Početna strana > Hronika > Đorđe Vukadinović: Najveći gubitnici "Ujedinjeni za pobedu" i SNS. Pobednici: Vučić, SPS i desne stranke
Hronika

Đorđe Vukadinović: Najveći gubitnici "Ujedinjeni za pobedu" i SNS. Pobednici: Vučić, SPS i desne stranke

PDF Štampa El. pošta
utorak, 05. april 2022.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović izjavio je danas da su najveći gubitnici jučerašnjih izbora koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije i Srpska napredna stranka (SNS).

Vukadinović je agenciji Beta kazao da je koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije ostvarila rezultat ispod svih očekivanja.

Pokazalo se da je koalicija ’Ujedinjeni za pobedu Srbije’ imala neosnovana očekivanja da će osvojiti dvostruko veći procenat glasova na parlamentarnim i gradskim izborima nego što su osvojili. Na parlamentarnim izborima su osvojili znatno manji broj mandata od onog na koji su računali, a na gradskom nivou najverovatnije neće moći da budu u vlasti iako su sve karte bili bacili na gradske izbore

"Pokazalo se da je koalicija ’Ujedinjeni za pobedu Srbije’ imala neosnovana očekivanja da će osvojiti dvostruko veći procenat glasova na parlamentarnim i gradskim izborima nego što su osvojili. Na parlamentarnim izborima su osvojili znatno manji broj mandata od onog na koji su računali, a na gradskom nivou najverovatnije neće moći da budu u vlasti iako su sve karte bili bacili na gradske izbore", ocenio je Vukadinović.

Dodao je da je i SNS na parlamentarnim izborima, uprkos osvojenih 122 mandata, ostvario rezultat ispod njihovog očekivanja.

"Veliki broj potencijalnih glasača SNS-a se opredelio za Socijalističku partiju Srbije (SPS) i manje stranke desne orijentacije zbog njihovog čvršćeg nacionalnog stava i svrstavanja uz Rusiju. To svakako ne raduje Vučića, zbog predstojećih razgovora sa zapadnim ambasadorima i pritisaka koji se očekuju sa te strane. Pretpostavljam da će zbog toga Vučić, po običaju, do poslednjeg dana odugovlačiti s formiranjem nove vlade Srbije", naglasio je Vukadinović.

SNS na parlamentarnim izborima, uprkos osvojenih 122 mandata, ostvario rezultat ispod njihovog očekivanja

Po njegovim rečima, najveći dobitnik na jučerašnjim izborima je sam Aleksandar Vučić koji je kao predsednički kandidat osvojio ubedljivu pobedu u prvom krugu.

"Takođe, veliki pobednici izbora su Ivica Dačić i SPS, kao i manje stranke i koalicije desne orijentacije kao što su NADA, Dveri i Zavetnici, koje su se borile za cenzus, a ostvarile su dobre rezultate i na parlamentarnim i na gradskim izborima i bez nekih od njih verovatno neće moći da se formira gradska vlast u Beogradu", istakao je Vukadinović.

Prema preliminarnim rezultatima Cesida, koalicija oko SNS dobila je 42,9 odsto glasova na parlamentarnim izborima, a sledi Ujedinjena Srbija sa 13,4 i Socijalistička partija Srbije sa 11,4 odsto.

Koalicija NADA dobila je 5,4 odsto glasova, Moramo 4,6 odsto, Patriotski blok 3,9, a Zavetnici 3,8 odsto glasova.

SNS je osvojila najviše glasova i na izborima za Skupštinu Beograda 38,7 odsto.

Lista Ujedinjeni za pobedu Beograda dobila je 20,6 odsto, Moramo 10,5, a SPS 6,9 odsto. Slede Zavetnici sa 3,6 odsto glasova i Patriotski blok sa 3,5 odsto.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner