Početna strana > Hronika > Danijel Server: Dodika treba zaustaviti, EU i SAD treba da budu zabrinute
Hronika

Danijel Server: Dodika treba zaustaviti, EU i SAD treba da budu zabrinute

PDF Štampa El. pošta
sreda, 20. oktobar 2021.

 Milorada Dodika treba zaustaviti, vreme je za reakciju, a evropske prestonice i Vašington treba da budu zabrinute, poručuje Danijel Server, profesor DŽon Hopkins Univerziteta.

On je, komentarišući trenutnu situaciju u BiH za N1 Sarajevo rekao da je ona ozbiljna i da bi to trebalo učiniti nešto kako bi se sprečilo klizanje ka sukobu.

On navodi da u BiH postoji samo jedno telo ovlašćeno da daje konačna tumačenja Dejtonskog sporazuma, „a to je visoki predstavnik, a ne predsednik Dodik“. „Čini mi se da je ono što radi to da pokušava da pronađe granice onoga gde se kod Evropljana i Amerikananca može izvući. Krajnje je vreme da Evropljani i Amerikanci jasno stave do znanja da je on već prešao granice“, navodi.

Na konstataciju N1 Sarajevo da Dodik govori o povratku Vojske Republike Srpske, obaveštajne službe Republike Srpske i da je nedavno čak zapretio da SIPA -i neće biti dozvoljen prelazak entitetskih linija, a na pitanje, može li politički sukob prerasti u neki drugi, kaže da da nije na njemu da to kaže. „Ali čini mi se da će verovatno doći do vojnog sukoba ako se ovo nastavi. Mislim da bi to možda bio drugačiji vojni sukob od onog prethodnog, jer mislim da je danas bolje shvaćeno šta je vojno potrebno, nego što je to bilo u prošlosti. Ali, izgledi su da će, ako se nastavi sa stvarima koje on govori, u Bosni biti snaga spremnih za izazov“, navodi Server.

Na pitanje koliko su za ovakvo stanje krive druge političke snage u Bosni i Hercegovini, poput SDA, koja je najveća bošnjačka stranka i HDZ, koja je najveća hrvatska stranka, jer Dodik i Izetbegović trguju retorikom nekoliko sedmica, a Čović „ponekad u osnovi igra kartu Dodika i ćuti“, Server kaže da bi optužio nacionalističke stranke uopšte za trenutnu nefunkcionalnu situaciju u BiH. „Ali, u isto vreme, moram da priznam da su oni na vlasti, jer su ih građani tamo postavili. A ako Bosanci žele nešto drugačije od onoga što imaju, moraju glasati za druge ljude“, dodao je.

(N1)
 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će na referendumu 16. januara biti usvojene izmene Ustava?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner