Početna strana > Hronika > Dik Marti: Svi na Kosovu znaju šta se desilo,ali ćute iz straha
Hronika

Dik Marti: Svi na Kosovu znaju šta se desilo,ali ćute iz straha

PDF Štampa El. pošta
petak, 17. decembar 2010.

BEOGRAD – Izvestilac Saveta Evrope (SE) Dik Marti očekuje da će njegov izveštaj o trgovini ljudskim organima na Kosovu doprineti rasvetljavanju događaja 1999-2000. i ohrabriti svedoke da iznesu istinu.

„Kada su mi u SE zatražili taj izveštaj, nisam bio presrećan, ali sam ga uradio najsavesnije moguće. Sada je na odgovarajućim vlastima da ga rasvetle”, rekao je Marti za švajcarski dnevnik Tan i izrazio nadu da će to ohrabriti svedoke da ispričaju istinu.

Povodom najave da će ga Tači tužiti, Marti podseća da je slična situacija bila i kada je 2007. objavio izveštaj o tajnim zatvorima, a da danas više niko ne poriče postojanje tih zatvora. „Gospodin Tači je slobodan da uradi šta hoće”, kaže izvestilac.

Marti smatra da je trgovina ljudskim organima „fenomen koji prevazilazi KosOvo” i da je „ta tragedija prouzrokovala više žrtava nego terorizam”.

On kaže da zna mnogo više o tome ko je 1999. dobio organe i o zemljama koje su bile umešane, ali da ne može da pruži više detalja zbog sadašnjeg procesa o trgovini organima na prištinskoj klinici Medikus.

„Uveren sam da su to delimično iste osobe koje su sarađivale na trgovini 1999-2000. Međutim, ne želim da me optuže da želim da utičem na taj proces”, rekao je Marti.

Upitan zašto je bilo potrebno toliko godina da se utvrde činjenice, Marti kaže da su većini država bile poznate činjenice.

„Brojni izveštaji obaveštajnih službi - nemačke, britanske, italijanske, grčke - i izveštaji FBI-ja o kriminalnim aktivnostima Tačijeve bande upućivani su raznim ministarstvima spoljnih poslova. Ali, oni su izabrali politički oportunitet. Ono što je danas novo jeste to da je neko objavio” te izveštaje, rekao je on.

„Mislim da međunarodna zajednica treba da zna ko su bile vođe OVK”, rekao je Marti i podsetio da je OVK pre nekoliko godina smatrana terorističkim pokretom.

Marti kaže da njegov izveštaj sadrži niz dokumentovanih indikacija koje treba da podstaknu pravosuđe da počne „nezavisnu i temeljnu” istragu.

Izvestilac smatra da ako je on sa malim sredstvima uspeo da dođe do ovih zaključaka onda bi „motivisana pravosudna vlast koja bi uživala političku podršku, trebalo da može ne samo da potvrdi, nego i da otkrije više”.

„Svi na Kosovu znaju šta se dogodilo. Ali, oni ćute iz straha”, rekao je Marti i podsetio na brojne svedoke koji su ubijeni pre pojavljivanja pred Haškim tribunalom.

Marti je rekao i da je tokom istrage najveća teškoća bila „zid ćutanja” i podsetio da je balkansko društvo veoma zatvoreno. „Mnogo više vole da provedu godine u zatvoru nego da kažu ime odgovornih. Ali, ljudi su prihvatili da govore zato što su bili sigurni da ću zaštititi svoje izvore”, ispričao je izvestilac.

On je naveo i da je prošle godine razgovarao sa bivšom glavnom haškog tužiteljkom Karlom del Ponte koja mu je rekla da su podaci o „žutoj kući” u arhivama Tribunala. „Ali, kad sam ih zatražio, čudnovato su mi odgovorili da su ih uništili. Ođednom nikakva analiza više nije bila moguća”, rekao je Marti.

Martijev izveštaj iznosi teške optužbe na Tačija i njegovu Oslobodilačku vojsku Kosova da su učestvovali u trgovini ljudskim organima na Kosovu i severu Albanije, kao i u švercu narkotika.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner