Početna strana > Hronika > Danas: Nebojša Stefanović formirao posebne timove policije u civilu za "sprečavanje izborne krađe", opozicija saglasna da je to obeležje policijske države
Hronika

Danas: Nebojša Stefanović formirao posebne timove policije u civilu za "sprečavanje izborne krađe", opozicija saglasna da je to obeležje policijske države

PDF Štampa El. pošta
subota, 09. april 2016.

Ministra policije Nebojše Stefanovića najavio je da formirati posebne timove policije u civilu, čiji će jedini zadatak biti suzbijanje izborne krađe.

Sagovornici Danasa iz redova opozicije i stručnjaci za bezbednosna pitanja ocenjuju kao potez koji je karakterističan za policijsku državu.

Jedini sagovornik Danasa koji tu najavu vidi kao potrebnu i priličnu je Zoran Dragišić, stručnjak za bezbednosna pitanja, koji se nalazi naizbornoj listi SNS.

Ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik SNS Nebojša Stefanović najavio je formiranje posebnih timova policije, čiji će jedini zadatak biti da na dan republičkih, pokrajinskih i lokalnih izbora, 24. aprila, suzbijaju izborne krađe. "Možda im čak neće ličiti na policajce, ali kada im budu stavili lisice na ruke i te kako će da im liče na policajce", rekao je Stefanović

Momir Stojanović, bivši poslanik SNS koji je u prethodnom skupštinskom sazivu obavljao funkciju predsednika parlamentarnog odbora za kontrolu službi bezbednosti, smatra da nema potrebe za formiranjem posebnih policijskih jedinica koje će se baviti sprečavanjem izbornih malverzacija.

"Ako nadležne službe budu radile svoj posao, formiranje posebnih jedinica je potpuno bespotrebno", smatra Stojanović.

Za razliku od njega koji se na ovim izborima nije našao na listi SNS, profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić, koji jeste, smatra da je pravljenje izbornih policijskih jedinica odlična ideja. "Na taj način bi se uklonila sumnja u izborni proces. Važno je da se potencijalne manipulacije spreče i potencijalni manipulatori kazne. Tim potezom će biti učvršćen legitimitet buduće vlasti", kaže Dragišić u izjavi za naš list.

Prema mišljenju Sofije Mandić, istraživačice Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, policajci bi trebalo da odbiju izvršavanje zadatka onako kako ga je opisao ministar Stefanović, jer bi time učinili krivično delo sprečavanje održavanja glasanja za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine.

"Izjava ministra unutrašnjih poslova “da će biti formirani posebni timovi policije čiji će zadatak biti da suzbijaju izborne krađe” može se shvatiti isključivo kao zastrašivanje birača", smatra Mandićeva.

Kako dodaje, u proceni opasnosti koju demokratskom poretku i vladavini prava može naneti izjava ministra Stefanovića, posebno treba voditi računa o tome da prema zakonu policija ne sme da patrolira u i oko biračkog mesta i da se tu mogu pojaviti samo na poziv predsednika biračkog odbora, u slučaju da je već prekršen javni red i mir.

"Sprovođenjem izbora i stvaranjem uslova za sprovođenje izbora bez izbornih krađa bave se isključivo samostalna i nezavisna tela za sprovođenje izbora – Republička izborna komisija i birački odbori. Ukoliko one u tome ne uspeju, postoji postupak u kome se izborni rezultati mogu osporavati na svakom pojedinačnom biračkom mestu", navodi Mandićeva.

Prema njenim rečima, policija koja stavlja lisice na ruke glasačima u ovom postupku nema šta da traži.

"Prva asocijacija na tu vest mi je - dajte gladnom vuku ovce na čuvanje, ocenjuje za Danas Sanda Rašković Ivić, predsednica Demokratske stranke Srbije. Prema njenoj oceni, izjava Stefanovića predstavlja uvod u "već otvoreno zastupanje policijske države od strane SNS”.

"Ukoliko ne možete da prepoznate policajca po uniformi, svako može da bude doušnik. Dakle, ovo je najava pretvaranja države u policijsku državu", napominje sagovornica Danasa.

Zoran Živković, predsednik Nove stranke, u izjavi za naš list kaže da je najava prisustva policajaca u civilu na izbornim mestima, 24. aprila, "pokušaj legalizacije izborne krađe".

"Kao što je ministar policije plagirao sopstvenu fakultetsku diplomu, tako hoće da plagira izborne rezultate. Nije posao policije da nadzire izbore, već to radi RIK i međunarodni posmatrači. Izborna krađa je već počela kroz podmićivanje glasača šećerom i brašnom, pretnjama da će građani ostati bez penzija, potom preseljavanja građana na opštine u kojima vlast drži DS, kako bi ta stranka izgubila vlast...", ističe sagovornik Danasa.

Predsednik NOVE napominje da Evropski parlament i OEBS već prate šta se u Srbiji dešava uoči izbora, odnosno da će se njegova partija pobrinuti da obavesti najpre građane a potom i međunarodne institucije o situaciji u Srbiji.

"Aleksandar Vučić sprečava policiju da radi svoj posao, kaže u izjavi za Danas Saša Radulović, lider pokreta Dosta je bilo.

"Vučić je sve institucije u državi razgradio i podredio svojim interesima, a od policije pravi političku formaciju koja interveniše po partijskim nalozima, kao što i ne interveniše kad je potrebno, takođe po partijskom nalogu. I da pitam ja vas, da li biste imali poverenje u Stefanovićeve policijske odrede oko biračkih mesta ako je Stefanović sprečio da se otkriju napadači na Miroslavu Milenović i Ivana Ninića? Gde je bila Stefanovićeva policija i zašto nije otkrila nijednog od batinaša koji su na lokalnim izborima u prethodne dve godine prebijali ljude? Zašto nije sprečavala odrede Andreja Vučića da razvoze ljude do biračkih mesta, recimo u Kljajićevu? Da li će Stefanovićevi policijski odredi sada da preuzmu ulogu Vučićevih batinaških odreda da bi se pokrila sva biračka mesta u Srbiji?", komentariše Radulović.

Marko Đurišić, funkcioner Socijaldemokratske stranke, ističe za Danas da je ova najava "samo još jedan u nizu skandaloznih postupaka ove bahate vlasti".

"Umesto da je rasvetlila brojne laži, prevare i izborne zloupotrebe, počevši od navodne krađe glasova 2012, preko prebijanja opozicionih aktivista do zloupotrebe policije u stranačkim spotovima, vlast je smislila novi način da zaplaši i utiče na birače", ističe za Danas Marko Đurišić, funkcioner Socijaldemokratske stranke.

On zaključuje da je "jedini način da se spreče krađa i prevare na ovim izborima hapšenje celokupnog rukovodstva SNS i SPS”.

"Ovo je protivzakonita i opasna najava. Policija ne sme da bude na biračkim mestima. Plašim se da naprednjaci spremaju izbornu krađu i ko zna koga će Stefanović poslati da "zavodi red" na biralištima", istakla je u izjavi za Danas Vjerica Radeta, funkcionerka SRS.

(B92)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner