Početna strana > Hronika > Đorđe Vukadinović: Pristanak na promenu teksta rezolucije o Kosovu ne bi bio kompromis već kapitulacija
Hronika

Đorđe Vukadinović: Pristanak na promenu teksta rezolucije o Kosovu ne bi bio kompromis već kapitulacija

PDF Štampa El. pošta
subota, 28. avgust 2010.

U pojedinim inostranim medijima spekuliše se da je Vestervele, uz zamenu za promenu rezolucije koja bi podrazumevala izbacivanje mogućnosti da se ponovo otvore pregovori o statusu, ponudio Beogradu eksteritorijalnost pravoslavnih manastira na Kosovu, posebni status za Srbe južno od Ibra, kao i faktičko priznanje statusa kvo na severu Kosova. Beograd je, kako se spekulisalo u medijima, nudio mogućnost dogovora o rezoluciji u zamenu za određivanje datuma dobijanja statuta kandidata za članstvo u EU.

Urednik „Nove srpske političke misli” Đorđe Vukadinović misli da nemački ministar spoljnih poslova nije u Srbiju mogao da donese nikakvu novu šargarepu.

„On nema šta da nam ponudi sem osmeha i obećanja o podršci kandidaturi i možda neku tehničku stvar, poput toga da će nam poslati upitnik o članstvu u EU. U suštini, niti će naše šanse za ulazak u EU biti veće ako prihvatimo izmenu rezolucije, niti će ako odbijemo naši odnosi sa EU biti lošiji, jer smo sa zemljama koje su priznale Kosovo već duže vreme u konfliktu niskog intenziteta”, objašnjava Vukadinović. On smatra da Srbija nema nijedan razlog da prihvati promenu rezolucije, ukoliko nam je to zaista zatraženo. „Ako bi Srbija na to pristala to bi bila kapitulacija, jer bi time odustala od poslednje, makar i simbolične, principijelne linije odbrane Kosova i Metohije. Srpski predlog je već dovoljno umekšan i kompromisan i ako je i ta forma neprihvatljiva, posle toga sledi kapitulacija, nakon koje Srbija neće imati obraza da od drugih država traži da ne priznaju nezavisnost Kosova”, smatra Vukadinović.

(Politika)