Početna strana > Hronika > Borislav Stefanović: Priština nastoji da jednostrano promeni dogovor sa Beogradom
Hronika

Borislav Stefanović: Priština nastoji da jednostrano promeni dogovor sa Beogradom

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 07. jul 2011.

Šef tima Vlade Srbije za dijalog sa Vladom Kosova Borislav Stefanović rekao je danas da Priština u poslednja dva dana nastoji da "jednostrano izmeni realnost na Kosovu" i dogovor koje su dve strane postigle uz posredstvo EU.

- To se radi iz unutrašnje-političkih potreba Prištine... - da smire svoju javnost zbog dosta negativnih elemenata dogovora po njih. U našem dogovoru apsolutno nigde ne postoji mogućnost da Srbija prestane da vrši svoju funkciju na Kosovu i Metohiji, niti ćemo mi to učiniti - rekao je Stefanović za agenciju Beta.

Stefanović je odbacio tvrdnje kosovskog ministra unutrašnjih poslova Bajrama Redžepija da do 1. novembra moraju da budu raspuštene srpske institucije na Kosovu.

Šef tima Vlade Srbije je kazao da je Redžepi odlično upoznat sa sadržinom dogovora, ali da, uprkos tome, pokušava da "promeni realnost dok ne dođe do pune implementacije" sporazuma postignutog 2. jula u Briselu.

- Naši građani će i dalje normalno imati pravo na sva dokumenta Republike Srbije i mi ćemo nastaviti da vršimo svoje funkcije kao institucije Republike Srbije na Kosovu i Metohiji - rekao je Stefanović.

On je dodao da je Srbija već obavestila EU o pokušajima Prištine da jednostrano izmeni dogovoreno, da je i Priština upozorena da je to "nedopustivo ponašanje", kao i da je "hitno potrebno pronaći rešenje" za petoricu Srba koji su uhapšeni na Kosovu 28. juna posle proslave Vidovdana na Gazimestanu.

Stefanović je naveo da "građani ne treba da nasedaju na provokacije i da ne treba da dozvole da u trenutku kada Priština ima jak politički pritisak kod kuće iskoristi tu situaciju i naškodi našim građanima".

- Činjenica je da smo našli rešenja koja će pomoći Srbima na Kosovu i Metohiji, a gospodin Redžepi sada koristi tu situaciju da dogovor koji smo postigli predstavi na jedan neprihvatljiv način i izmeni situaciju na terenu pre same implementacije dogovora - rekao je on.

Šef tima Vlade Srbije je kazao da će Priština nastaviti sa takvim postupanjem u narednim danima, ali da je Beograd preduzeo sve da se to više ne dešava i da se nada da će ti pritisci prestati.

- Nadamo se da će takvo ponašanje uskoro prestati, jer je ovakva praksa neprihvatljiva i Republika Srbija bi u toj situacija mogla da uzvrati recipročnim merama. To je ono što bi imalo vrlo štetne posledice po dogovor, i duh i konstruktivnost koje smo postigli. Zato se nadam da će prištinske vlasti uskoro uvideti svoju grešku i prestati sa takvom praksom - rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, učešće beogradskog tima u nastavku dijaloga nije ugroženo, a u Briselu dele zabrinutost srpskih vlasti zbog dešavanja na Kosovu.

- Očekujemo da ubrzo vidimo konkretne rezultate i da se sa ovom praksom prestane. Priština nema nikakvo pravo da radi to što sada pokušava i ja očekujem da će prestati sa tim. Ovo može imati negativne posledice po pregovore i dobijam uveravanja da će se učiniti sve da se ova situacija reši u najkraćem roku - rekao je Stefanović.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi rekao je danas da nova dokumenta MUP-a Srbije (lične karte, vozačke dozvole i registarske tablice) ne važe na Kosovu i da su tamošnji policajci u obavezi da ih oduzimaju.

- Biometrijske lične karte Srbi će morati da menjaju, moraju da se ukinu srpske. Srbija priznaje kosovske lične karte i sada nema razloga da ih ne izvade - kazao je Redžepi za KiM Radio.

Prema njegovim rečima, dokumenta Srbije nisu legalna jer ih izdaju srpske paralelne institucije na Kosovu.

- Najkasnije do 1. novembra sve paralelne institucije moraju da se ukinu i svi registri i knjige prelaze u nadležnost Kosova. Ne mogu postojati po dve institucije koje izdaju dokumenta na istoj teritoriji - rekao je Redžepi.

Na pitanje zašto se, iako su pregovarački timovi Beograda i Prištine postigli dogovor o slobodi kretanja, Srbima oduzimaju dokumenta, Redžepi je naveo da sprovođenje tih sporazuma još nije počelo.

Pregovarački timovi Beograda i Prištine postigli su 2. jula u Briselu dogovore o slobodi kretanja i razmeni kopija matičnih knjiga.

(Beta)