Početna strana > Hronika > Bugarska kupuje vojne avione i brodove za 1,18 milijardi evra; Ministar odbrane - Bugarska vojska ima sovjetsku opremu, a nedostaje joj oprema po standardima NATO
Hronika

Bugarska kupuje vojne avione i brodove za 1,18 milijardi evra; Ministar odbrane - Bugarska vojska ima sovjetsku opremu, a nedostaje joj oprema po standardima NATO

PDF Štampa El. pošta
petak, 03. jun 2016.

Bugarski parlament odlučio je danas da se iz budžeta potroši 1,18 milijardi evra za kupovinu vojnih aviona i brodova do 2021. godine, što je prva takva odluka od 2004. godine, kada je Bugarska primljena u NATO.

Ugovor o kupovini osam aviona - novih ili polovnih, treba da bude sklopljen do kraja godine, dok bi plaćanje i isporuka bila od 2018. do 2021. godine, navodi se u saopštenju Parlamenta i dodaje da bi to bio ugovor do 1,5 milijarde leva (770 miliona evra).

Ministarstvo odbrane dobilo je ponude iz 15 zemalja, među kojima su u uži izbor ušli švedski novi avioni tipa "gripen", polovni italijanski lovci "jurofajter" (Eurofighter) i portugalski polovni avioni F-16.Parlament planira kupovinu još osam aviona, 2022. i 2023. godine.

Bugarska skupština odobrila je i kupovinu dva patrolna broda za ukupno 419 miliona evra.

"Bugarska vojska ima sovjetsku opremu, a nedostaje joj oprema po standardima NATO-a", izjavio je ministar odbrane Nikolaj Nenčev.

(Tanjug) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner