Početna strana > Hronika > Đorđe Vukadinović: Traži se bezuslovno okupljanje oko predsednika, a on će onda da odluči kako odluči. Da li bi Rumunija pristala da se zarad EU, odrekne Transilvanije? Hrvatska Prevlake? Ili Kipar Severnog Kipra?
Hronika

Đorđe Vukadinović: Traži se bezuslovno okupljanje oko predsednika, a on će onda da odluči kako odluči. Da li bi Rumunija pristala da se zarad EU, odrekne Transilvanije? Hrvatska Prevlake? Ili Kipar Severnog Kipra?

PDF Štampa El. pošta
subota, 04. februar 2023.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović je za skupštinsku sednicu o Kosovu kazao da je “cirkus i neka vrsta političkog rijalitija, zamišljenog i organizovanog radi promocije predsednika Srbije“.

“Traži se bezuslovna saglasnost i okupljanje oko predsednika, a on će da odluči kako odluči”, kazao je on.

Kostreš je kazao da je Vučić hteo da okupi iza sebe ljude, a nije rekao šta će da uradi.

“Nije jasno do kraja šta je ideja ove sednice osim da se skrene pažnja sa činjenice da je Srbija danas pred velikom i važnom odlukom, koja će sigurno biti bolna, bez obzira na koju stranu bude doneta”, kazao je on.

Njih dvojica su imali burnu raspravu o evropskom, tj. francusko-nemačkom predlogu za Kosovo u emisiji Dan uživo na N1.

Za Bojana Kostreša „podrška evropskom predlogu za Kosovo je podrška normalnom životu, a u suprotnom će biti sprečen ekonomski rast“. Đorđe Vukadinović, politički analitičar, kaže da „takav predlog treba odlučnbo odbaciti, jer  takav predlog ne bi mogla da prihvati nijedna iole normalna zemlja u Evropi i svetu”.

Vukadinović je podsetio na kiparski slučaj i da se već pola veka Kipar ne miri sa okupacijom svog severnog dela. A naveo je i primer Hrvatske

“To su ti scenariji ‘Kosovo za patike, ili Kosovo za šoping u Beču’”, rekao je Vukadinović u emisiji Dan uživo na N1.

Kostreš je to negirao rečima da se radi o izboru “između budućnosti i prošlosti”.

“Ova situacija je neka ‘nebeska pravda’ jer upravo je Aleksandar Vučić decenijama na nacionalističkom narativu dobijao glasove i izbore, učvrstio vlast, ja mislim da je – pošto sam ubeđen da će on to potpisati – da je u redu da on to uradi i ispostavi račun”, kazao je Kostreš.

Vukadinović je podsetio na kiparski slučaj i da se već pola veka Kipar ne miri sa okupacijom svog severnog dela. A naveo je i primer Hrvatske, koja nije bila spremna da se odrekne ni kvadratnog metra teritorije na Prevlaci, ili u Piranskom zalivu, zarad „svog evropskog puta“.

- Da li bi Rumunija pristala da se, zarad EU, odrekne Transilvanije, odnosno Erdelja – upitao je Vukadinović. 

Zašto se Zelenskom ne obratite sa ovim pričama o „miru, razvoju i blagostanju“ – upitao je Vukadinović.

Oba sagovornika N1 smatraju da je predsednik Srbije spreman ili se sprema da potpiše evropski predlog, poznat kao francusko-nemački plan za sporazum sa Kosovom.

(N1, NSPM)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner