Početna strana > Hronika > Direktorka Instituta za javno zdravlje Batut Verica Jovanović: Strahujemo od delta soja, preti nam "epidemija nevakcinisanih"
Hronika

Direktorka Instituta za javno zdravlje Batut Verica Jovanović: Strahujemo od delta soja, preti nam "epidemija nevakcinisanih"

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 29. jul 2021.

U ovom trenutku treba znati da strahujemo od delta soja koronavirusa, da se on jako brzo prenosi i da je upravo ta brzina najveći rizik, a koga će prvo virus naći nego nevakcinisane, poručila je u Skupštini Srbije direktorka Instituta za javno zdravlje Batut Verica Jovanović i navela da je do sada prvu dozu primilo 49,7 odsto ciljane populacije.

Jovanović je na sednici skupštinskog Podobora za praćenje epidemiološke situacije rekla i da je do sada iskorišćeno ukupno 5,6 miliona doza svih vakcina protiv kovida-19, da je prvu dozu primilo 2,9 miliona ljudi, ali i ponovila upozorenje stručnjaka da preti "epidemija nevakcinisanih".

Moramo da radimo na što većem obuhvatu vakcinacije

"Zato moramo da radimo na što većem obuhvatu vakcinacije i zato nam je prvi prioritet potpuna vakcinacija sa dve doze vakcine, a treću dozu treba davati ljudima koji su jako bolesni, sa hroničnim bolestima ili transplantirani – to su prve grupe koje treba da prime treću dozu vakcine", rekla je Jovanović.

Dodala je da je postignut zadovoljavajući obuhvat vakcinacije starijeg stanovništva protiv Kovida-19, ali da se efekat postizanja što većeg obuhvata smanjivao, tako da je, prema njenim rečima i dalje prioritet dalje omasovljavanje vakcinacije.

Sednici su, pored članova Pododbora, prisustovali i epidemiolog u Batutu Vladan Šaponjić i virusolog i profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu Aleksandra Knežević.

Vakcinisano više od 60 odsto zdravstvenih radnika

Tokom sednice, iznet je i podatak da je u Srbiji vakcinisano nešto više od 60 odsto zaposlenih u zdravstvenom sistemu, kao i da je najviše vakcinisanih među lekarima i medicinskim sestrama, ali je i ukazano na postojanje predrasuda i zabluda u vezi sa vakcinacijom.

Predsednica Pododbora za praćenje epidemiološke situacije Dragana Barišić sednicu je okončala apelom svim građanima da se što pre vakcinišu, uz poruku da su teoretičari zavere bučniji i bezobrazniji na društvenim mrežama, ali da treba verovati medicinskoj nauci.

(Fonet, N1) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će preuzimanje vlasti u Avganistanu od strane talibana dovesti do prelivanja krize u okolne zemlje?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner