Početna strana > Hronika > Đorđe Vukadinović: Vučić se plaši saveza opozicije, zato i vrišti i pokušava da to udruživanje unapred dezavuiše
Hronika

Đorđe Vukadinović: Vučić se plaši saveza opozicije, zato i vrišti i pokušava da to udruživanje unapred dezavuiše

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 21. jun 2018.

 Vlast se plaši saveza opozicije, oni preventivno vrište i pokušavaju da ga unapred dezavuišu. Oni će pokušati da ga saseku na različite načine, a jedan od načina je da preko svojih analitičara sugerišu da su opozicionari rogovi u vreći i da neće funkcionisati, smatra poslanik i urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović.

Posle odluke Demorkatske stranke da se uključi u formiranje saveza, čini se da je opozicija korak bliže udruživanju. Ostaje pitanje za koga tu ima, a za koga nema mesta. Ključno pitanje sada je kome su, a kome nisu prihvatljivi DSS i Dveri kao deo budućeg saveza i pitanje funkcionisanja saveza u kome postoje ideološke razlike.

Ideja o ujedinjenju polako sazreva

"Podržavam ideju ujedinjavanja. Uostalom, ja sam jedan od autora ideje ujedinjavanja opozicije i dosađivao sam o neophodnosti udruživanja. Ideja polako sazreva, to je jedna od šansi na koju opozicija može da računa da uzdrma režim. Politički gledano to je dobra ideja, jedino široki front može da da rezultat. Kako će to izgleati, ko će ga činiti, o tome se razgovara, ali nema sumnje da je takav savez potreban, borimo se za očuvanje političkog pluralizma, slobodne javnosti i makar minimuma institucija u Srbiji", rekao je Vukadinović.

On kaže će da od forme budućeg saveza zavisiti da li će mu se priključiti i dodaje da javnost i građani treba da shvate da postoji neko ko će da stane nasuprot vlasti. Smatra da je do udruživanja trebalo da dođe još za predsedničke izbore, ali da se tada, kako kaže, vodio "mini derbi" za prvog u opoziciji. A nešto slično smo gledali i na predsedničkim izborima.

"Nije loše što se dugo radi na tom savezu, jer ima više razgovora i sastanaka, kroz te kontakte se prevazilate animoziteti, vežbaju da stiču uzajamno poverenje i deluju zajedno. Nadam se da su dovoljno svesni opasnosti i slabih šansi da samostalno pređu cenzuse, pa će ih to motivisati. Mene motiviše da se ovaj loš režim promeni.. Jako je opasno da žurimo i da se insistira da se svi zbrate i da se sve prevaziđe kako je bilo".

Vukadinović navodi i da je preterana bojazan kako će birači da reaguju na udruživanje opozicije i da je to priča koju  najviše forsiraju oni koji rade za vlast.

Nemamo pretpostavke za ni za fer izbore ni za referendum

"Kad vidite ko vlada Srbijom to su tek babe i žabe. I monarhisti i republikanci i rusofili i oni koji su za NATO. Ideja je da se sruši vlast i zato se ideološke razlike guraju u drugi plan. Da se sruši vlast, napravi privremena vlada, da se institucije oporave i da se onda izađe na fer izbore. Moramo prevazići sujete i ideološke razlike gurnuti u drugi plan. U ovom trenutku mi u Srbiji nemamo ni minimalne pretpostavke niti za fer izbore niti za pošten referendum".

Na pitanje kako će taj savez funkcionisati, s obzirom na različite ideološke platforme stranaka, Vukadinović odgovara da te razlike ne treba da se ponište, već da se samo privremeno stave po strani.

 Ideološke razlike privremeno staviti na stranu

"Saša Janković ima različite stavove, ja mislim da je on protiv ideološkog udruživanja, gde bi se te razlike potrle. Ja nisam za potiranje razlika, već da se one stave na stranu. Ne mislim da je završena priča sa Jankovićem, verujem da će se u tom savezu naći mnoga udruženja i inicijative. Taj savez mora da objasni šta je platforma, da se ne bore za cenzus, moraju da kažu da je cilj da se izborimo za normalne političke uslove u Srbiji. Mislim da sazreva kod lidera svest o potrebi udruživanja, ali mislim da treba i građanima to što više objašnjavati".

Neki rokovi za formiranje tog saveza su propušteni, smatra Vukadinović, i iako se pominje mogućnost da će do dogovora doći do kraja juna, on ne veruje u to, već kao mnogo realniju mogućnost vidi jesen.

"Mnogo bitnije od datuma jeste kako će se stvar pripremiti i građani na to reagovati. Treba dobro pripremiti javnost i kako će startovati taj savez, da li će oni nešto potpisati je manje bitno. Bitno je poslati poruku javnosti da ozbiljno misle".

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner