Početna strana > Hronika > Davos: Vučić, Porošenko, Plenković, Han, Klimkin i Kurc na zajedničkoj fotografiji - "svi za jednog, jedan za sve"
Hronika

Davos: Vučić, Porošenko, Plenković, Han, Klimkin i Kurc na zajedničkoj fotografiji - "svi za jednog, jedan za sve"

PDF Štampa El. pošta
petak, 20. januar 2017.

 Šestorica visokih zvaničnika EU, Srbije, Austrije i Ukrajine fotografisali su se danas u Davosu u pozi koja šalje poruku "svi za jednog, jedan za sve".

Fotografiju, na kojoj su srpski premijer Aleksandar Vučić, austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc, hrvatski premijer Andrej Plenković, Ukrajinci Pavlo Klimkin i Petro Porošenko sa evropskim komesarom Johanesom Hanom, objavio je Han na svom tviter profilu. Han je naveo da je EU privržena prijateljima i spremna da im pruži geopolitičku podršku i pomoć u sprovođenju reformi.

Inače, oni su danas na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu učestvovali na panelu pod nazivom "Susedska politika EU".

Han je naveo da je stabilizacija Zapadnog Balkana i njegovo približavanje EU zajednički cilj.

- Članstvo u EU je strateški cilj. Ne ostavljate nas same na našem ćošku - rekao je premijer Srbije Aleksnadar Vučić.

Plenković je rekao da Hrvatska deli privrženost proširenju EU i upozorio da se ne sme otvarati prostor za populiste, dok je ukrajinski predsednik Petro Porušenko rekao da Ukrajina ostaje čvrsto na putu ka EU ali i da EU mora da se drži svog dela dogovora.

Susret Vučića i Plenkovića na panelu o istočnom susedstvu EU poslednjeg dana Svetskog ekonomskog foruma u Davosu prvi je njihov susret od kako je Plenković preuzeo dužnost premijera u oktobru 2016.

Plenković je pre današnjeg panela rekao da mu je drago što se sreće sa Vučićem. On je dodao da za pravi sastanak treba obaviti pripreme i dogovoriti teme i da je on otvoren za takav susret.

Vučić je u razgovoru sa hrvatskim novinarima uoči panela kazao da je poziv premijeru Plenkoviću i hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar-Kitarović uvek otvoren i da su razgovori uvek lekoviti.

(Agencije)