Početna strana > Hronika > Član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc zvaničnicima SAD: Uprkos teškoćama i pritiscima, završetak rata u Gazi bez vojne operacije u Rafi nije prihvatljiv
Hronika

Član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc zvaničnicima SAD: Uprkos teškoćama i pritiscima, završetak rata u Gazi bez vojne operacije u Rafi nije prihvatljiv

PDF Štampa El. pošta
utorak, 05. mart 2024.

 Član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc poručio je zvaničnicima SAD da, uprkos teškoćama i pritiscima, završetak rata u Gazi bez vojne operacije u Rafi nije prihvatljiv za Izrael.

Ganc, bivši ministar odbrane i načelnik generalštaba, rekao je sinoć u Vašingtonu da će Izrael desetkovati rukovodstvo Hamasa u Rafi, kao deo ciljeva rata, javljaju izraelski mediji.

Na sastanku sa savetnikom Bele kuće za nacionalnu bezbednost DŽejkom Salivenom, Ganc je ocenio da je okončanje rata bez operacije u Rafi poput slanja vatrogasca da ugasi 80 odsto vatre, preneo je Izrael Hajom.

Ganc se takođe sastao sa potpredsednicom SAD Kamalom Haris i koordinatorom Bele kuće za Bliski istok i Severnu Afriku Bretom Megurkom, senatorima i članovima Kongresa.

Kako prenose izraelski mediji, neke diskusije o humanitarnim pitanjima su bile teške i administracija predsednika SAD DŽozefa Bajdena izrazila je veliku sumnju u sposobnost Izraela da evakuiše 1,2 miliona stanovnika Gaze, koji su trenutno u Rafi, pre početka vojne operacije.

Ganc je odbacio te ocene, ističući važnost operacije u Rafi. Govoreći o humanitarnoj pomoći, rekao je da teškoće ne predstavlja donošenje pomoći u Gazu već raspodela civilima, pošto je Hamas preuzima u nastojanju da očuva upravljanje nad njima.

On je takođe navodno rekao da je najbolje da Gaza prolazi povremeno kroz haos kako bi se onemogućilo Hamasu da vlada.

Ganc je odbacio ideju o obnavljanju vladavine Palestinske uprave u Gazi koja sad vlada delovima druge palestinske teritorije, Zapadne obale, jer, kako je rekao, do sada nije dovoljno reformisana, a reforme su tražile i SAD.

Doputovao u SAD uprkos protivljenju Netanjahua

Politički rival premijera Izraela Benjamina Netanjahua, Ganc, vođa partije centra Nacionalno jedinstvo doputovao je u SAD uprkos Netanjahuovom protivljenju u vreme kada ta zemlja pojačava napore da se isporuči više humanitarne pomoći Gazi.

Iako Ganc deli mnoge od čvrstorukaških pogleda Netanjahua, on se smatra otvorenijim za kompromis o kritičnim pitanjima, uključujući povećanu isporuku humanitarne pomoći, ocenjuje Asošiejted pres.

(Beta-N1)

 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner