Početna strana > Hronika > Borko Stefanović Aleksandru Bocan-Harčenku: Nije održiva aktuelna politika Srbije o neuvođenju sankcija Rusiji. Budućnost Srbije je u EU i sve drugo bi značilo izolaciju sa katastrofalnim posledicama
Hronika

Borko Stefanović Aleksandru Bocan-Harčenku: Nije održiva aktuelna politika Srbije o neuvođenju sankcija Rusiji. Budućnost Srbije je u EU i sve drugo bi značilo izolaciju sa katastrofalnim posledicama

PDF Štampa El. pošta
subota, 26. novembar 2022.

Reagujući na komentare ruskog ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka na predlog Rezolucije o usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU koju je podneo Odboru za spoljnu politiku Skupštine Srbije, potpredsednik Skupštine Srbije i zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović je izjavio da je "Skupština Srbije jedino mesto gde treba da se donose najvažnije odluke o budućnosti Srbije", saopštila je SSP.

Stefanović je, kako se navodi u saopštenju SSP, naglasio da „te odluke Srbija mora da donosi vodeći računa o svom interesu, a ne u interesu bilo koje druge zemlje“.

„Budućnost Srbije je u EU i sve drugo bi značilo izolaciju sa katastorfalnim posledicama. Što se tiče usvajanja restriktivnih mera prema Rusiji jasno je da aktuelna politika Srbije, kao jedine zemlje kandidata za članstvo u EU koja nije uvela bilo kakve restriktivne mere prema Rusiji, nije održiva i da su posledice takve politike sve veće i veće“, naveo je Stefanović.

Nastavak takve politike bi, dodao je Stefanović, „ugrozio investicije iz zemalja EU, postojeća radna mesta, izvoz naših preduzeća i doveo bi do obustave prava da kortistimo sredstva iz fondova Evropske unije“.

„Što se tiče gospodina ambasadora Rusije u Srbiji, Aleksandra Bocan-Harčenka, ukoliko želi da zaista pomogne Srbiji, umesto komentarisanja Rezolucije trebalo bi da objasni rukovodstvu Rusije koliko je štetno po interese Srbije kada se, da bi objasnili pokušaj otcepljenja delova Ukrajine, pozivaju na Kosovski presedan. Srbija mora da vodi samostalnu politiku, ne može da reaguje na pritiske sa zapada i pojedine pokušaje oduzimanja dela teritorije, ali i na pritiske sa istoka da ostane izolovano ostrvo na evropskom kontinentu“, zaključio je Stefanović.

SSP podseća da je ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko komentarišući Rezoluciju o usaglašavanju spoljne politike sa EU i uvođenju restriktivnih mera prema Rusiji upitao „da li Stefanović vodi računa o mišljenju većine državljana Srbije“, navodeći da se po ispitivanju javnog mnjenja „njegov predlog ne poklapa sa stavom više od 80 odsto srpske javnosti“ i tom prilikom dodao: „Zašto gospodin Stefanović, govoreći o mogućim gubicima zbog neslaganja Srbije sa evropskim restrikcijama, lukavo zaobilazi one probleme koji će se sigurno pojaviti u slučaju ograničavanja saradnje Srbije sa Rusijom u sferama ekonomije koje su od vitalnog značaja?“.

(N1)

Videti još: Aleksandar Bocan-Harčenko: Da li Borko Stefanović vodi računa o mišljenju većine građana Srbije? Po ispitivanju javnog mnjenja, njegov predlog o uvođenju sankcija Rusiji ne poklapa se sa stavom više od 80 odsto srpske javnosti

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner