Početna strana > Hronika > Vučić na posebnoj sednici o KiM: Odogovrna politika ne može da počiva na mitovima. Važno je da ljudima ponudimo šta je realno i šta je moguće. Nikada neću ni posredno ni neposredno priznati nezavisnost Kosova
Hronika

Vučić na posebnoj sednici o KiM: Odogovrna politika ne može da počiva na mitovima. Važno je da ljudima ponudimo šta je realno i šta je moguće. Nikada neću ni posredno ni neposredno priznati nezavisnost Kosova

PDF Štampa El. pošta
utorak, 13. septembar 2022.

Poslanici Skupštine Srbije razmatraju na posebnoj sednici parlamenta Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. godine. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je izveštaj.

11:24

Vučić predstavio Izveštaj o pregovorima u parlamentu

"Srbija će čuvati sebe jedino tako što će da brani međunarodni pravni poredak i na tome moramo da budemo istrajni. Živela Srbija", rekao je Vučić na kraju predstavljanja Izveštaja o pregovaračkom procesu.

11:19

"Sada imamo više zemalja koje ne priznaju nezavisnot Kosova"

Kao vrhovni komandant nemam nameru da našu decu šaljem u rat, rekao je u obraćanju predsednik Srbije, naglašavajući da ima jasnu politiku, to je napredak a ne uništenje Srbije.

"Ne verujem da će moći da se postigne bilo kakav dogovor sa trenutnim rukovodstvom iz Prištine, jer oni znaju samo za jezik sile. Poslednjih dana jasni su i pokušaji potpune promene armature razgovora o KiM od strane međunarodnih pregovarača. Za njih je mnogo važno da se krećemo ka neformalnom priznanju nezavisnosti Kosova, i taj pritisak će se povećavati", istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima dva su razloga za to, prvo jer niko ne želi otvaranje novog sukoba na Balkanu, a drugo što imaju potrebu da izbiju argument predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, jer ne mogu da objasne kako su protivno međunarodnom pravu izvršili agresiju nad Srbijom, koja nikada nije ušla na teritoriju neke druge zemlje.

"Vodimo oštru borbu za očuvanje naših nacionalnih interesa, pa smo tako došli do 7 povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova i sada imamo više zemalja koje ne priznaju nezavisnot Kosova nego onih koji tu nezavisnost priznaju", naglasio je Vučić.

11:18

"Sumnjam u dogvor sa ovim albanskim rukovodstvom"

Vučić je dodao da ne veruje da će doći do dogovora sa trenutnim albanskim rukovodstvom.

“Njih ne interesuje nikakav dijalog, kao ni postizanje sporazuma. Poslednjih mesec dana jasno je da se menja armatura pregovora - oni hoće da nas privole da se krećemo ka neformalnom, ali suštinskom priznanju Kosova. To će biti predstavljeno kao dar sa neba i šta god da kažemo imaćemo tešku situaciju. Ne znam kako ćemo se odupreti tome, ali pritisci će se samo povećavati”, rekao je Vučić, dodajući da Zapad ima potrebu da “izbiju Putinu argument Kosova iz ruke”.

11:17

"Hrabi najava formiranja ZSO"

Vučić je naveo da je ohrabrujuće to što je istaknuto da Zajednica srpskih opština mora biti formirana.

Ohrabrujuće to što je istaknuto da Zajednica srpskih opština mora biti formirana

“Za nas je važno i to da mi imamo platformu. Sve one su usvojene u ovom visokom domu, pošto sam slušao neistine prethodnih dana da nemamo platformu, molim ljude koji to govore da pogledaju dokumenta. Kad se govori o događajima na terenu, najteže je za Srbe je od dolaska Aljbina Kurtija na vlast, koga su hvalili mnogi ovde u Beogradu. To je takođe bio deo hibridnog rata protiv Srbije”, ističe Vučić.

11:14

Vučić: Kriza dijaloga nastala zbog dve stvari

Vučić je rekao da Priština uvek ide na nasilne akcije, a onda je ispričao i kako je došlo do krize dijaloga.

“Kriza dijaloga proističe iz dve stvari. Prvo, Zapad ne želi da poštuje povelju UN i Rezoluciju 1244. To je naš najveći problem i jedino na šta možemo da se pozivamo. Oni kažu da se stvari na terenu nisu izmenile poredak, ali kad se to desi u Ukrajini, onda poredak UN nije promenjen, ali kad je u pitanju Srbija, onda jesu. I drugo je to da njih ne zanima sprovođenje sporazuma koji su potpisani i oni ne žele da izvrše pritisak na Prištinu”, naveo je on.

11:10

"Dijalog Beograda i Prištine suštinski se nije pomerio"

Događaji na terenu pokazuju da se suočavamo sa izuzetno teškom bezbednosnom situacijom, a na to ukazuje i poslednji slučaj u Babinom Mostu, gde su nožem ranjena dvojica Srba.

Kada smo se izborili za 10 opština, trebali su da dozvole i Prilužje, Plemetinu i Babin Most, podsetio je Vučić. 

Vučić je reklao da se dijalog Beograda i Prištine suštinski nije pomerio, zato imamo na terenu jednostrano delovanje Prištine i povećani broj incidenata, što unosi strah kod Srba koje hoće da proteraju sa svih enklava sa juga i sa severa KiM.

Kaže da počinioci tih incidenata budu privedeni pa pušteni ili ne budu privedeni.

11:06

“Ne želimo ponovo narod na traktorskim prikolicama”

Vučić je rekao da Srbija razume šta znači mir i da ne želi ponovo kolone sa traktorskim prikolicama.

Šta je predlog? Ja znam da ću kao predsednik podržati što više kompromisnih predloga da bismo sačuvali mir

“Danas će biti rasprava ‘ne valja vam ovo, ne valja vam ono’. Šta je predlog? Ja znam da ću kao predsednik podržati što više kompromisnih predloga da bismo sačuvali mir. Meni bi najlakše bilo da ovde kličem ratu, ali želim da kličem miru, napretku i normalnosti”, kaže on.

11:03

“Beograd poštuje sve dogovore”

Vučić je rekao da Priština iznosi neosnovane optužbe da Beograd ne poštuje dogovore.

“Beograd poštuje sve. Ali je problem u tome što njima određeni dogovori služe, a u tome moja kritika ne ide Albancima nego onima koji su bili posrednici, da kažu kako su napravili napredak. A šta je za njih  napredak? To da samo Srbi ispunjavaju dogovoreno, a oni ne”, kaže Vučić

10:54

"Prave nove Srbe koji će priznati Kosovo"

"A ako želimo da se vraćamo u prošlost, ostajemo sa druge strane zavese i za nas više nema mesta. Svaki razgovor uvek vodi ka tome 'šta je to što ćete vi Srbi da učinite da bismo umilostili gospodu u Prištini'. Kako su to radili sve vreme? Oni su podsticali sve što je Priština radila, oni su radili su na podelama među Srbima. Stotine miliona evra su uložili kako bi raspolutili srpski narod. Praveći medije, potkupljujući Srbe, praveći agencije, radio stanice, kako bi napravili neke nove Srbe, koji bi prihvatili nezavisnost Kosova i Metohije", rekao je Vučić.

10:51

"Kosovo je čedo EU"

Vučić je rekao da je Kosovo kao nezavisna država "čedo EU" i da će ga Brisel uvek braniti.

"A na sve sve incidente i napade oni će odgovarati samo saopštenjima. Kad pitate Evropljane kako je danas Srba manje na Kosovu, oni nemaju odgovor na to. Samo kažu da ako želimo da idemo napred, mi moramo to da prihvatimo", rekao je on.

10:37

"Opasnost je bliska, objektivna i ozbiljna, spremni smo na dijalog uprkos svemu"

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da smo izloženi bezbednosnim izazovima.

"Iimamo sve veće prisustvo specijalnih snaga Prištine na severu Kosova i Metohije, rekao je Vučić i dodao da će govoriti o oružju i oklopnim vozilima koje dovlače. 

Kaže da ne postoji veštačko generisanje kriza sa naše strane, kako to ovde neki "neodgovorno govore u horu sa prištinskim medijima".

"Opasnost je bliska, objektivna i ozbiljna i o tome najbolje mogu da vam posvedoče predstavnici srpskog naroda. Srbija ni na koji način nije učestvovala u generisanju krize. Srbija je uprkos svemu spremna na dijalog", istakao je Vučić.

Naši vojno-policijski kapaciteti su desetostruko snažniji nego što su bili. Posedujemo više pameti i mudrosti i znamo gde su granice ozbiljnosti i odgovornosti da sačuvamo mir i obezbedimo mir, rekao je predsednik.

Prema njegovim rečima, ako bi došlo do bilo kakvog sukoba bila bi to katastrofa za celu Srbiju. 

Važno postigniće je da smo odbranili pravo na upotrebu srpskih ličnih karata, što, kako neki tvrde, nije bilo moguće ranije, Srbi sada mogu slobodno da se kreću, ali to neki ne žele da primete, kaže Vučić. 

O nestalim licima se pregovara, a problem je u jednoj rečenici koja bi trebalo Srbiju da označi odgovornom iz čega proizlazi njihov dalji zahtev za kompenzacijama i ratnoj šteti, a Srbija osuđena za zločine, čak i zločin genocida, podvukao je predsednik Vučić. 

10:27

Vučić: Nikada neću ni posredno ni neposredno priznati nezavisnost Kosova

U uvodnom delu izlaganja izveštaja predsednik Srbije je rekao da je državna politika vezana za KiM vođena između željenog i mogućeg, a da su nam mogućnosti često veoma oskudne.

Želim, kao neko ko se zakleo nada Ustavom, da kažem da neću nikada, ni posredno ni neposredno, priznati nezavisnost Kosova, niti odsutati od borbe za KiM

Predsednik Vučić je detaljno naveo kako se kretao broj Srba koji su živeli na kIm i da se procenjuje da ih tamo danas živi između 6,5 i 7 odsto.

"Najveći broj gubimo početkom 20. veka. Do nekog nacionalnog oporavka dosšlo je od 1921. godine kada je zabeležen rast od 26-34 odsto. Do 1961. se održava taj broj na 27 odsto a zatim strmoglavo pada na 11 odsto. Taj broj je do 2000. godine pao na 7 odsto a prema poslednjim procenama između kreće se između 6,5 i 7 odsto, ili oko 100.000 Srba koji žive na KiM", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da istorijske tokove nije uvek moguće preokrenuti, ali nije i nemoguće.

"Želim, kao neko ko se zakleo nada Ustavom, da kažem da neću nikada, ni posredno ni neposredno, priznati nezavisnost Kosova, niti odsutati od borbe za KiM", naglasio je predsednik Vučić.

10:12

Vučić: Kada je nešto za naciju bolno tome mora da se pristupa odgovorno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na posebnoj sednici o KiM, obraćajući se poslanicima, da će makar deo tereta i briga našeg naroda podeliti sa njima, boreći se za ključno nacionalno pitanje za KiM.

Kada je nešto za naciju bolno tome mora da se pristupa odgovorno udruživanjem svih društvenih snaga, koje će nas podstaći da prevaziđemo razlike, istakao je predsednik.

Prema njegovim rečima, Skupština je pravo i jedino mesto gde se razgovor može voditi dubinski.

Odogovrna politika ne može da počiva na mitovima. Sopstvene mitove moramo da prilagodimo razumevajući koliki je njihov značaj u stvaranju duha srpskog naroda, ne bismo bez njih opstajali ali da izbegnemo sunovrat koje u prošlosti nismo mogli da izbegeno, da ne ginemo uludo, kaže Vučić.

Tamo na Kosovu i Metohiji, zajedničkom i srpskom i albanskom, da pronađemo život za Srbe i Albance. Sve drugo vodi nas ka novoj dozi pustih snova koje niko neće moći da ostavri, rekao je Vučić.

Važno je da u politici ljudima ponudimo šta je realno i šta je moguće, da uradimo ono što možemo, prostor je takav da su nam mogućnosti za napredak oskudni, istakao je Vučić.

10:06

Počela posebna sednica parlamenta o KiM

Minutim ćutanja narodnom poslaniku Božidaru Deliću počela je posebna sednica Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji. Prisutno je 176 poslanika.

Na dnevnom redu parlamenta je Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom, koji će podneti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izveštaj će predstaviti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će poslanike i građane obavestiti o trenutnom stanju, izazovima koji slede, kao i o svemu što je država do sada uradila za srpski narod na KiM.

Posebnu sednicu parlamenta o Kosovu i Metohiji tražile su poslanička grupa SNS-a, kao i nekoliko opozicionih poslaničkih stranaka.

Pojedine opozicione stranke su podnele i svoje predloge rezolucije o KiM, poput Dveri i Narodne stranke, a svoju inicijativu predložiće na sednici i poslanička grupa "Ujedinjeni".

Posebna sednica o Kosmetu počeće u 10 sati, a ukoliko bude potrebe trajaće dva dana.

Predsednik Vučić rekao je pre par dana da će sam odgovarati na sva pitanja poslanika.

"Pošto je tek izabran mandatar, biću sam u skupštini i sam ću odgovarati na pitanja svih poslanika, neću napustiti sednici ni jedan sekund. Da li će sve moći da se završi u jednom danu ili dva dana... Ja sam to vreme posvetio skupštini i poslanicima i građanima, da odgovorim na sve", istakao je Vučić.

Drecun: Očekujem burnu, dinamičnu i konstruktivnu raspravu 

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun rekao je za RTS uoči posebne sednice parlamenta, da su dobili iscrpan izveštaj o toku pregovaračkog procesa, opisani su svi aspekti i sve teme koje su se nalazile tokom pregovaračkog procesa.

Biće dinamična i burna rasprava ali konstruktivna, posebno sa strane opozicionih poslanika, rekao je Drecun.

"Ovo je ključno pitanje za celokupni srpski narod, tu moramo da pokažemo veliku odgovornost, da ostvarimo visok stepen razumevanja", rekao je Drecun.

Ne treba uvek isključiti emocije, ali i političko promišljanje kako da se snađemo i da sa što manje štete rešimo kosmetski problem - da to bude ideja vodilja kako se razgovara u parlamentu, ukazao je Drecun.

Govoreći o nekim predloženim rezolucijama o KiM, Drecun je rekao da je ne baš detaljno to pogledao. "Malo je čudno - imate insistiranje na Briselskom sporazumu, a predstavnici te stranke su govrorili da je taj sporazum priznanje lažne države Kosovo", podvukao je Drecun.

Podseća da su 2013. usvojeni u Skupštini principi za pregovarački proces sa Prištinom, da Srbija neće priznati lažnu državu Kosovo.

"Želim da vidim nešto što je dobro, jasno je svima da kosmetski problem mora da se izdigne iznad dnevnih sučeljavanja", rekao je Drecun odgovarajući na pitanje šta očekuje od sednice.

Stav da Srbija neće ni po koju cenu priznati Kosovo, to je početak za nacionalni konsenzus, kaže Drecun, dodajući da je dobro da imamo slaganje oko nekog stava.

Drecun kaže da je veliki broj prijavljenih poslanika koji žele da govore.

"Vučić je najinfornmisaniji kada je u pitanju pregovarački proces, on zna sve detalje, ima znanje o tom pregovaračkom procesu i može da odgovori činjenicana na sva pitanja i da podstakne konstruktivnu raspravu", istakao je predsednik Odbora za KiM.

"Gde god da se nađem ljudi pitaju šta će biti sa Kosovom i to je pitanje na koje Skupština treba da odogovri", zaključio je Drecun.

(RTS-Nova.rs)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner