Početna strana > Hronika > Crnogorski ministar pravde Vladimir Leposavić: Spreman sam da priznam da je u Srebrenici počinjen zločin genocida kad se to i nedvosmisleno utvrdi; Haški tribunal je potpuno izgubio svoj legitimitet
Hronika

Crnogorski ministar pravde Vladimir Leposavić: Spreman sam da priznam da je u Srebrenici počinjen zločin genocida kad se to i nedvosmisleno utvrdi; Haški tribunal je potpuno izgubio svoj legitimitet

PDF Štampa El. pošta
petak, 26. mart 2021.

 Crnogorski ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić izjavio je danas da je spreman da prizna da je u Srebrenici počinjen zločin genocida "kad se to i nedvosmisleno utvrdi".

Leposavić, koji je doktor pravnih nauka, široj javnosti je postao poznat kao član pravnog tima Mitropolije Crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve, a danas je rekao da je sud u Hagu gde je suđeno za genocid u Srebrenici, „izgubio svoj legitimitet“.

U Skupštini Crne Gore, Leposavić je rekao da ne zna da li su zločinci u Srebrenici imali genocidnu nameru ili nisu, već da samo može da veruje sudijama iz Haga.

„Bilo onima koji su glasali za ovakvu pravnu kvalifikaciju, bilo onima iz istog sudskog veća koji su o ovom pitanju dali ili izdvojeno ili posebno mišljenje“, istakao je on.

Leposavić je naveo da je odluka Međunarodnog suda pravde, kojom je zločin u Srebrenici okvalifikovan kao genocid, zasnovana na nalazima Haškog tribunala koji je, prema njegovim rečima, gotovo u potpunosti izgubio svoj legitimitet kad su dokazi izvestioca Saveta Evrope o vađenju i trgovine organima civilnih srpskih žrtava na Kosovu uništeni u tom sudu.

Ministar je napomenuo da neće sporiti osećanja i uverenja Bošnjaka i muslimana koji neće prestati da u svojim srcima doživljavaju ovaj zločin kao svoju trajnu patnju i tragediju.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner