Početna strana > Hronika > Đorđe Vukadinović u Skupštini: To što Slaviša Ristić danas u Moskvi razgovara sa visokim predstavnicima ruske Dume i Jedinstvene Rusije o rešavanju kosovskog problema najbolje pokazuje apsurdnost režimske hajke koja je protiv njega vođena poslednjih dana
Hronika

Đorđe Vukadinović u Skupštini: To što Slaviša Ristić danas u Moskvi razgovara sa visokim predstavnicima ruske Dume i Jedinstvene Rusije o rešavanju kosovskog problema najbolje pokazuje apsurdnost režimske hajke koja je protiv njega vođena poslednjih dana

PDF Štampa El. pošta
subota, 14. jul 2018.

Dozvolite da vas pozdravim u ime naše poslaničke grupe „Nova Srbija – Pokret za spas Srbije“ i zahvalim vam se što ste se odazvali da ispratite konferenciju za štampu našeg poslaničkog kluba.

Povod za ovu konferenciju jesu napadi i hajka na člana naše poslaničke grupe kolegu Slavišu Ristića iz Zubinog potoka. Ristić je, rekao bih, na pravdi Boga, ničim izazvano, 28. juna ove godine, na Vidovdan, doživeo neviđen medijski i politički linč od strane predstavnika vlasti, pre svega vladajuće stranke, ali i njihovih koalicionih partnera. I to tako što je, doslovno, jedna rečenica iz njegovog pisma predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu istrgnuta iz konteksta, pogrešno protumačena i proglašena, maltene za napad ili poziv na ubistvo Aleksandra Vučića.

Bilo kakvo tumačenje, bilo kakvo čitanje, bilo kakva interpretacija tih reči i te inkriminisane rečenice iz pisma kolege Ristića Vladimiru Putinu ne daje osnova, niti čak povoda, za takvu interpretaciju i za takvu gnusnu i monstruoznu optužbu. Moje kolege i ja lično doslovno smo bili konsternirani razmerama i orkestriranošću hajke koja se na našeg kolegu, člana ovog parlamenta i našeg poslaničkog kluba, digla zbog toga što je on izneo svoje mišljenje u pismu Vladimiru Putinu, koje je zapravo apel ruskom predsedniku da podrži pravedno rešavanje kosovskog pitanja, da se Rusija aktivnije uključi u taj proces i da Rusija, u skladu sa svojim mogućnostima, ne dozvoli da – pod bilo kojim izgovorom ili opravdanjem – aktuelna vlast Srbije prihvati ili se pomiri sa faktičkim priznavanjem nezavisnosti Kosova i Metohije, pod firmom „pravno-obavezujućeg sporazuma“.

„Glavni razlog za ovakvu 'preteranu kooperativnost' predsednika Srbije leži u tome jer je on to obećao Zapadu prilikom dolaska na vlast. Tragična sudbina pokojnog premijera Srbije Zorana Đinđića jasno upozorava Aleksandra Vučića šta se dešava sa onima koji ne ispune obećanje. Građanima Srbije ustupanje Kosova i Metohije vlast pravda boljim životom po prijemu u Evropsku uniju.“

Kosovska Mitrovica, 28.06.2018. godine

Po našem mišljenju, ovaj orkestrirani napad na Slavišu Ristića zapravo je klasična zamena teza i pokušaj da se skrene pažnja sa onoga što je bilo centralno u tom pismu, a to je, kao što rekoh, apel predsedniku Putinu da se Rusija i on lično aktivnije uključe u rešavanje ovog problema i da ne dozvole da Srbija, tačnije srpska vlast i Aleksandar Vučić, pod raznim opravdanjima ili izgovorima, ne izvrše faktičku predaju Kosova i Metohije.

Šta god o toj konkretnoj inkriminisanoj rečenici mislili, ja vam je mogu pročitati, iako je ona mnogo puta bila objavljivana, slagali se sa njom ili ne, ništa u njoj nije davalo osnova za takvu salvu optužbi i napada.

Sada ću vam pročitati samo neke od naslova sa naslovnih strana novina : „Vučiću prete smrću na Vidovdan“, „Lov na Vučića“, „Kreće konačni obračun“, „Vučiću, završićeš kao Đinđić“, „Užasne pretnje srpskog poslanika“ i tako dalje.

Čak i da nije reč o članu našeg poslaničkog kluba i mom kolegi i prijatelju Ristiću, smatrao bih za svoju obavezu da reagujem da bilo ko od poslanika ovog parlamenta, ili građana Srbije na ovaj način bude oklevetan i optužen.

U političkom životu često se upotrebljavaju teške reči, često i reči koje pomalo prelaze granice u ovom ili onom smislu, ali ovo što je učitano, insinuirano i, rekao bih, direktno podmetnuto kolegi Slaviši Ristiću jeste skandal, neviđen čak i u našoj političkoj praksi.

Čak i da nije reč o članu našeg poslaničkog kluba i mom kolegi i prijatelju Ristiću, smatrao bih za svoju obavezu da reagujem da bilo ko od poslanika ovog parlamenta, ili građana Srbije na ovaj način bude oklevetan i optužen

Režimski mediji su, očito, po diktatu, tu stvar još dodatno zavrteli, spinujući kako se Aleksandru Vučiću otprilike „preti smrću –ako potpiše mir“. I, ono što je još važnije, oglasili su se doslovno svi najviši funkcioneri vladajuće stranke i koalicije, optužujući Ristića i pozivajući „državu da reaguje“. Dakle, a to je i poneta ove priče, umesto da država reaguje na neosnovane klevete i napade na poslanika Slavišu Ristića, sada se država i institucije pozivaju da „reaguju“ na navodne pretnje smrću gospodinu Vučiću.

Zna se da su režimski tabloidi u tome prednjačili, ali su se u ovo šikaniranje uključili i svi najvažniji funkcioneri vlasti – Aleksandar Martinović: „Država hitno da reaguje na pretnju smrću Aleksandru Vučiću“, Ivica Dačić: „Pismo Slaviše Ristića je pretnja Vučiću koja pokazuje visok stepen mržnje i ludila“, Miloš Vučević koji je „pozvao nadležne državne organe da pod hitno reaguju i preduzmu zakonom propisane mere“ itd. Oglasio se, naravno, i sam Aleksandar Vučić.  i Aleksandar Vulin koji je optužio Slavišu Ristića da je on, maltene lično, postavio granicu na Brnjaku i Jarinju – što je dodatno gnusna i nepravedna optužba i kleveta. I, naravno, Marko Đurić, koji je, i to u nekoliko navrata, nebiranim rečima i neistinitim podmetanjem ponovio optužbe protiv  Ristića.

Dokumentacija koju a ovde imam i koja je, uostalom, javno dostupna na internetu i može se proveriti, pokazuje da je upravo Slaviša Ristić bio jedan od najglasnijih i najenergičnijih protivnika postavljanja bilo kakve granice između Srbije i „Kosova“ i da je predvodio demonstracije tim povodom. Uzgred rečeno, ta granica je uspostavljena baš za vreme aktuelne vlasti, krajem 2012. i početkom 2103. godine. A, na neki način je „zacementirana“ briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine. Tako da, Slaviša svakako ne može biti odgovoran za njeno postavljanje granice.

Ono što je očigledno, po našem mišljenju, posebno pogodilo i iritiralo čelnike vladajućeg režima da krenu u ovu hajku (ne može se druga reč upotrebiti) na Slavišu Ristića jeste činjenica da se on obratio ruskoj Dumi i ruskom predsedniku.

 

No, ono na šta želim da ukažem na kraju i čime želim da zaključim svoje obraćanje jeste to da upravo sada, u ovom trenutku, dok mi ovde razgovaramo, u Moskvi naš kolega Slaviša Ristić razgovara sa čelnicima ruske Dume i visokim funkcionerima vladajuće Jedinstvene Rusije o saradnji i o situaciji u Srbiji, a posebno na Kosovu i Metohiji. Takođe, mislim da bi trebalo i da zaključi sporazum o zajedničkom delovanju Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“, na čijem je on čelu, i Jedinstvene Rusije kao glavne, najveće i vladajuće stranke u Rusiji, po pitanju pristupa rešavanju problema Kosova i Metohije.

Jasno je svakome - bio više ili manje dobronameran, bio proistočno ili prozapadno orijentisan - da politički i parlamentarni vrh Rusije ne bi primao našeg kolegu Slavišu Ristića da ima bilo kakve sumnje da je on upleten ili makar indirektno umešan u ma kakvu zaveru, plan ili pretnje smrću aktuelnom predsedniku bilo koje članice Ujedinjenih nacija, a pogotovo Srbije.

Jasno je svakome - bio više ili manje dobronameran, bio proistočno ili prozapadno orijentisan - da politički i parlamentarni vrh Rusije ne bi primao našeg kolegu Slavišu Ristića da ima bilo kakve sumnje da je on upleten ili makar indirektno umešan u ma kakvu zaveru, plan ili pretnje smrću aktuelnom predsedniku bilo koje članice Ujedinjenih nacija, a pogotovo Srbije

Dakle, sama činjenica da, u ovom trenutku dok mi ovde razgovaramo, u Moskvi kolega Ristić i delegacija Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ razgovaraju sa čelnicima ruskog političkog i parlamentarnog života – i gospodinom Tolstojem i gospodinom Železnjakom, koji bi trebalo da im budu sagovornici – najbolje pokazuje svu besmislenost i svu malicioznost i malignost optužbi koje su čelnici naše vlasti i vladajuće stranke prethodnih desetak dana izlili na kolegu Slavišu Ristića. Ne verujem da je moguć bolji i jači dokaz o besmislenosti tih optužbi, sem samog uvida u tekst i tu spornu rečenicu iz koje se vidi da zapravo tu nikakve pretnje nije ni bilo.

Toliko, otprilike, u ovom trenutku mogu da vam kažem. Verujem da će se i  kolega Slaviša, sledeće nedelje kada se vrati iz Moskve, obratiti javnosti. Ali, ovo je ono što je nesumnjivo i što, rekao bih, rečito pokazuje i demantuje malicioznost, zloćudnost i fantastičnost tih skandaloznih optužbi kojima je jedan naš kolega, ili bilo koji građanin Republike Srbije, bio nepravedno izvrgnut ovih dana.

Da ne govorimo o tome koliko je strašno sve to što se radi i što se te pretnje upućuju upravo Slaviši Ristiću, čoveku koji živi u Zubinom Potoku na Kosovu i Metohiji, i koji je lično, sa svojom porodicom, već nekoliko puta bio meta do sada neidentifikovanih napadača, koji su bacali bombe i iz automatskog oružja pucali na njegovu kuću. Stoga, ako se ikome stavljaju i crtaju mete, onda je to upravo kolega poslanik Slaviša Ristić. On je neko kome se ovakvim monstruoznim optužbama i kampanjom protiv njega - crta meta.

Zato smatram da, ako hoćemo kakvu-takvu normalizaciju i stabilizaciju prilika u Srbiji, a kamoli jedinstven stav oko KiM ili oko bilo čega, ali čak i nezavisno od tog jedinstvenog stava, ako nam je stalo do bilo kakve stabilizacije i normalnosti onda se mora prestati sa praksom koja se očigledno podstiče od strane samog političkog i državnog vrha ove zemlje, a to je da se ljudima, bez ikakve osnove, crtaju mete, prozivaju i kleveću uz najstrašnije i ničim dokazane optužbe.

Hvala.

TANJUG - Slaviša Ristić u Moskvi sa funkcionerima Jedinstvene Rusije

Poslanik Slaviša Ristić, koji je nedavno uputio pismo predsedniku Rusije Vladimiru Putinu u kome je naveo da će srpski predsednik Aleksandar Vučić, ukoliko potpiše sporazum sa Prištinom završiti kao Zoran Đinđić, danas se sastao sa funkcionerima Jedinstvene Rusije, izjavio je njegov kolega iz poslaničkog kluba Nova Srbija – Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović.

"U ovom trenutku u Moskvi Slaviša Ristić razgovara sa čelnicima Ruske dume i visokim funkcionerima vladajuće Jedinstvene Rusije o saradnji, situaciji u Srbiji – posebno na KiM, i mislim da treba da zaključi sporazum o zajedničkom delovanju Pokreta otadžbina i Jedinstvene Rusije po pitanju pristupa rešavanju problema KiM", rekao je Đorđe Vukadinović novinarima u Skupštini Srbije.

Vukadinović kaže da je Slaviša Ristić doživeo hajku u Srbiji, navodeći da poslanička grupa Nova Srbije – Pokret za spas Srbije to osuđuje.

FONET - Vukadinović: Odbrana poslaničkog kolege - Ristić u Moskvi, razgovara o KiM

Poslanik Skupštine Đorđe Vukadinović izjavio je da njegov kolega u parlamentu i čelnik Pokreta otadžbina Slaviša Ristić danas boravi u Moskvi radi razgovora sa predstavnicima Dume i vladajuće stranke Jedinstvena Rusija o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Vukadinović je na vanrednoj konferenciji za novinare u Domu narodne skupštine u Beogradu rekao da će Ristić potpisati sporazum sa Jedinstvenom Rusijom o zajedničkom delovanju po pitanju Kosova.

Prema Vukadinoviću, Ristićevo obraćanje predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i ruskoj Dumi iritiralo je predstavnike vlasti u Srbiji i oni su zbog toga pokrenuli „hajku“ na njega.

„Iznete su neosnovane klevete i napadi na Ristića. U tome prednjače režimski tabloidi, ali su se uključili i funkcioneri vlasti“, rekao je Vukadinović.

Kao predstavnike vlasti koji su se uključili u hajku na Ristića, Vukadinović je pomenuo Aleksandra Martinovića, Ivicu Dačića, Miloša Vučevića, Marka Đurića i Aleksandra Vulina.

Prema njegovim rečima, tokom hajke lažno se tvrdilo da Ristić ugrožava bezbednost predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da je upravo Ristić taj koji je postavio granicu između Srbije i Kosova.

(NSPM)

Videti još:

Sergej Železnjak sa delegacijom „Otadžbine“: Samo direktno poštovanje i praktična realizacija rezolucije 1244, bez bilo kakvih takozvanih „sveobuhvatnih sporazuma“, može da dovede do istinske normalizacije situacije na KiM

"Otadžbina": Otvoreno pismo Vladimiru Putinu - prijateljstvom Rusije i susretima sa Vama režim Aleksandra Vučića pred domaćom javnošću prikriva svoju kosovsku izdaju

NSPM: Kako su SNS botovi i tabloidi pismo poslanika Slaviše Ristića Vladimiru Putinu okarakterisali kao "poziv na ubistvo Vučića"

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner