Početna strana > Hronika > Dmitrij Peskov: Predstavnici kolektivnog Zapada vode rat protiv Rusije na svim poljima, bilo da je reč o međudržavnim, imovinskim odnosima ili ekonomiji
Hronika

Dmitrij Peskov: Predstavnici kolektivnog Zapada vode rat protiv Rusije na svim poljima, bilo da je reč o međudržavnim, imovinskim odnosima ili ekonomiji

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 28. maj 2023.

 Velika sramota za zemlju što ima takvog senatora, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu američkog senatora Lindzi Grejema da je "smrt Rusa" "najuspešnije trošenje američkog novca" u sklopu pomoći Ukrajini, prenose "RIA Novosti".

"Teško je zamisliti veću sramotu za zemlju nego imati takve senatore", kazao je Peskov.

Portparol Kremlja je dodao da Rusija, protiv koje se vodi rat, treba da bude oštra, ali da će Moskva stavljati do znanja Zapadu svoje zabrinutosti.

"Protiv nas se, u širokom smislu reči, vodi rat na svim poljima, bilo da je reč o međudržavnim, imovinskim odnosima, ekonomiji i tako dalje. Oni zadiru u ono što je ranije bilo apsolutno sveto, ali, istovremeno vidimo kako se svi ti nepokolebljivi temelji ruše", kazao je u intervjuu za TV "Rusija 1".

Prema njegovim rečima, ovo sprovode predstavnici kolektivnog Zapada koji trenutno ni od čega ne prezaju i istakao da Rusija ne treba da podlegne emocijama.

"Treba da sačuvamo trezveno razmišljanje, sabranost i snagu, da činimo ono što nam koristi i što najbolje odgovara našim interesima. Treba da budemo čvrsti, ali otvoreni za to da jasno govorimo o našim zabrinutostima, trenucima koji su nam neprihvatljivi, kao i čime ćemo se boriti, u opštem smislu te reči. Sve to im moramo staviti do znanja", objasnio je Peskov.

Odgovarajući na pitanje da li Rusija ima snage i resurse da sve privede kraju, on je naglasio da ukrajinski sukob ima svoj cilj.

Na izjavu američkog senatora reagovao je predsednik pokreta "Mi smo zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov, rekavši da je Lindzi Grejem uvek otvoreno mrzeo Rusiju, a da se njegove reči o zarađivanju na smrti Rusa očigledno odnose na obe strane ukrajinskog sukoba.

"Ovaj lik je jedan od najistaknutijih rusofoba u Republikanskoj partiji SAD, koji je uvek otvoreno mrzeo Rusiju. U stvari, on je izneo mišljenje zapadnih globalista i elita uopšte", kazao je Rogov za "RIA Novosti".

Prema njegovim rečima, nije jasno zašto se Zelenski zahvaljuje američkom senatoru.

"Očigledno, Amerikanac uključuje obe strane u koncept 'Rusa'. Sve dok SAD ne počnu da trpe gubitke od sukoba na 'postukrajinskom prostoru', ovaj sukob će za njih biti izuzetno koristan, a investicioni pristup sukobu i smrti biće prioritet", zaključio je Rogov.

Prethodno je reagovala portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova podsetivši američkog senatora da je jedna od američkih "investicija" dovela do Drugog svetskog rata i Holokausta. 

"Ministar ekonomije nacističke Nemačke Hjalmar Šaht je tokom Nirnberškog procesa izjavio da je i Treći rajh bio sponzorisan iz inostranstva i imenovao dve najveće američke korporacije: 'Ford' i 'DŽeneral motors'. S njim je sklopljen prećutni dogovor – sloboda u zamenu za ćutanje. Uprkos protestima sovjetskih predstavnika, oslobođen je i doživeo je 93 godine", napisala je Zaharova na Telegramu.

(RT)