Početna strana > Hronika > Časlav Koprivica: Srpski narod ne bi mogao da preživi odricanje od KiM. Dušan Proroković: Posledice prihvatanja francusko-nemačkog plana kao posledice Ustava iz 1974. Đorđe Vukadinović: Dobro je što su maske konačno pale
Hronika

Časlav Koprivica: Srpski narod ne bi mogao da preživi odricanje od KiM. Dušan Proroković: Posledice prihvatanja francusko-nemačkog plana kao posledice Ustava iz 1974. Đorđe Vukadinović: Dobro je što su maske konačno pale

PDF Štampa El. pošta
utorak, 31. januar 2023.

Onaj ko bi se saglasio s najnovijim ultimatumom, ko bi ga potpisao ili pomagao da bude potpisan, bio bi vinovnik sigurnog istorijskog kraja velikog srpskog naroda, poručili su iz Pokreta za odbranu KiM.

Ozbiljna država ne može dobrovoljno da se odrekne dela svoje teritorije i svojih građana, to bi bio akt suprotan njenom biću, poručili su iz Pokreta za odbranu KiM na konferenciji za novinare koja je održana u Beogradu.

Profesor Fakulteta političkih nauka Časlav Koprivica poručio je danas da je ovaj Pokret pokrenuo Svetosavski proglas za spas KiM.

"Ne više za odbranu, već za spas, zato što je došao poslednji trenutak", poručio je Koprivica i dodao da je proglas koji je danas objavljen potpisalo 188 uglednih ličnosti, te da mogu da ga potpišu svi građani koji bi da "kanališu svoj stav o ultimatumu EU ili KiM".

U Svetosavskom proglasu je navedeno da srpski narod ne bi mogao da preživi pravno-političko odricanje od Kosova i Metohije, prepuštanje svog naroda neprijatelju, kao i prostora na kojem je utemeljeno srpsko duhovno biće.

"Onaj ko bi se saglasio s najnovijim ultimatumom, ko bi ga potpisao ili pomagao da on bude potpisan, bio bi vinovnik sigurnog istorijskog kraja velikog srpskog naroda", navodi se u ovom dokumentu koji su podržali i Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS.

Koprivica kaže da je potpuno je neshvatljivo "sa stanovišta morala i bića države" da se zbog navodne dobrobiti jednog dela naroda odričete drugog.

"Zamislite da ste roditelj mnogodetne porodice i da vam nekoliko dece gladuje da bi ostali bili dobro obučeni", istakao je on.

Đorđe Vukadinović iz Nove srpske političke misli kaže da je važno da se stvari nazovu pravim imenom.

"Mi se ovde trudimo da dokažemo da je ultimatum - ultimatum, da je ucena - ucena, priznanje nezavisnosti jeste priznanje nezavisnosti, a kapitulacija je kapitulacija", poručio je on.

Vukadinović je uporedio današnje stanje na severu KiM sa onim od pre 10 godina.

"Nekada prištinski specijalci tamo nisu mogli da kroče, jedva su ih spašavali helikopterima, a sada hapse koga hoće. Hapse domaćine, privode polcajce i postavljaju baze", rekao je Vukadinović i dodao da bi prihvatanje predloga bilo "zlo bez presedana".

Vukadinović ocenjuje da je "sazrela svest o potrebi i nužosti ujedinjavanja patriotskih i državotvornih snaga zarad suprotstavljanja aktuelnoj politici povodom KiM".

"Možemo da se suprotstavimo, samo svi zajedno, a i tada bi to bilo jako teško", ocenio je Vukadinović.

Politikolog i publicista Aleksandar Pavić osvrnuo se na proteste iz 2012. godine protiv Sporazuma o integrisanom upravljanju granicom.

"Kako nije tvrda granica? Uveli su vize, zabranjuju ulazak i izlazak kome hoće", poručio je i dodao da vlast ni tada nije uzela u obzir argumente onih koji su protestovali.

Vlast je, kako navodi, "privatizovala politiku prema KiM", a otpor protiv toga traje već preko 10 godina.

Pavić kaže da stranci "bolje znaju" šta je u francusko-nemačkom predlogu od građana Srbije, i da su srpski pregovarači "najgori u istoriji". 

"Daš nekome sve, a onda ga moljakaš da ti da ono što ti je obećano. Zašto smo kupovali vreme 10 godina? Da Rusija i Kina ojačaju. Ojačale su, ali se nigde ne pominju", naglasio je Pavić i dodao da se pregovara samo sa neprijateljem, odnosno, sa SAD i EU.

Kupovina vremena bi trebalo da znači da si u međuvremenu diverzifikovao izvore svojih resursa, ističe Pavić. 

"Danas smo deo promene svetskog poretka i stvaranja novog multipolarnog sistema, a ako je Srbija mogla da se 1906. suprotstavi Austrougarskoj, može i sad", zaključio je on.

"Treba naglasiti da je reč o ultimatumu, i to tako treba karakterisati", rekao je publicista Marinko Vučinić.

Preti se da će Srbija biti kao Iran ukoliko ne prihvatimo njihove uslove, u pitanju je, dakle, ultimatum, dodao je Vučinić i osudio reakcije "građanističke proevropske strane koja poziva da se plan prihvati bez obzira na cenu".

Saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu Dušan Proroković uporedio je eventualne posledice prihvatanja francusko-nemačkog plana sa posledicama Ustava iz 1974. godine.

"Kako se tako lako proturio taj Ustav iz 1974. godine koji je izazvao građanski rat i čije posledice trpimo i danas? Tada se takođe razgovaralo jezikom ultimatuma, a sporazum se pravio bez glavnih interesnih snaga", ocenio je Proroković i poručio da se i onda pretilo da će se "Srbima nebo srušiti na glavu" ukoliko ga ne prihvate.

Dodaje da će posledice prihvatanja sporazuma biti "jednako katastrofalne kao naše pristajanje na Ustav iz 1974. godine", a to će biti još očiglednije za deceniju i po.

Proroković je ocenio da situacija jeste teška, ali je rekao da ne veruje da Zapad može da sprovede mere kojima preti, te da mu to i nije u interesu.

"Samo vrše pritisak. Ukoliko ne bismo pristali, pregovori bi se verovatno samo nastavili", zaključio je Proroković.

Svetosavski proglas su, pored ostalih, potpisali akademici Danilo N. Basta, Matija Bećković, Vasilije Krestić, Slavenko Terzić, Milosav Tešić…

(Sputnjik, RT Balkan)

Onlajn peticiju Svetosavskog proglasa za spas Kosova i Metohije možete potpisati na sledećoj adresi:

https://www.peticije.online/389263?fbclid=IwAR26-heKrcJc2BvrwwbJar76UTFbbQ8D0FPzK-Q22ZGzZQycR36M1rAScCM

Videti još: Dokumenti: Svetosavski proglas za spas Kosova i Metohije – Ne ultimatumu, ne kapitulaciji!

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner