Početna strana > Hronika > Češka: Nova vlada premijera Petra Fijale na prvoj sednici nakon imenovanja odbila da produži vanrednu situaciju za 30 dana, a sprema se da ukine i obavezu vakcinisanja
Hronika

Češka: Nova vlada premijera Petra Fijale na prvoj sednici nakon imenovanja odbila da produži vanrednu situaciju za 30 dana, a sprema se da ukine i obavezu vakcinisanja

PDF Štampa El. pošta
subota, 18. decembar 2021.

Nova češka vlada premijera Petra Fijale odlučila je na prvoj sednici nakon imenovanja da ne zatraži od parlamenta produženje vanredne situacije, za stepen blaže od vanrednog stanja, te će neke od pooštrenih sanitarnih mera prestati da važe kao i taj vanredni režim od 26. decembra.

„Odlučili smo da ne tražimo od Poslaničkog doma da produži vanrednu situaciju. Pratimo situaciju i u inostranstvu, uključujući tu i mutaciju omikron. Spremni smo da radimo brzo ako bude potreba“, kazao je na konferenciji za novinare premijer Fijala.

Novi ministar zdravlja Vlastimil Valek objasnio je da nova vlada nije poslušala preporuku prethodne vlade bivšeg premijera Andreja Babiša da produži vanrednu situaciju zato što epidemiološka situacija u Češkoj pokazuje znake poboljšanja, što naravno ne znači da bi nova vlada trebalo da odbaci oprez.

„Spremni smo da momentalno usvojimo adekvatne mere ukoliko bi se situacija razvijala nepovoljno“, kazao je Valek.

Nakon novembarskih apsolutnih rekorda u pandemiji, kada je u testovima jednog dana otkriveno skoro 23.000 novozaraženih, ovaj talas pandemije polako jenjava i u četvrtak je u testovima otkriveno 9.488 novozaraženih virusom korona.

Iako su bolnice u nekim regionima u novembru ponovo počele da odlažu operacije i terapije koje nisu hitne, one nisu bile preopterećene kao početkom godine i u proleće kada je u njima ležalo i po 9.000 kovid-19 pacijenata, od toga oko 2.000 na respiratorima.

Trenutno je u Češkoj zahvaljujući vakcinaciji preko 61 odsto stanovnika, hospitalizovan 5.431 kovid-19 pacijent, od toga je na intenzivnoj nezi ili respiratorima 885 pacijenata. U Češkoj od oko 10,7 miliona stanovnika zaključno sa četvrtkom preminulo je 35.046 obolelih od kovida-19.

Iako nije zadovoljna tempom vakcinacije nova vlada sprema se da ukine i obavezu vakcinisanja, kako je uredbom starije od 60 godina i pripadnike odredjenih profesija, lekare i medicinsko osoblje, vojnike, policajce, vatrogasce obavezala od 1. marta vlada Andreja Babiša kad je već bila u ostavci.

Ministar Valek podržaće komore i strukovne organizacije ako narede svojim članovima da se vakcinišu ali kada su stariji gradjani u pitanju samo će ih nagovarati da se vakcinišu, bez prinude.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner