Početna strana > Hronika > Đorđe Vukadinović: Pretnje smrću Sime Spasića nisu individualna akcija, već “udruženi zločinački poduhvat”. Vučić i Vulin su i po funkciji, i na razne druge načine odgovorni za njegove ispade, ponašanje i delovanje
Hronika

Đorđe Vukadinović: Pretnje smrću Sime Spasića nisu individualna akcija, već “udruženi zločinački poduhvat”. Vučić i Vulin su i po funkciji, i na razne druge načine odgovorni za njegove ispade, ponašanje i delovanje

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 05. decembar 2021.

Glavni urednik portala Nova srpska politička misao i politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je na konferenciji u beogradskom Medija centru da pretnje smrću koje je dobio od Sime Spasića nisu njegova individualna akcija, već da je u pitanju "udruženi zločinački poduhvat".

Nema mnogo dileme čiji je on megafon. Teško da je mogao sam doći do mog broja telefona i do moje adrese. Reč je o 'udruženom zločinačkom poduhvatu', a ne individualnom ispadu Spasića

Vukadinović je 25. novembra dobio pretnje smrću od Spasića zbog teksta objavljenog na njegovom portalu, a prema njegovim rečima, on nikada nije imao nikakav lični sukob sa Spasićem i dodao da se nisu poznavali.

„Osim možda onih scena prilikom ulaska i izlaska iz Skupštine, ili nekih skupova i okupljanja opozicionih, gde je on bio, takoreći, dežurna ikebana sa onim megafonom“, kazao je Vukadiović.

On je istakao da se Spasić javio deset dana nakon objavljivanja teksta, koji je portal „Nova srpska politička misao“ zapravo samo preneo sa drugog portala.

Vukadinović je dodao da je nakon pretnji Spasića uputio na institucije.

„Demantija, žalbe, tužbe ako se oseća povređenim i ako smatra da je doživeo duševnu bol, postoje sudovi i instance kojima se može obratiti“, rekao je Vukadinović.

On je ocenio da „nema dileme da je Spasić nečiji megafon“, kao i da „nema dileme čiji je megafon“.

“Nema mnogo dileme čiji je on megafon. Teško da je mogao sam doći do mog broja telefona i do moje adrese. Reč je o udruženom zločinačkom poduhvatu, a ne individualnom ispadu Spasića. Bilo bi interesantno da policija, kojoj su prijavljene pretnje i kojoj sam dao izjavu, kao i tužilaštvo izlistaju Spasićeve telefonske kontakte i vide sa kim je razgovarao pre nego što mi je uputio SMS poruke, poručujući da ću završiti kao Ćuruvija“ i da će me odrobijati”, istakao je Vukadinović na konferenciji za novinare .

„Da budem još konkretniji. Neka ruka iz vlasti, ili bliska vlasti vodi gospodina Spasića, vodi ga po ovim manifestacijama i skupovima opozicije koji ja i vi (mediji), kao ljudi koji su profesionalno zainteresovani i profesionalno pratimo aktivnosti opozicije, ne znamo svaki put kad i gde ima neka manifestacija i okupljanje predstavnika opozicije. Ali gospodin Simo Spasić zna - i tu je, gotovo po pravilu“, rekao je Vukadinović.

Neću odustati od svojih javnih istupanja i delovanja

Istakao je da se nada da će tužilaštvo pregledati pozive koje je Spasić imao neposredno pre slanja pretećih poruka.

„Tema ove konferencije jeste zapravo nasilje u javnom, medijskom prostoru. Gospodin Spasić i njegove pretnje su samo jedan vrhunac i jedan ekstrem zapravo tog ekstremnog ponašanja, govora mržnje i sad sve direktnijeg nasilja, koji nije samo verbalno i mentalno, nego postaje i direktno ugrožavanje i pretnja životu onima koji smetaju - ne gospodinu Spasiću, već nekima iz vlasti“, rekao je urednik portala Nova srpska politička misao.

Vučić i Vulin su i po funkciji, i na razne druge načine, odgovorni za ispade, ponašanje i delovanje Sime Spasića

„Iz toga otvoreno moram da kažem da ću, svestan implikacija toga što govorim, ako mi se dogodi nešto u smislu ovih pretnji gospodina Spasića, odgovornim za to smatrati Aleksandra Vučića i Aleksandra Vulina. Vučić i Vulin su na neki način, i po funkciji i na razne druge načine odgovorni za ispade, ponašanje i delovanje Sime Spasića“, upozorio je Vukadinović.

Ocenio je da mu se pretilo zbog čestih kritika vlasti i istakao da on od toga neće odustati.

Ako mi se dogodi nešto u smislu ovih pretnji gospodina Spasića, odgovornim za to smatrati Aleksandra Vučića i Aleksandra Vulina. Vučić i Vulin su na neki način, i po funkciji i na razne druge načine odgovorni za ispade, ponašanje i delovanje Sime Spasića

„Ja neću odustati od svojih javnih istupanja i delovanja, niti ovog pokušaja da dam svoj skromni doprinos nekom malom higijenskom raščišćavanju srpske medijske, javne i političke scene“, naglasio je Vukadinović.

Dodao je i da je krajnji cilj koji bi želeli da postignu tužbom protiv Spasića da mu se zabrani da prisustvuje skupovima svih osoba kojima je pretio i u prošlosti, kao i osobama kojima bi potencijalno mogao da preti.

Njegov pravni zastupnik Marko Pantić rekao je da su se Spasićevim pozivom i nizom SMS poruka u kojima Vukadinoviću preti „da će ga odrobijati“ i da će „proći kao Ćuruvija“ stekli svi uslovi krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti, kao i da je ta krivična prijava odmah podneta.

Zatražena zabrana prilaska i odgovornost TV Hepi i Milomira Marića

Oni su zatražili predlog zabrane prilaska Vukadinoviću, kao i meru zabrane daljeg uznemiravanja preko telefona.

„Četiri dana nakon podnošenja krivične prijave, 29. novembra, videli smo osumnjičenog gospodina Spasića u jutarnjem programu jedne televizije sa nacionalnom frekvencijom. Reč je o televiziji Hepi, gde je odgovarajući na pitanja voditelja da li je poslao poruke gospodinu Vukadinoviću i šta je radio, on rekao – ‘Da, jesam mu poslao poruke da ću da ga odrobijam ako ne dokaže i da, jesam mu posalo poruku da će proći kao Ćuruvija'“, rekao je Pantić.

Prema njegovim rečima, Spasić je time apsolutno priznao izvršenje krivičnog dela i istakao da očekuje da će institucije sistema postupiti po zakonu i sankcionisati Spasića.

On je dodao da su stupili u kontakt sa tužiocem i da će Vukadinović u utorak dati izjavu u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.

(NSPM, Agencije)

Videti još: Simo Spasić preti smrću Đorđu Vukadinoviću: „Saznao sam gde živiš. Proći ćeš kao Ćuruvija“

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ najoštrije osuđuje pretnje ubistvom Đorđu Vukadinoviću od strane Sime Spasića, samozvanog predsednika Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih sa Kosova i Metohije

 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner