Početna strana > Hronika > Boško Obradović: Vučić je prvo rekao da nije hteo da primi francusko-nemački predlog, da je to bio apsolutno neprihvatljiv dokument, da bi sada rekao da će raditi na sprovođenju tog dokumenta
Hronika

Boško Obradović: Vučić je prvo rekao da nije hteo da primi francusko-nemački predlog, da je to bio apsolutno neprihvatljiv dokument, da bi sada rekao da će raditi na sprovođenju tog dokumenta

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 30. januar 2023.

Lider Pokreta Dveri Boško Obradović kaže da sednica parlamenta o Kosovu još uvek nije zakazana, a da će, ako bude održana, a nada se da hoće, poslanici tog pokreta tražiti da se nemačko-francuski predlog o Kosovu odbaci. "Prostora za pregovore ima, ali ih treba vratiti u Savet bezbednosti UN, gde imamo saveznike - Rusije i Kinu. Kako bi Srbija to mogla da uradi? Obratio bih se UN i obavestio ih da je EU izašla iz okvira svog mandata, prešla je na rešavanje statusnog pitanja, što nije njen mandat. SB UN je jedini gde se o pregovorima o statusu Kosova može pregovarati", kazao je Obradović u Danu uživo.

Skupština Srbije trebalo bi da zaseda u četvrtak, 2. februara, kada se očekuje rasprava o francusko-nemačkom predlogu za pitanje Kosova i Metohije. Stav Dveri je da predlog treba da se odbaci u celini, i čuli smo ga ubrzo nakon što je predsednik Srbije saopštio rezultate razgovora sa zapadnom „petorkom“.

A da li će biti sednice uopšte?

„U našoj zemlji sve je naopako, pa mediji javljaju za nešto što bi trebalo da bude posao predsednika Skupštine. A on sednicu nije zakazao. Radi se o neozbiljnosti i njihovom stilu da zakazuju ‘dan uoči’, što je jedno iživljavanje nad poslanicima, da vi ne znate kad vam je sednica, da ne možete da se organizujete i pripremite. To govori o jednom iživljavanju nad institucijama društva“, naglasio je Obradović.

Kaže da se nada da će sednica biti održana.

„Ja se nadam da će biti sednice, jer ne vidim u kojoj to drugoj instituciji treba da se razgovara o Kosovu ako ne u Skupštini. Ali ovoj vlasti se ne može verovati. Jer, Vučić je prvo rekao da nije hteo da primi predlog francusko-nemački, da je to bio apsolutno neprihvatljiv dokument, da bi sada na Jovanjdan rekao da će se raditi na sprovođenju jednog takvog dokumenta. Kako možete posle toga da verujete jednoj takvoj vlasti“, upitao je Obradović.

N1: Vi ste za to da se odbaci taj predlog, a niste ga još ni videli?

„Ja sam poslao dopis Predsedištvu Srbije i tražio uvid u taj dokument za Kosovo, istakao sam da je neophodno da svi poslanici dobiju taj papir, da je dobro da dobijemo i predlog zaključka, kako vlast vidi taj predlog. Iz izjava koju je Aleksandar Vučić dao, a da ne govorim o izjavama zapadnih diplomata, jasno je da se radi o dokumentu koji ima jedan smisao – da Srbija prihvati da se više ne protivi ulasku Kosova u međunarodne organizacije, pre svega UN“, kaže Obradović.

Prema njegovim rečima, neophodno je izvršiti pritisak na Srbiju.

„Oni traže da se mi ne protivimo ulasku Kosova u UN, što je ista stvar. Time se dobija nezavisnost Kosova“, kaže.

Na sednici parlamenta, dodaje, pitaće:

„Gde se žuri, koja to država u svetu se odrekla dela svoje teritorije…“, navodi.

Obradović kaže i da niko nije govorio o sankcijama koje ćemo doživeti ako ne prihvatimo pomenuti predlog za Koaovo.

„Ovih dana smo izloženi tim strahovima i pretnjama, da je potop ako ne prihvatimo. To ne može da se desi. U samoj EU je pet država koje ne priznaju Kosovo. Konsekvence su jedno, a sankcije drugo. Niko nije rekao da su konsekvence sankcije“, mišljenja je Obradović.

Na sednicu parlamenta, naglašava, idu da bi „sprečili vlast da prihvati taj predlog“.

„Ne postoji država na svetu koja bi se odrekla svoje teritorije, zašto bismo mi to uradili. I pitam se ko je taj koji će priznati okupaciju Kosova“, rekao je.

A na pitanje o tome kako da se pregovara o Kosovu, kaže: „Prostora za pregovore ima, ali ih treba vratiti u SB UN, gde imamo saveznike – Rusiju i Kinu. Obratio bih se UN i obavestio da je EU izašla iz okvira svog mandata, prešla je sa tehničkih pregovora na rešavanje statusnog pitanja, što nije njen mandat. SB UN je jedini gde se o pregovorima o statusu Kosova može pregovarati“, zaključio je Obradović.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner