Početna strana > Hronika > Bugarka Kristalina Georgijeva jedina kandidatkinja za mesto šefa MMF
Hronika

Bugarka Kristalina Georgijeva jedina kandidatkinja za mesto šefa MMF

PDF Štampa El. pošta
utorak, 10. septembar 2019.

 Bugarka Kristalina Georgijeva, sada broj dva u Svetskoj banci, jedini je kandidat za mesto šefa Međunarodnog monetarnog fonda, gde će zameniti Kristin Lagard, saopštio je MMF.

 Generalna direktorka MMF Kristin Lagard je podnela ostavku na to mesto da bi preuzela vođstvo Evropske centralne banke.

"Period podnošenja kandidatura za mesto generalnog direktora je završen u petak, 6. septembra. Jedina kandidatkinja, Kristalina Georgijeva, sadašnja generalna direktorka Svetske banke i bugarska državljanka, potvrdila je volju da se kandiduje," naveo je MMF u saopštenju, prenosi RSE.

Upravni odbor Fonda će sada organizovati sastanke između kandidatkinje i uprave planirajući nominaciju najkasnije do 4. oktobra. MMF je morao da promeni statut koji se odnosi na starosnu granicu za mesto generalnog direktora da bi kandidatura Georgijeve, koja puni 66 godina 13. avgusta, bila validna.

Od 1951. godine propisi Fonda zabranjuju kandidaturu na to mesto osobi staroj 65 godina i ne dozvoljavaju da nosilac te funkcije ostane na tom mestu dalje od svog 70. rođendana. Institucija je u saopštenju navela da se izmenom propisa koju je usvojio savet guvernera i koja odmah stupa na snagu usklađuju uslovi za imenovanje generalnog direktora sa uslovima koji se primenjuju na članove upravnog odbora, kome generalni direktor predsedava, i na predsednika Grupe Svetske banke, gde nema starosnog ograničenja.

Georgijevu je za kandidata odredila Evropska unija 2. avgusta posle tesnog glasanja koje je pokazalo podele unutar Unije. Pored toga što ima veliko iskustvo u međunarodnim finansijama, u njenu korist je išlo i to što je žena i državljanka zemlje istočne Evrope.

Istorijski gledano, vođstvo MMF je uvek bilo povereno Evropljaninu, a Svetske Banke Amerikancu. Ta podela uloga ostaje nepromenjena kao što pokazuje nominacija Dejvida Malpasa na čelo Svetske Banke ovog proleća.

On je takođe bio jedini kandidat. Lagard će funkciju u MMF zvaničmo napustiti u četvrtak.

(Fonet)