Početna strana > Hronika > Vladimir Dimitrijević (RIK): Notorna laž je da je 793 glasa u Novom Pazaru upisano Vučiću, u pitanju su samo četiri glasa; Predstavnici Vuka Jeremića, Saše Jankovića, Pokreta DJB, Dveri, Stamatovića i stalni članovi DS I SDS napustili sednicu RIK
Hronika

Vladimir Dimitrijević (RIK): Notorna laž je da je 793 glasa u Novom Pazaru upisano Vučiću, u pitanju su samo četiri glasa; Predstavnici Vuka Jeremića, Saše Jankovića, Pokreta DJB, Dveri, Stamatovića i stalni članovi DS I SDS napustili sednicu RIK

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 09. april 2017.

Beograd -- Predstavnici dela opozicije napustili su sednicu Republičke izbore komisije (RIK).

Oni su nezadovoljni što se nije glasalo o njihovom predlogu da se izvrši uvid u glasački materijal sa svih biračkih mesta.

Sednicu su napustili članovi RIK iz izbornih štabova Vuka Jeremića, Saše Jankovića, Pokreta Dosta je bilo, Dveri, Stamatovića, kao i stalni članovi DS-a i SDS-a.

Beograd -- Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević saopštio da je notorna laž tvrdnja da je ukupno 793 glasa sa dva biračka mesta u Novom Pazaru upisano Aleksandru Vučiću.

On je to naveo nakon prebrojavanja glasova sa biračkih mesta 27 i 85 u gradu Novom Pazaru.

Dimitrijević je precizirao da je utvrđeno, prebrojavanjem, da je u pitanju samo četiri glasa i to, kako je rekao, ta četiri glasa su iz tehničke greške, verovatno, dospela u pogrešnu kovertu.

On je na konferenciji za novinare objasnio da je bilo reč o sumnji da je ukupno 793 glasa sa dva biračka mesta upisano u zapisniku u korist predsednickog kandidata Aleksandra Vučića.

"Iznete tvrdnje iznete od pojedinih kandidata da je reč o 793 glasa su notorna laž, apsolutna neistina, radi se svega o četiri glasa. Glas je glas, ali dešava se da tokom pakovanja izbornog rezultata listići budu stavljeni među pogrešne glasove" objasnio je on.

U Republičkoj izbornoj komisiji je u toku rasparava nakon prebrojavanja glasova.

Republička izborna komisija ranije je donela je odluku da se javno obavi uvid u izborni materijal sa dva biračka mesta u Novom Pazaru.

Odluka o uvidu doneta je sa 16 glasova "za" od ukupno 25 prisutnih članova RIK u proširenom sastavu, sa predstavnicima izbornih štabova svih kandidata.

Na pitanje "ko je protiv" - niko nije digao ruku.

Prebrojavanje je počelo sa otvaranjem vreće sa glasačkog mesta 27. Na biračkom mestu broj 27 u Osnovnoj školi „Mur“ pravo glasa na predsedničkim izborima imalo je 1.848 upisanih birača. Glasalo je, prema zapisniku 1. 250 birača, a upisano je 1. 241 važećih listića.

Na biračkom mestu broj 85 u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ bilo je upisano u birački spisak 1.854, a glasalo je 1.193 birača.

Republička izborna komisija (RIK) donela je odluku da se danas pred medijima otvore džakovi na dva biračka mesta u Novom Pazaru.

Za tu odluku glasalo je 16 članova RIK-a, niko nije bilo protiv, ni uzdržanih, a predstavnici opozicije nisu glasali, jer im, kako su naveli, nije dostavljen predlog odluke, pa ne mogu da se izjasne.

U raspravi su predstavnici opozicije kritikovali što se, prema njihovom mišljenju, novo brojanje glasova obavlja po zahtevu premijera Aleksandra Vučića jutros na konferenciji za novinare.

Oni su takođe protestovali zbog toga što se brojanje obavlja samo na ta dva mesta, a ne na 25 mesta na koliko su iz izbornog štaba predsedničkog kandidata Saše Jankoviša i prijavljene nepravilnosti.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je odlučeno da se novo brojanje spovede na ta dva mesta jer oni predstavljaju, kako se izarazio, eklatantan primer, i zbog toga što je iz podatka da je na ta dva biračka mesta osporeno 800 glasova, izborni štab Saše Jankovića izvukao zaključak da je ukupno ukradeno 319.000 na svim biračkim mestima u Srbiji.

Mogućnost uvida u izborni materijal sa tih biračkih mesta zatražio je danas izabrani predsednik i lider SNS Aleksandar Vučić, nakon saopštenja iz izbornog štaba predsedničkog kandidata Saše Janković da je, prema zapisnicima sa ta dva biračka mesta, Vučić dobio 543 glasa, odnosno 250 glasova više nego što ih ima.

Vučić je na izborima za predsednika Srbije 2. aprila, prema poslednjim podacima RIK, osvojio 55,06 odsto glasova a Saša Janković 16,37 odsto.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević je predložio da se na dnevni red stavi donošenje "odluke o vršenju uvida u izborni materijal sa biračkih mesta broj 27 i 85 u gradu Novom Pazaru", zbog, kako je istakao, optužbi, koje su iznete u javnost.

On je, na početku sednice, kojoj prisustvuje 25 od 28 članova RIK-a, naglasio da je neuobičajena tačka stavljena na dnevni red, jer su se u javnosti pojavile spekulacije i optužbe pojedinih kandidata da je RIK izvršila prekrajanje izbrone volje građana, odnosno krađu izbora.

- „RIK je na ovim izborima, kao i na svim prethodnim, radio na osnovu zakona, podzakonskih akata i uputstava - podvukao je on.

Dimitrijević je kazao da postoje optužbe da ima 800 glasova više od fizički prebrojanih glasova, ocenjujući da bi to bilo skandalozno.

To su, kako je konstatovao, teške i neprihvatljive optužbe na račun RIK-a i biračkih odbora.

Ovi zapisnici, kako podseća su, merodavni i na osnovu njih se vrši upis u statistiku.

- „Vrši se veliki pritisak na rad organa, kako RIK-a, tako i biračkih odbora. Zato je u predlog dnevnog reda uneta ova tačka - rekao je Dimitrijević.

On je istakao da, ako se utvrdi da je došlo do prekrajanja izborne volje na ovim izbornim mestima, zahteva kao predsednik RIK-a da se podnesu krivične prijeve.

Kazao je da, ako se potvrde iznesene tvrdnje - treba podneti krivične prijave protiv članova biračkih odbora i stvar rasvetli do kraja.

Istovremeno je podsetio da se glasanje ponavlja na osam mesta, čime glasanje za predsednika Srbije nije završeno.

(Tanjug, Beta)