Početna strana > Hronika > Đorđe Vukadinović: Glupo je pričati o „kolonama“, jer ta priča trenutno odgovara najviše Vučiću; Mislim da se čak i on pomalo stidi ovog parlamenta kojeg je dobio na kraju balade
Hronika

Đorđe Vukadinović: Glupo je pričati o „kolonama“, jer ta priča trenutno odgovara najviše Vučiću; Mislim da se čak i on pomalo stidi ovog parlamenta kojeg je dobio na kraju balade

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 24. septembar 2020.

Đorđe Vukadinović, glavni i odgovorni urednik "Nove srpske političke misli", smatra da opozicija mora da oformi jedan front koji ne mora da rezultira jednom kolonom, i da nije učestvovao na današnjem drugom sastanku u prostorijama Nove stranke, na kojem nije bilo ni Udružene opozicije, zato što misli da tema nije u koliko će kolona ona izaći, već koje uslove će postaviti vlasti pred naredne izbore.

"Rekao sam da neću doći na ovaj sastanak, koji smatram da je loše pripremljen, tj. da smo odustali od onog malog napretka koji smo postigli na prošlom sastanku. Neko je mislio da se ‘gvožđe kuje dok je vruće’, pa je požurio sa sledećim sastankom... Treba da se stekne više stvari. Za početak, da se dogovorimo bar o terminu i o dnevnom redu sastanka, što nije bio slučaj", kazao je Vukadinović u Danu uživo na TV N1.

"Prošli put je na sastanku glavna tema bila u koliko kolona ćemo izaći, a ne koje ćemo uslove postaviti vlasti, i da li ćemo na izbore uopšte izaći ukoliko ne bude bar minimalnog poboljšanja. Zato mislim da ta priča o ‘kolonama’, u ovom trenutku, odgovara najviše Vučiću“.

Ni međunarodna zajednica ni opozicija se nisu dobro snašli tokom prethodnog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta, što je odlično iskoristio režim, da se predstavi kao konstruktivan, a bez ikakvih stvarnih ustupaka. Moramo imati crvene linije, jer će nas pitati i građani i simpatizeri - kako ste prethodne izbore bojkotovali, a na sledeće unapred kažete da ćete izaći", istakao je Vukadinović.

Moramo imati crvene linije, jer će nas pitati i građani i simpatizeri - kako ste prethodne izbore bojkotovali, a na sledeće unapred kažete da ćete izaći

On je dodao da misli da će iz poslednjih izbora svi izvući "određene pouke, pa čak i režim".

"Ni Vučić nije baš srećan sa ovim što je dobio. „Prepobedio“ je. Srbija ima jedini parlament u kojem nema opozicije, čak ni kozmetičke. I opozicija je izvukla određene pouke", smatra Vukadinović.

On je ukazao da ju stanje opozicije u Srbiji "vrlo loše, kao i u svakoj zemlji u kojoj je vlast ovako autoritarna ". "Nema tu pesme za opoziciju", ocenio je Vukadinović, ali, dodaje da se, po njegovom mišljenju, čak i Vučić "pomalo stidi ovog parlamenta koji je dobio na kraju balade".

"Udružena opozicija Srbije, u kojoj nisu nikakvi sveci, nikakvi savršeni i bezgrešni lideri i opozicionari, ipak je izašla iz ovog procesa (bojkota izbora) sa nekim kredibilitetom koji bi, uslovno, mogao da se prenese i na ovaj drugi deo opozicije (koji nije bojkotovao izbore). I moj i Veselinovićev dolazak (na prvi sastanak) bio je korak u tom pravcu -  'ajde da razgovaramo, da budemo benevolentni", ističe Vukadinović. "A, onda nama (predsednik Nove stranke) Zoran Živković i neki drugi drže lekcije kako su bili u pravu, a oni na izborima nisu osvojili ni onoliko glasova koliko su potpisa sakupili. Tu sreće nema. Da slušamo lekcije od onih koji su verovali Vučiću i izašli na izbore, a onda su se prilično ugruvali – i još drže lekcije", kaže bivši poslanik i politički analitičar.

Na pitanje da li opozicija treba da čeka da se reformiše Demokratska stranke (DS), Vukadinović odgovara da je to teško pitanje, kao i da je on jedan od malog broja opozicionara koji nije iz DS.

"Ja bih voleo da ona preživi, ona je potrebna, ne samo zato što je „simbol“ (uostalom, mi smo i važnije simbole pokopali), već zato što je to ozbiljna stranka, bar za naše uslove. Ali, ova suicidna spirala u koju su oni upali, plašim se da se neće završiti. Primećujem toliko zle krvi po društvenim mrežama i političkim kuloarima, da bi bio zaprepašćen ako se tu nađe neko razumno rešenje. Za polovinu zle krvi u opoziciji je kriv režim, a za polovinu su odgovorni zaostali računi unutar DS, ili ovoga što je od nje ostalo", smatra Vukadinović.

Za polovinu zle krvi u opoziciji je kriv režim, a za polovinu su odgovorni zaostali računi unutar DS, ili ovoga što je od nje ostalo

Daleko smo mi od Crne Gore

On je ukazao da je Srbija daleko od političke situacije u Crnoj Gori, u kojoj je opozicija, pre nego što je počela da se deli na kolone, "napravila otklon od Đukanovićeve opozicije" (crnogorskog predsednika Mila Đukanovića). "A onda, ono što je ostalo, ma koliko različito bilo, dogovarali su se u koliko će kolona da idu. Mi do toga još nismo stigli", rekao je Vukadinović.

On je ocenio da su politički događaji u Crnoj Gori značajni i da će imati "tektonske promene po ceo region, pa i po Srbiju".

"Srpski režim je nesklon vodećim ljudima crnogorske opozicije, jer se plaši prelivanja crnogorskog presedana", poručuje Vukadinović i dodaje da, nažalost, u Srbiji nije ostvareno skoro ništa od onoga što je bilo preduslov za promenu vlasti u Crnoj Gori: dva vodeća dnevna lista koja su opoziciona, dve od četiri televizije su takođe podržavale opoziciju, i crkva je bila protiv režima, kao i znatan deo poslovnih i diplomatskih krugova.

"Ništa od toga u Srbiji nema. Tako da mi je i farsično i komično kada mi ovde pričamo u koliko kolona treba da izađemo, a ništa od ovof prethodnog nemamo i nismo uradili. U Srbiji se pojavio entuzijazam, gledajući slike iz Crne Gore. Vučića mnogo više brinu te slike, i taj entuzijazam, i moguća zaraznost tog primera iz Crne Gore. Ali, može, neću da kažem, baš da mirno spava, ali daleko smo mi od tog crnogorskog primera", ističe Vukadinović.

"Uz sve nevolje, kada idete složno, kada imate jedan blok, jedan front, imate dobre rezultate. Ili pobedite, kao 24. septembra 2000. Ili barem uzdrmate režim. U Crnoj Gori se za pobedu moralo mnogo toga složiti - od litija do korone i propale turističke sezone - a trebalo je i malo sreće. Mi, srpska opozicija, u ovom trenutku,  nismo se ‘kvalifikovali’ još ni za to da imamo pravo da se nadamo sreći - a kamoli šta drugo", zaključuje Vukadinović.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner