Početna strana > Hronika > Danas: SAD garantovale Agimu Čekuu da neće biti uhapšen
Hronika

Danas: SAD garantovale Agimu Čekuu da neće biti uhapšen

PDF Štampa El. pošta
subota, 18. septembar 2010.

Beograd, Priština - Bivši kosovski premijer, nekadašnji komandant Kosovskog zaštitnog korpusa i načelnik štaba Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Agim Čeku planira da u nedelju otputuje za Sjedinjene Američke Države u neformalnu posetu albanskoj dijaspori u toj državi, saznaje Danas iz dobro obaveštenih izvora u Prištini. Naš izvor tvrdi da je Čeku dobio uverenje vlasti u SAD da neće biti uhapšen po Interpolovoj poternici prilikom posete.

Čeku je, međutim, u izjavi za naš list rekao da „ne namerava da putuje van Kosova dok se ne reši pitanje poternice“. On tvrdi da se zbog problema s poternicom „kreće uglavnom samo po Kosovu“.

Podsetimo, Čeku je dosad hapšen tri puta proteklih godina, ali nijednom nije izručen Beogradu, iako je Srbija protiv njega raspisala crvenu Interpolovu poternicu koja ga tereti za genocid, odnosno za zločin koji ne zastareva.

Prošle godine je Čeku bio uhapšen na bugarsko-makedonskoj granici, dok je u maju iste godine bio proteran iz Kolumbije, gde je učestvovao na konferenciji o razoružanju. On je prvi put po srpskoj Interpolovoj poternici uhapšen u Sloveniji krajem oktobra 2003. Uhapsila ga je slovenačka aerodromska policija dok je na Brniku čekao avion za Prištinu. On je, kako su javili tamošnji mediji, tada kod sebe imao pasoš Hrvatske.

Krajem februara 2004. godine Čeku je uhapšen u Mađarskoj, a portparol mađarske pogranične službe Šandor Orodon izjavio je da su ga „službenici hrvatske ambasade u Budimpešti identifikovali kao građanina Hrvatske“, pa je predat saradnicima ambasadi Hrvatske u Mađarskoj.

Čeku je maja ove godine, ponovo prema srpskoj poternici, proteran iz Kolumbije.

Interpol Srbije je za Čekuom raspisao poternicu zbog mnogih ratnih zločina počinjenih nad srpskim i nealbanskim stanovništvom na Kosovu tokom oružanih sukoba 1999. godine. Čeku se, prema poternici, tereti za krivična dela iz člana 141 Krivičnog zakonika, odnosno za zločine počinjene nad policijom i srpskim civilima na Kosovu. Čeku je do početka 1999. godine bio general Hrvatske vojske, kada je došao na Kosovo postavljen je za komandanta Glavnog štaba OVK. Nakon raspoređivanja međunarodnih snaga na Kosovo u leto 1999. godine i zvaničnog rasformiranja OVK u jesen iste godine, postavljen je za komandanta Kosovskog zaštitnog korpusa. Kada je Čeku predložen za premijera Kosova, Vlada Srbije zahtevala je od tadašnjeg šefa Unmika na Kosmetu Sorena-Jesena Petersena da, polazeći od svojih ovlašćenja sadržanih u Rezoluciji 1244, spreči taj izbor. U pismu Petersenu, Vlada Srbije je ukazala da je protiv Čekua pokrenuta istraga pred pravosudnim organima Srbije zbog postojanja sumnje da je počinio ratne zločine, kao i da je raspisana međunarodna poternica.

(Danas)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner