Početna strana > Hronika > Delegacija "Srbije protiv nasilja" u Briselu: Razgovaralo se o potrebi da izveštaj ekspertske misije sadrži ne samo dokaze o izbornoj prevari, već i obavezujuće preporuke koje će omogućiti poništavanje decembarskih izbora
Hronika

Delegacija "Srbije protiv nasilja" u Briselu: Razgovaralo se o potrebi da izveštaj ekspertske misije sadrži ne samo dokaze o izbornoj prevari, već i obavezujuće preporuke koje će omogućiti poništavanje decembarskih izbora

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 26. februar 2024.

Zamenik predsednika Stranka slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović je kazao da u Briselu, kod sagovornika koalicije "Srbija protiv nasilja", postoji puno razumevanje i podrška za, kako je naveo," sve nalaze drastične maniuplacije i zloupotrebe izborne volje od strane vlasti" u Beogradu.

SSP je saopštila da Stefanović predvodi delegaciju opozicione kolicije "Srbije protiv nasilja" koja je u Briselu razgovarala s predstavnicima izvršnih organa EU, spoljnopolitičkom službom EU, kao i sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom.

"Postoji puno razumevanje i podrška za sve nalaze drastične manipulacije i zloupotrebe izborne volje (na decembarskim izborima) od strane vlasti, kao i podrška za naredne korake u pravcu monitoringa i preporuka nakon očekivanih izveštaja posmatračke misije kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR)", izjavio je Stefanović.

Dok se čeka mišljenje Evropske komisije na rezoluciju kojom se poziva na međunarodnu istragu o izborima u Srbiji, predstavnici koalicije “Srbija protiv nasilja” ponovo su u Briselu. O toj temi razgovaraju sa predstavnicima Evropske komisije. Istovremeno, vlast iz Beograda poručuje da nikada neće dozvoliti međunarodnu istragu.

Uobičajena demokratska procedura odvija se u ne tako uobičajenom trenutku - dok se čeka konačna odluka Evropske komisije o međunarodnoj istrazi izbora u Srbiji, ali i izveštaj misije OEBS-a. Sve to, kao ni činjenica da je parlament formiran samo do pola, barem naizgled, ne sprečava vlast da sprovodi uobičajene postizborne aktivnosti i razmišlja o formiranju vlade. Jureći cilj koji je sam sebi postavio da Srbija do sredine marta dobije novu vladu Predsednik je počeo konsultacije sa strankama.

Dok se čeka nastavak konstitutivne sednice Skupštine Beograda, čekaju se i odgovori na mnoga pitanja koja su otvorena tokom izbornog procesa. Niz sumnji koje su iznele opozicija i posmatračke misije na regularnost izbora - i dva meseca po izlasku na birališta - za posledicu ima proces pred Ustavnim sudom Srbije, i Rezoluciju Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji.

Delegaciju "Srbija protiv nasilja", uz Stefanovića, čine i Radomir Lazović, Duško Lopandić i Pavle Grbović, podseća se u saopštenju.

"Razgovaralo se o potrebi da izveštaj ekspertske misije sadrži ne samo dokaze o izbornoj prevari već i obavezujuće preporuke koje će omogućiti da se nakon poništavanja ovih (decembarskih) ...organizuje fer i pošten izborni proces", prenela je SSP.

Kako je navedeno, decembarski izbori "su predstavljali festival nasilja nad demokratijom i ljudima" a fer i pošten izborni proces treba da "omogući građanima da biraju na bazi istinitih informacija, bez ucena i pritisaka uz verodostojan birački spisak".

Stefanović je istakao da je "za građane u Srbiji važno da znaju da je tema izborne prevare i dalje u epicentru pažnje u Evropi" i da je, kako je kazao, " EU njihov partner u borbi za demokratiju i vladavinu prava".

Naveo je i da je "vreme stabilokratije i zatvaranje očiju na razaranje institucija i uništavanje temeljnih vrednosti na kojima počiva EU i naša zemlja konačno završeno".

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner