Početna strana > Hronika > Danijel Server: Bajden će se vratiti tradicionalnoj politici SAD na Balkanu - davanje podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu svih država, uključujući Kosovo, Srbiju i BiH
Hronika

Danijel Server: Bajden će se vratiti tradicionalnoj politici SAD na Balkanu - davanje podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu svih država, uključujući Kosovo, Srbiju i BiH

PDF Štampa El. pošta
subota, 28. novembar 2020.

Profesor na vašingtonskom univerzitetu "DŽons Hopkins", Danijel Server, izjavio je da veruje da će biti velikih promena u američkoj spoljnoj politici po dolasku nove adminstracije i da će se budući predsednik DŽozef Bajden vratiti tradicionalnijoj američkoj politici na Balkanu.

"To je davanje podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu svih država, uključujući Kosovo, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, ali ne znači da će buduća vlada ignorisati sve poteze Trampove administracije", kazao je Server za Glas Amerike.

Prema njegovim rečima, Vašington će ostati pri ideji da bi odnosi između Srbije i Kosova trebalo da budu normalizovani i možda će pokušati da dalje radi na ekonomskoj normalizaciji, u okviru koje je sporazum koji je Trampova administracija potpisala u septembru u Beloj kući mali korak u pravom smeru.

"Poznato je da su, u osnovi, sve zemlje Balkana posvećene takozvanom mini Šengenu, a mislim da će za Kosovo i Srbiju biti lakše da ostvare ekonomsku normalizaciju ako to čine sve zemlje Balkana, odnosno ako to ne bude zasnovano samo na bilateralnoj osnovi", kazao je Server.

Server dodaje da očekuje i podsticaj za postizanje političkog sporazuma Srbije i Kosova zasnovanog na teritorijalnom integritetu i suverenitetu dve države, ali ističe da nije siguran da je to moguće postići.

"Iskreno govoreći, mislim da je Aleksandar Vučić sasvim jasno stavio do znanja da ne želi da bude predsednik Srbije koji će priznati Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, a to je ono što je potrebno za stvarnu normalizaciju. Ako on to nije spreman, taj aspekt će biti odložen na veliko razočaranje kosovskih vlasti", kaže Server.

Na pitanje da li veruje da bi Srbija i Kosovo mogli da postignu sporazum u narednih nekoliko meseci, kao što to najavljuju visoki zvaničnici Evropske unije, Server kaže da su diplomate plaćene da budu optimisti, ali da on to nije.

"Nisam siguran kome bi u SAD taj posao mogao biti poveren u narednih nekoliko meseci. Formiranje nove administracije potrajaće do proleća i taj proces neće ići lako, tako da mislim da će za sve biti potrebno više vremena. Potrebno je da bude postignut dobar sporazum, a u ovom trenutku to možda još nije moguće", rekao je Server.

(Fonet, Glas Amerike)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će, po Vašem mišljenju, ljudi u Srbiji primiti vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner