Početna strana > Hronika > Crna Gora: Momčilo Vuksanović osuđen na godinu dana zatvora uslovno zbog postavljanja krsta na spomen-obeležju junacima Mojkovačke bitke
Hronika

Crna Gora: Momčilo Vuksanović osuđen na godinu dana zatvora uslovno zbog postavljanja krsta na spomen-obeležju junacima Mojkovačke bitke

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 04. jul 2016.

Momčilo Vuksanović, predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta, proglašen je krivim od strane Osnovnog suda u Bijelom Polju, zbog intervencije kada je prošle godine samoinicijativno postavio krst na spomen-obilježju junacima Mojkovačke bitke na Bojnoj njivi.

Kako je saopšteno iz Srpskog nacionalnog savjeta, Vuksanović je osuđen na kaznu zatvora od jedne godine, ali se kazna „neće izvršiti ukoliko u okviru tri godine ne izvrši novo krivično djelo“.

Oni su istakli da su samo obnovili spomenik kojega su nepoznati vandali devastirali i sa njega odnijeli dvije bronzane ploče, koje su na njemu bile postavljene.

„U godini obilježavanja stogodišnjice Mojkovačke bitke, s obzirom na to da se lokalna vlast Mojkovca više od godinu dana nije angažovala na obnovi ovog spomenika, Srpski nacionalni savjet, uz blagoslov vladike Joanikija, obnovila je spomenik na način što je izradio i postavio u istim gabaritima, spomen ploču sa istim natpisim – „Mi smo pali da bi Crna Gora i Srbija živjele“ i takođe postavili krst na spomen-obilježju, odnosno na mjestu gdje se i u prethodnim vremenima vršio parastos stradalim junacima Mojkovačke bitke“, naveo je u saopšenju Srpski nacionalni savjet.

Poručili su da je Opština Mojkovac podnijela krivičnu prijavu protiv Vuksanovića, prije nego što je to uradila nepoznatim počiniocima skrnavljenja spomenika.

„Ovako drastična kazna predsjedniku nacionalne organizacije zadužene za očuvanje nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta srpskog naroda nije zapamćena u sudskoj praksi Crne Gore. S obzirom da je presuda donesena i objavljena na Vidovdan, jasno se pokazuje odnos zvanične vlasti prema srpskom narodu u Crnoj Gori i očuvanju njegove slavne tradicije i prošlosti“, istakli su oni.

Vuksanovićev advokat je izjavio da nema nijednog dokaza da je njegov branjenik učinio djelo koje mu se stavlja na teret.

„Apsurdno je da je jedno dobročinstvo, kao što je obnova spomenika mojkovačkim junacima na Bojnoj njivi tretirano kao krivično djelo, a da se još nije sprovela procedura istraživanja počinilaca skrnavljenja i devastacije ovog spomenika. Nažalost, sud i tužilaštvo iskorišteni su za neke dnevno-političke obračune, pa u takvom procesu sudija nije mogao prepoznati da u ovom procesu nema nijednog elementa krivičnog djela i da okrivljenog treba osloboditi svake odgovnosti“, kazao advokat predsjednika Srpskog nacionalnog savjeta.

Protiv Vuksanovića se pokrenulo više prijava zbog zloupotrebe službenog položaja koje su po pravilu odbijane, ali kada je uradio djelo koje je zvanična Crna Gora trebalo davno da uradi biva osuđen i nepravedno gonjen.

(IN4S)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da je požar u katedrali Notr Dam u Parizu izbio slučajno ili je podmetnut?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner