Početna strana > Hronika > Dan zastave Albanije u Prištini obeležen uz simbole „velike Albanije“
Hronika

Dan zastave Albanije u Prištini obeležen uz simbole „velike Albanije“

PDF Štampa El. pošta
utorak, 28. novembar 2023.

Uz poruke posvećene jedinstvu Albanaca na prostoru Balkana, zastave crvene boje sa crnim dvoglavim orlom preplavile su centralne trgove u Prištini, u danu kada u Albaniji proslavljaju 111 godina od proglašenja nezavisnosti.

"Bez Kosova i Čamerije nema Albanije", piše na jednoj od zastava koja se vijori na šetalištu uz hotel "Grand", na kome je okačena višemetarsko državno obeležje Albanije.

Nedaleko, na sajli sa crveno-crnim, okačene su zastave sa natpisima na kojima se osim Kosova, navode i delovi centralne Srbije, Grčke, Severne Makedonije i Crne Gore, kojima organizator obeležavanja u Prištini, ukazuje koja su to područja nastanjena Albancima.

U delu šetališta u Prištini okačene su i zastave žuto-plave boje koje simbolizuju jednostrano proglašenu državnost na Kosovu. Na trgovima su vidljive i zastave SAD, Nemačke.

Povodom dana zastave Albanije odbornici skupštine opštine Priština održali su svečanu sednicu, a Vjosa Osmani odala je počast na grobu Adema Jašarija u Prekazu i Isi Boljetniju u selu Boljetin, kod Kosovske Mitrovice.

Centralne institucije u Prištini proglasile su neradan dan, a Aljbin Kurti prisustvovao je ceremoniji podizanja državne zastave u Valoni, u društvu premijera Albanije Edija Rame i ostalih albanskih državnika.

Kurti je izrazio zadovoljstvo današnjim boravkom u Albaniji, poručivši da nije dan za isticanje političkih razlika.

"Srećan 28. novembar svim Albancima, ovaj veliki praznik zastave. Za sve Albance gde god da se nalaze na Balkanu. Slava narodnim mučenicima. Danas nije dan da se priča o političkim razlikama, o aktuelnim kontroverzama, danas smo zajedno, Albanci imaju zajedničku istoriju i budućnost. Imamo mnogo drugih dana tokom godine za ove teme", rekao je Kurti, a prenose mediji na albanskom.

Izveštavaju da je Valona ugostila stotine građana na ceremoniji podizanja državne zastave, uz zvuke državne himne i uz prisustvo najviših političkih ličnosti Tirane i Prištine, koji su odali počast "visokom nacionalnom činu proglašenja nezavisnosti".

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner