF Štampa El. pošta
utorak, 24. mart 2020.

Nemačka vlada u svrhu ublažavanja posledica pandemije korona virusa planira rebalans budžeta za 2020. i novo zaduženje u visini od 150 milijardi evra, javljaju nemački mediji u subotu.

Prema informacijama više medija, vlada je donela odluku o novom zaduženju u tekućoj godini kako bi finansijski pomogla u savladavanju posledica pandemije korona virusa, prenosi portal SEEbiz.

"Aktuelna kriza je bez premca i zato je potpuno opravdana odluka ministra finansija Olafa Šolca da se sada punom snagom mobilizuje finansijska podloga države kako bi se pomoglo preduzećima i zaposlenima", rekao je za Nemačku novinsku agenciju (dpa) potpredsednik socijaldemokratskog zastupničkog kluba Achim Post.

On je objasnio da uprkos blokadi novih zaduživanja, koja je već nekoliko godina uvrštena u Ustav, u kriznim vremenima dopušteno odmicanje od cilja budžeta bez novih zaduženja.

„Vlada još uvek izbegava zlokobnu sintagmu ‘zabrana kretanja’ jer to miriše na vanredno stanje i oduzimanje sloboda. Zabrana kontakta je skoro ista, ali zvuči mekše“, piše list Folksštime iz Magdeburga. „Ali državno naložena nesloboda služi tome da povratimo slobodu koja nam je pre samo par dana delovala samorazumljivo poput sunca i kiše.“

Inače, kako je DW javio, nemačka Vlada usvojila program pomoći privredi i pojedincima u iznosu od 156 milijardi evra.

Male firme i samostalni preduzetnici tokom tri meseca dobiće podsticaje do 15.000 evra, a za velike firme se osniva poseban fond, dok će državna razvojna banka neograničeno davati kredite.

Ministri privrede Peter Altmajer i finansija Olaf Šolc u ponedeljak će na zajedničkoj konferenciji za novinare objasniti detalje paketa.

Nemačka vlada takođe planira pomoć za podstanare koji zbog pandemije korone nisu u stanju plaćati redovno stanarinu. Ministarstvo pravosuđa planira meru po kojoj bi u doba krize korona virusa bili onemogućeni otkazi podstanarskih ugovora zbog neplaćanja.

"Niko ne sme živeti u strahu da će izgubiti krov nad glavom jer zbog korona-krize nije u stanju da plati stanarinu", rekao je jedan portparol ministarstva pravosuđa.

Epidemiološki Institut Robert Koch u subotu ujutro javio je da je u zemlji 16.662 zaraženih, kao i 47 umrlih od posledica korona virusa.

(Blic, Dojče vele)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner