Početna strana > Hronika > Đorđe Vukadinović: Ne mogu da zamislim izbore u ovakvim uslovima, logičnije da se održe na jesen. Neophodno je neko makar simbolično otvaranje u medijima, a ne da opozicija figurira kao džak za udaranje
Hronika

Đorđe Vukadinović: Ne mogu da zamislim izbore u ovakvim uslovima, logičnije da se održe na jesen. Neophodno je neko makar simbolično otvaranje u medijima, a ne da opozicija figurira kao džak za udaranje

PDF Štampa El. pošta
petak, 29. mart 2024.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović rekao je, gostujući u Danu uživo, da je bliže pameti da se izbori održe na jesen, čime bi se testirala dobra volja vlasti i ozbiljnost opozicije.

Šta god ko izjavljivao, ne mogu da zamislim izbore u ovakvim uslovima. Opozicija teško da može da izađe na izbore u ovakvim uslovima. Ne samo zbog onog što je bilo decembra, nego i zbog nekih prethodnih ciklusa, samo je sada prelivena čaša

Razgovor vlasti i opozicije o izbornim uslovima treba da bude održan u ponedeljak, a Vukadinović navodi da je to opozicija tražila u pismu pre deset dana, kao i da je jasno da će tih razgovora biti.

„Mislim da je ovo političko stanje kakvo jeste, u javnosti, u parlamentu, u medijima, suštinski neodrživo dugo. Tu nekog izlaza mora biti. Parlament ne može u takvim uslovima da funkcioniše i opstane. To nije bilo koja institucija“, kaže on.

Preporuke ODIHR-a su nešto za šta će se „hvatati“ obe strane, dodaje Vukadinović.

„Šta god ko izjavljivao, ne mogu da zamislim izbore u ovakvim uslovima. Opozicija teško da može da izađe na izbore u ovakvim uslovima. Ne samo zbog onog što je bilo decembra, nego i zbog nekih prethodnih ciklusa, samo je sada prelivena čaša. Druga strana se ponaša kao da toga nisu svesni. Oni se ponašaju kao da je sve u redu, prema njima su izbori bili čisti, besprekorni. To što će biti izbora u Beogradu, to je malo sticaj okolnosti, jer Branimir Nestorović nije hteo, ali malo je i znak dobre volje i božanske milosti gospodina predsednika. Kad to navedemo, deluje kao da nisu svesni, ali ja mislim da nije baš tako“, ocenjuje analitičar.

„Opozicija saterana uza zid“

Prema njegovim rečima, opozicija je saterana uza zid, da bez ozbiljnog povoda za izlazak, teško može da ubede svoje birače da izađu.

„Njihovi birači teško da će da pristanu da izađu na izbore u ovakvim uslovima“, dodaje Vukadinović.

Centralni problem su, kaže, mediji, ali i nepostojanje komisije koja će nadzirati izborni proces.

„Vlasti se bukvalno kunu da neće biti privremene ili prelazne vlade, ali to sad niko ni ne traži. Pre svega, traži se komisija, neko telo koje će imati izvršna ovlašćenja. Mislim da bez neke takve komisije, tela, izbori neće biti mogući. I uz to je moguće da će biti zloupotrebe, ali to je minimalni uslov bez kog opozicija ne može da ide na izbore. I makar neko kozmetičko otvaranje u medijima. Opozicija ne može da figurira u medijima kao džak za udaranje“, navodi sagovornik N1.

Prema njegovom mišljenju, ili ćemo imati povlačenje opozicije iz Skupštine, ili će biti nekog dogovora koji neće biti sjajan.

„Vlast je optužila opoziciju da oni hoće bojkot jer se plaše izbora. Naprotiv, mislim da opozicija traži povod da izađe na izbore, samo da na njih ne ide kao na klanje. U Beogradu pogotovo imaju solidne šanse na izborima, ali pod normalnim okolnostima“, ističe analitičar.

Vukadinović naglašava da izbori treba da se održe na jesen.

„Logičnije je i prihvatljivije da se leks specijalisom to prolongira na jesen. Tu bi se testirala dobra volja vlasti i ozbiljnost opozicije. Mislim da je bliže pameti da izbori budu na jesen, nije nemoguće i jun, ali s obzirom na to kakva je atmosfera, pitanje je da li će ih biti uopšte“, ističe Vukadinović.

Nestanak devojčice – senzacionalizam i lešinarenje medija

Govoreći o nestanku devojčice Danke Ilić (2) iz Bora, za kojom se traga već četiri dana, sagovornik N1 kaže da mu je mučno da govori o toj temi.

„Mislim da tu ima bar dva sloja. Ekspresno reagovanje javnosti i sistem Pronađi me koji je prvi put bio lasniran – to je dobro funkcionisalo. Što se tiče drugih stvari, blago rečeno sam ne skeptičan, nego zgrožen time kako mediji izveštavaju, koliko ima senzacionalizma i lešinarenja u medijima. Policajac iz Bora je priveden jer je odavao detalje iz istrage. Ne smemo na to da se naviknemo“, ističe analitičar.

Dodaje da toga ima i u svetu, ali da to nije neka uteha.

„Ružno je da ljudi iz same istrage, da li zbog para… dopuštaju da detalji o nestanku procure. Da ne pominjemo da su neki uhapšeni jer su tražili pare za informacije koje nisu ni imali. To je strašno, za svaku osudu, pa i za gađenje“, kaže on.

Dobar aspekt je, dodaje, brzina alarmiranja.

„Mislim da nema kuće u Srbiji koja u ovom trenutku ne zna šta se dogodilo“, dodaje Đorđe Vukadinović.

(N1)