Početna strana > Hronika > Dmitrij Peskov: Razumemo pritisak Zapada pod kojim se nalazi Srbija. Nadamo se da će naši odnosi sa Srbijom nastaviti da se razvijaju uzlazno
Hronika

Dmitrij Peskov: Razumemo pritisak Zapada pod kojim se nalazi Srbija. Nadamo se da će naši odnosi sa Srbijom nastaviti da se razvijaju uzlazno

PDF Štampa El. pošta
petak, 03. februar 2023.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da Ruska Federacija ceni dobre odnose sa Srbijom i da se nada da će se ti odnosi u budućnosti razvijati još više.

"Mi cenimo naše odnose sa Srbijom. Oni su duboko ukorenjeni u istoriji, imaju veoma sadržajnu sadašnjost i uvereni smo da imaju velike izglede za budućnost. Nadamo se da će ti bilateralni odnosi nastaviti da se razvijaju uzlazno", rekao je Peskov.

On je naglasio da je Kremlj svestan pritiska koji Zapad vrši na Beograd i sa kakvim naporima Srbija to izdržava.

"Svesni smo neviđenog pritiska kojem je Srbija izloženo i svesni smo sa kakvim naporima je rukovodstvo Srbije do sada izdržalo taj pritisak", rekao je Peskov odgovarajući na pitanje novinara kako je Kremlj prihvatio Vučićevu izjavu da ne zna koliko će vlasti u Srbiji moći da izdrže da ne uvedu sankcije Ruskoj Federaciji.

Podsetimo, Vlada Ruske Federacije odobrila je Srbiji da otplaćuje ruske kredite u rubljama i naložila potpisivanje međuvladinog sporazuma u vezi sa tim, objavljeno je na ruskom zvaničnom portalu pravnih informacija.

Portparol Kremlja demantovao je danas da su SAD ponudile Rusiji 20 odsto teritorije Ukrajine, kao deo mirovnog predloga.

"Takvi navodi nisu istiniti", izričit je Peskov.

Američki predsednik DŽozef Bajden navodno je poslao šefa CIA Vilijama Bernsa u tajnu misiju u Moskvu, a zatim u Kijev sredinom januara, navodi se u izveštaju "Noje Ciriher cajtunga" (NNZ). Bela kuća i CIA su odmah reagovali na izveštaj švajcarsko-nemačkog lista, rekavši da nije tačna tvrdnja da su SAD ponudile Rusiji 20 odsto ukrajinske teritorije kao deo mirovnog predloga.

Uvođenje embarga na rusku naftu u EU dovešće do neravnoteže na tržištima

Peskov je naveo da Kremlj ima negativan stav prema zapadnom embargu na isporuku naftnih derivata iz Ruske Federacije, koji stupa na snagu 5. februara, i da će takva odluka dovesti do dalje neravnoteže na tržištu.

"To će dovesti do dalje neravnoteže na međunarodnom energetskom tržištu. Naravno, preduzimamo mere da zaštitimo svoje interese od rizika", istakao je.

Sankcije protiv ruske nafte stupile su na snagu 5. decembra 2022. godine. Evropska unija prestala je da uvozi rusku naftu koja se transportuje morem, a zemlje G7, Australija i Evropska unija nametnule su gornju granicu cene za naftu koja se transportuje morem i iznosi 60 dolara po barelu.

Očekuje se da će 5. februara stupiti na snagu i ograničavajuće mere protiv ruskih naftnih derivata, ali granična cena još nije objavljena.

Kremlj bez komentara o ideji priključenja Srbije Rusiji

Portparol Kremlja rekao je da nema komentar na izjavu gubernatora Kurganske oblasti Vadima Šumkova, koji je rekao da Srbija treba da proglasi prijem u Evroazijsku ekonomsku uniju (EAEU), a ne u EU, a zatim da postane deo Ruske Federacije.

Ranije su mediji preneli da je guverner Kurganske oblasti Vadim Šumkov predložio Srbiji da odustane od ideje o ulasku u EU, već da uđe u EAEU, a zatim da postane deo Rusije.

(RT Balkan)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner