Početna strana > Hronika > Brisel: Nakon zasebnih susreta Federike Mogerini s Vučićem i Tačijem, održan zajednički, trojni sastanak; potom usledio zaseban sastanak Vučića i Tačija
Hronika

Brisel: Nakon zasebnih susreta Federike Mogerini s Vučićem i Tačijem, održan zajednički, trojni sastanak; potom usledio zaseban sastanak Vučića i Tačija

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 24. jun 2018.

U Briselu je nastavljen dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači sastali su se najpre odvojeno sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini nakon čega je usledio trojni sastanak. Moguć sastanak Vučića i Tačija nasamo, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela.

Mogerini posle sastanka: Intenzivni i produktivni razgovori

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini imala je "intenzivne i produktivne" razgovore u Briselu s predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, o "okviru sporazuma sveobuhvatne normalizacije odnosa dve strane", saopšteno je.

Dogovoreno je da se narednih nedelja intenzivira rad, navedeno je u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) posle trojnog sastanka u Briselu.

19.30 – Završen razgovor Vučića i Tačija u Briselu.

18.05 – Kako javlja dopisnik RTS-a iz Brisela, trenutno je u toku sastanak Vučića i Mogerinijeve u četiri oka, nakon čega je moguć sastanak Vučića i Tačija nasamo a zatim ponovo trojni sastanak. 

17.50 – Teški razgovori, naše pozicije su i dalje značajno udaljene, kaže potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Prema najavama, na stolu bi trebalo da budu razgovori o elementima sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

Sastanak s Vučićem i Tačijem počeo je nešto pre 17 sati.

Trojni sastanak Vučića i Tačija sa Federikom Mogerini počeo je posle 16.30 časova. Prethodno je prvo predsednik Srbije stigao na bilateralni razgovor sa visokom predstavnicom EU, a zatim je usledio sastanak Tačija i Mogerinijeve.

U pitanju je uobičajan format da se dve strane u dijalogu prvo bilateralno sastanu sa EU posrednikom, nakon čega sledi i trilateralni sastanak.

Prilikom dolaska u zgradu Evropske službe za spoljne poslove predsednik Vučić se nije obraćao medijima.

Kako nezvanično saznajemo, i u toku prepodneva u Briselu trajali su intenzivni razgovori.

Vučić je u Brisel otišao bez puno optimizma, jer su nastavku dijaloga prethodile brojne provokacije Prištine, pa i izjava Hašima Tačija da će se danas u sedištu EU razgovarati o granicama, ali i druge izjave koje su dovodile u pitanje teritorijalni integritet Srbije.

Pored predsednika Srbije, u delegaciji su i srpski šef diplomatije Ivica Dačić, kao i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Stav je Evropske unije da Priština neodložno mora krenuti u formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), ali će na pregovaračkom stolu delegacija Beograda i Prištine biti takođe "sprovođenje svih dogovora" u Briselskom sporazumu, uključujući energetiku i nagodbu oko elektrane Gazivode na severu Kosova.

U Briselu je počeo sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa visokom predstavnicom EU i posrednicom u dijalogu Beograda i Prištine, Federikom Mogerini. Bilaterlani sastanci Mogerini sa Vučićem, a zatim i sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem prethode zajedničkom sastanku trojke, kojim će i formalno biti nastavljem dijalog prekinut početkom godine.

Posrednica u dijalogu je ranije saopštila da će ova predsednička runda dijaloga obeležiti početak “intenzivne faze” razgovora o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Kako je rečeno u saopštenju, visoka predstavnica EU će zajedno sa dvojicom predsednika razmotriti postojeće sporazume, informisati oko onog šta je do sada postignuto i razgovarati o novim koracima.

Vučić je u Brisel otišao bez puno optimizma, jer su nastavku dijaloga prethodile brojne provokacije Prištine, pa i izjava Hašima Tačija da će se danas u sedištu EU razgovarati o granicama, ali i druge izjave koje su dovodile u pitanje teritorijalni integritet Srbije.

Kako je ranije najavljeno, biće reči o svemu onome što je do sada dogovoreno, ali i o budućnosti dijaloga, mada se ovih dana u medijima pominjalo da bi "na stolu" mogao da bude i pravno-obavezujući sporazum sa Prištinom, energetika, ZSO, a pre neki dan Tači je govorio i o tome da će biti reči i o - granicama.

 

Inače, dijalog Beograda i Prištine prekinut je nakon hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitorvici od strane specijalnih jedinica kosovske policije ROSU.

Danas u Briselu sastanak Vučića i Tačija - nova runda dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači sastaće se u Briselu gde će biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou. Vučić i Tači na novu rundu dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine dolaze na poziv visoke evropske predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

Nakon bilateralnih sastanka obe strane s šeficom diplomatije EU, predviđen je trilateralni sastanak.

Sastanak predsednika Srbije sa Federikom Mogerini po planu bi trebalo da bude održan oko 15 časova, nakon čega bi trebalo da dođe do zajedničkog sastanka sa delegacijom Prištine.

Prema najavama, na stolu bi trebalo da budu razgovori o elementima sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Predsednik Vučić je, govoreći o dijalogu s Prištinom, rekao da "srpska delagacija, kao i dosad, nema nikakve preduslove".

On je dodao da nije ni optimista, ni pesimista i da je posao državne delegacije da štiti interese svog naroda.

S druge strane, kosovski predsednik je kazao da će se na sastanku u Briselu razmotriti ostvarivanje svih dosadašnjih sporazuma i sagledati mogućnosti za postizanje konačnog, pravno-obavezujućeg sporazuma Kosova sa Srbijom.

Pred današnji sastanak dvojice predsednika, u petak i subotu je u Briselu održana još jedna runda tehničkih razgovora delegacija Beograda i Prištine.

Razgovori na tehničkom nivou održani su u Evropskoj spoljnoj političkoj službi, ali nije saopšteno previše detalja i dve strane se nisu obraćale medijima.

Dijalog na visokom političkom nivou između predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija poslednji put održan je 23. marta u Briselu.

(Agencije - RTS - N1)

Dačić: Da bi došlo do normalizacije odnosa Beograda i Prištine - kompromis neohodan; oni što tvrde da vladajuća većina ne vodi računa o nacionalnim interesima su foliranti i politikanti koji ne vide šta je ovde naš državni interes

Aleksandar Vučić nakon susreta s Hašimom Tačijem: Mi smo sve odavno izgubili, ali smo barem obezbedili mir za naš narod – moramo da izvučemo nešto iz ničega

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner