Početna strana > Hronika > Danas stupa na snagu "Sporazum o pravosuđu" postignut u dijalogu Beograda i Prištine; Srpske sudije i tužioci nisu došli na polaganje zakletve pred Tačijem
Hronika

Danas stupa na snagu "Sporazum o pravosuđu" postignut u dijalogu Beograda i Prištine; Srpske sudije i tužioci nisu došli na polaganje zakletve pred Tačijem

PDF Štampa El. pošta
utorak, 17. oktobar 2017.

U kancelariji kosovskog predsednika danas nije bilo polaganja zakletve sudija i tužilaca sa severa Kosova. Polaganje zakletve je bilo zakazano za 11 časova u kancelariji kosovskog predsednika hašima Tačija.

Glavni kosovski tužilac Aleksandar Ljumezu je dopisniku RTS-a rekao da sudije i tužioci sa severa Kosova nisu došli i da će naredan termin za polaganje zakletve odrediti u kancelariji kosovskog predsednika.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je ranije rekao da očekuje da će do petka početi primena sporazuma o pravosuđu.

"Ovo je prvi put od 1999. da ćemo imati sud sa srpskom većinom, sa predsednikom suda Srbinom u Kosovskoj Mitrovici i Tužilaštvo sa srpskom većinom. Očekujem da će ovaj veliki i važan posao za srpski narod na KiM biti završen do petka, kao i svi preduslovi u smislu posebnih naknada za sudije i tužioce, o čemu će vlada doneti odluku", rekao je Đurić.

Ističe da je važno za Srbe na KiM da imaju pravnu sigurnost, kako na severu pokrajine, tako i u sredinama južno od Ibra, gde će biti stotine Srba zaposlenih u pravosuđu.

Priština -- Na Kosovu danas na snagu stupa Sporazum o pravosuđu, postignut u dijalogu Beograda i Prištine početkom 2015. godine.

Prema tom sporazumu, srpske sudije trebalo bi da se integrišu u kosovski pravosudni sistem.

Proces integracije počinje u 11 sati polaganjem zakletve pred predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i potpisivanjem ukaza za imenovanje 42 sudije iz manjinskih zajednica koji će raditi u sudovima u severnom delu Kosova.

Portparolka Evropske službe za spoljne poslove Maja Kocijančić rekla je agenciji Beta da je sve spremno da sporazum stupi na snagu 17. oktobra, kao što su krajem avgusta dogovorili predsednici Srbije i Kosova u okviru dijaloga koji se u Briselu vodi pod pokroviteljstvom EU.

"Svi koraci za integraciju srpskih sudija u kosovski sistem su obavljeni i obe strane ispunile su sve obaveze poštujući taj dogovor", dodala je ona.

Sudije koje sutra budu položile zakletvu počeće da rade 23. oktobra u sudu u severnoj Mitrovici i odeljenjima suda u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Pročitati još:

Marko Đurić: Integracija srpskih sudija i tužioca u pravosudni sistem na KiM biće završena do petka

Narodni pokret Srba sa KiM „Otadžbina“:Povodom prestanka funkcionisanja srpskog pravosuđa na KiM - Hvala tebi, oj Bugojno grade

Maja Kocijančić: Sve je spremno za primenu Sporazuma o pravosuđu Beograda i Prištine, obe strane ispunile su sve obaveze poštujući taj dogovor

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner