Početna strana > Hronika > Danas: Rusija koristi Nikolića za opstrukciju EU integracija Srbije
Hronika

Danas: Rusija koristi Nikolića za opstrukciju EU integracija Srbije

PDF Štampa El. pošta
utorak, 22. decembar 2015.

 Beograd - Antievropski stavovi predsednika Srbije Tomislava Nikolića direktno su podržani od strane Rusije koja u njemu pronalazi partnera u opstrukciji procesa evropskih integracija Srbije, kažu za Danas u diplomatskim krugovima bliskim Vladi Srbije. Kako navode sagovornici Danasa, koji nisu bili raspoloženi da zvanično komentarišu izjave Tomislava Nikolića, nakon otvaranja prvih poglavlja u procesu evropskih integracija - evroskepticizam i nezadovoljstvo u nastupima predsednika Srbije, u poslednja dva dana, predstavljaju pokušaje blokiranja i nipodaštavanja proevropskog kursa Vlade Srbije.

"Izvesno je da predsednik Nikolić za takve nastupe i propagiranje evroskepticizma dobija pomoć Rusije, odnosno upravlja se interesima te države, a ne sopstvene. Takođe, Tomislav Nikolić nije učestvovao u procesu evropskih integracija ni jedan sekund, niti ima ikakve zasluge za otvaranje poglavlja. Shvativši da mu sve izmiče, on se već duže vreme u potpunosti okreće od proklamovane politike Vlade Srbije, a to su evropske integracije i direktno zastupa interese Rusije, kako u Srbiji, tako i u regionu", ističu sagovornici Danasa i napominju da tako razumeju i Nikolićeve pozive Srpskoj pravoslavnoj crkvi da se izjasni o poglavlju 35, o Kosovu, odnosno, da se "meša u državničke poslove", kao i sve druge izjave koji idu direktno protiv Evropske unije.

"Promene stava premijera Srbije Aleksandra Vučića povodom prioriteta Vlade Srbije - evropskih integracija nema", tvrde Danasovi izvori koji blisko sarađuju sa predsednikom Vlade Srbije, dodajući da upravo Vlada kontroliše sve važne procese u društvu, poput rešavanja problema vezanih za izbegličku krizu, normalizacije odnosa sa Kosovom, evropskih integracija..., "dok Nikolić sve vreme ćuti, ne meša se".

"Čim se neki važan posao vezan za EU integracije okonča, on se javi da to nipodaštava i relativizuje značaj", zaključuju sagovornici Danasa.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da su uslovi za pregovaračko poglavlje 35, koji se tiču odnosa sa Kosovom, izuzetno oštri.

On je rekao i da će oni predstavljati veliki izazov, zbog čega je potrebno da se pregovarački tim odmah suoči sa tim.

"Uslovi za pregovaračko poglavlje 35 su izuzetno oštri, nepovoljni po Srbiju i po meni prepuni zamki, krivina ili zahteva koji nisu ogoljeno iskazani, ali koji bi mogli da budu veoma opasni po nas. Ako je već osnov poglavlja 35 pravno obavezujući sporazum između Beograda i Prištine o dobrosusedskim odnosima, onda mislim da bi naša delegacije trebalo odmah da krene u izradu tog sporazuma", rekao je Nikolić.

U intervjuu za list Politika, Nikolić je dodao da se sa velikim iskušenjima odmah treba suočiti i da posle otvaranja poglavlja o Kosovu očekuje da se o tome oglase i SPC i SANU.

On je dodao da će se preciznije znati sadržina tog poglavlja kada počne o njemu da se razgovara i dodao da "ne valja" ako se ne zna sadržina ili ako neko pokušava da je sakrije od Srbije.

"Pažljivo sam slušao nemačkog ambasadora (Aksela Ditmana). Na pitanje da li ima novih zahteva u vezi sa poglavljem 35 on je odgovorio onako kako su naučili svi evropski zvaničnici - da se poglavlje 35 zatvara pravno obavezujućim sporazumom sa Prištinom o dobrosusedskim odnosima i tu nema nikakvih novih zahteva. Dobro, ali kakav je to zahtev? Da li EU pušta da se Priština i mi sami dogovorimo? Mi to nikada nećemo", rekao je Nikolić.

Govoreći o drugim institucijama od kojih očekuje da se obrate javnosti po tom pitanju, Nikolić je naveo SPC i SANU.

"Dakle, crkva mora da se umeša, da i ona kaže šta hoće", rekao je on.

Nikolić: Nema sukoba između Vučića i mene

Predsednik Srbije Tomislav Nikolića je povodom tvrdnji da između njega i premijera Vučića postoji sukob rekao da je to izmišljeno sa određenim ciljem. Nikolić je ponovio da između njega i premijera Aleksandra Vučića ne postoji sukob već da na tome potenciraju ljudi koji žele da pobede Vučića, pa u tu svrhu pokušavaju da pocepaju Srpsku naprednu stranku pokušavajući njega da ubace kao oponenta.

(Danas)