Početna strana > Hronika > Đorđe Vukadinović o Vučićevoj najavi vanrednih izbora: Aleksandar Vučić ovih dana sve nudi i sve obećava, samo da bi smanjio pritisak i masovnost narednog opozicionog protesta
Hronika

Đorđe Vukadinović o Vučićevoj najavi vanrednih izbora: Aleksandar Vučić ovih dana sve nudi i sve obećava, samo da bi smanjio pritisak i masovnost narednog opozicionog protesta

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 15. maj 2023.

 Politički analitičar Đorđe Vukadinović izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas izašao u javnost sa do sada najdirektnijom najavom za vanredne izbore u septembru, ali je ocenio da u tome i dalje ima "jedna pogodbena nota".

On je za agenciju Beta ocenio da je Vučić time želeo da smanji pritisak uoči novog protesta „Srbija protiv nasilja“, koji je za petak zakazao deo opozicije i da mu je glavni motiv da u opoziciju unese konfuziju, dileme i podele.

„Slušao sam uživo obraćanje (Vučića) i nije to bilo, „ako opozicija hoće izbore imaće ih“, što je i ranije govorio, nego je ovo do sada najdirektija najava, ne kažem da je defintivna, vanrednih izbora“, rekao je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, i dalje u Vučićevom obraćanju ima jedna pogodbena nota, ali je mnogo direktnije nego ranije u vezi sa izborima.

„Ovo je bila više najava, nego ponuda, iako nije bila, kako bih rekao, rezolutna najava“, rekao je Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli.

Napomenuo je da on nije previše siguran u te izbore u septembru, odnosno njihovo održavanje.

„Mislim da ih je on ubacio kao mogućnost i pomalo kao ‘kosku’ opoziciji računajući, ne sasvim pogrešno, da bar deo opozicije te izbore baš ne želi, a da ih jedan drugi deo njih želi“, kazao je on.

Smatra da je Vučić to ubacio „da bi bar malo ili delimično rasteretio ovaj pritisak i oko protesta u petak (ispred Skupštine Srbije)“.

„To je ipak manje ponuda, a više najava u funkciji sejanja konfuzije, dileme i eventulane podele u opozicionim redovima, tako da je pitanje šta će od toga biti“, kazao je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, Vučić ovih dana sve nudi i sve obećeva da bi smanjio pritisak i masovnost narednog opoziconog protesta.

Napomenuo je da je posebna tema kako će opozicija reagovati na ranije danas izrečene stavove Vučića, koji je lider vladajuće Srpske napredne stranke.

„Ovo je najdirektinija najava da sada, nije objava ali jeste najava i više od ponude, ali može da se desi ‘rekao pa porekao’ i mislim da je glavni motiv da se poseje sumnja, podele i dileme u delu opozicije pred protest u petak“, kazao je on.

Vučić je ranije danas rekao da ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić neće biti smenjen, što je jedan od zahteva protesta „Srbija protiv nasilja“, ali da postoji mogućnost da cela Vlada Srbije bude smenjena, a da novih izbora bude u septembru.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner