Početna strana > Hronika > Dan: Emiru Kusturici 1996. SO Budva poklonila plac koji je on prodao za pola miliona evra, a sada ga proglašava za počasnog građanina
Hronika

Dan: Emiru Kusturici 1996. SO Budva poklonila plac koji je on prodao za pola miliona evra, a sada ga proglašava za počasnog građanina

PDF Štampa El. pošta
utorak, 14. septembar 2021.

Informacija da će Skupština Opštine Budva na narednoj sjednici, koja bi trebalo da se održi u ponedjeljak, razmatrati odluku da Emir Nemanja Kusturica bude proglašen za počasnog građanina ovog grada, mnoge u Budvi je podsjetila na iskustvo prijestonice turizma sa proslavljenim režiserom.

Budva je, naime, 17. avgusta 1996. godine donijela odluku da se Kusturici besplatno dodijeli zemlja na Crvenoj Glavici u neposrednoj blizini Svetog Stefana.

Tako je Opština Budva bez nadoknade Emiru Kusturici ustupila dvije katastarske parcele. Prema istraživanju "Dana" radi se o parcelama broj 1456/28 površine 451 metar kvadratni i 1455/17 površine 233 kvadrata, obje iz Katastarske opštine Sveti Stefan. U Budvi se tada govorilo da je zemlja koja je pripala Kusturici bez dileme najatraktivnija od nekoliko koje je Opština Budva iste godine poklonila poznatim ljudima iz sporta, kulture i medicine.

Nedugo zatim proširila se vijest da je Kusturica poklonjeni plac navodno prodao biznismenu Dragoljubu Milićeviću, i to po izuzetnoj cijeni od pola miliona eura, a sve se događalo u ekspanziji prodaja nekretnina na Crnogorskom primorju, kada su ruski biznismeni izdvajali ogromne količine novca kako bi kupili nekretninu u Crnoj Gori.

"Dan" je imao uvid i u katastarske evidencije u kojima piše da se sada te parcele vode na Dragoljuba i Branislavu Milićević, muža i ženu iz Beograda. Kako nezvanično saznajemo, moguće je da su i Milićevići preprodali zemljište jednom ruskom biznismenu koji je izgradio vilu na njemu, ali plac još nije preveden na stvarnog vlasnika.

Jasno je da Budva i pored toga ne odustaje od Emira Kusturice, pa je predlagač odluke da Kusturica bude počasni građanin predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević.

U obrazloženju predloga odluke Carević kaže, između ostalog, da je "priznati umjetnik uložio velike napore da podrži kandidaturu Budve i opština Boke za projekat Evropska prijestonica kulture, koji je ujedno i najveći projekat Evropske unije iz oblasti kulture.

– Projekat će doprinijeti poboljšanju turističke posjete, promovisati budvansku kulturu i tradiciju i afirmisati naš grad u regionalnim i međunarodnim okvirima. Nemanja Kusturica kao izuzetan umjetnik i svestrana ličnost zaslužuje da se nađe na listi počasnih građana Budve i kao takav doprinese izgradnji kulturne scene našeg grada i sveobuhvatne promocije Budve, kako na kulturnom, tako i na turističkom i svakom drugom planu – piše u obrazloženju Marka Bata Carevića.

Osnivač i direktor filmskog i muzičkog festivala

Inače, Emir Nemanja Kusturica rođen je u Sarajevu, srpski je i jugoslovenski reditelj. Filmsku režiju završio je na Filmskoj akademiji u Pragu i dvostruki je dobitnik Zlatne palme filmskog festivala u Kanu, za filmove "Otac na službenom putu" i "Podzemlje". Nosilac je "Ordena Viteza reda umetnosti i književnosti".

Svojevremeno je bio član popularne sarajevske rok grupe "Zabranjeno pušenje", a nakon prelaska u Beograd osnovao je bend "Emir Kusturica & the No Smoking Orchestra". Godine 2010. izdata je njegova autobiografija pod nazivom "Smrt je neprovjerena glasina", a 2013. izašla je njegova druga knjiga "Sto jada".

Osnivač je i direktor filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf", koji se svake godine organizuje u etno-selu Drvengrad. Kusturica je idejni tvorac Andrićgrada posvećenog srpskom nobelovcu Ivu Andriću.

(Dan)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će preuzimanje vlasti u Avganistanu od strane talibana dovesti do prelivanja krize u okolne zemlje?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner