Početna strana > Hronika > Borislav Stefanović: Kritike na račun sporazuma Beograda i Prištine su emotivne i impulsivne
Hronika

Borislav Stefanović: Kritike na račun sporazuma Beograda i Prištine su emotivne i impulsivne

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 05. septembar 2011.

Beograd - Kritike na račun sporazuma koji je u petak u Briselu postignut između Beograda i Prištine su emotivne i impulsivne, ocenjuje Borislav Stefanović.

Šef pregovaračkog tima Beograda ponavlja da je postignuti sporazum najbolji za Srbiju i kosovske Srbe jer predstavlja "nešto čime se reguliše života bez prejudiciranja statusa".

Dogovor oko pečata i carinske dokumentacije nema implikacija na nezavisnost Kosova - "tim dogovorom se reguliše promet robe u okviru jednog a ne dva suverentiteta", kaže Stefanović.

On je tako odgovorio na zahteve čelnika opština sa severa Kosova koji su zatražili njegovu smenu i odgovornost.

"Pregovarač sam Vlade Srbije i kao takav se trudim da dobijemo najbolje rešenje za Srbiju, njene građane a posebno za kosovske Srbe", kazao je Stefanović i dodao da se nada da je najbolje rešenje postignuto i u petak na poslednjoj, šestoj rundi pregovora u Briselu.

"Rešenje je statusno neutralno, čuva pozicije Srbije, obesmišljava Tačijevu blokadu i nije vezano za dogovor o administrativnim prelazima, što će biti tema kasnije u dijalogu kada bude reč o severu Pokrajine", kaže Stefanović.

Prema njegovim rečima, pitanje pečata ne može imati utucaja na inače jasno i javno izraženu volju Prištine da zauzme prelaze.

Na stav lidera sa severa da će ga pozvati da gradjanima objasni šta je dogovorio u Briselu, s obzirom da se, kako su ocenili situacija na terenu bitno razlikuje od onoga što im je rečeno da je dogovoreno, Stefanović je rekao da će uvek biti uz građane.

"Uvek ću biti sa gradjanima kao što smo bili i do sada, a oni su jako dobro upoznati sa alternativama i šta bi se dešavalo da nema dogovora", kazao je šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom.

Stefanović je demantovao da se u Briselu razgovaralo o tome kome će se plaćati takse i akcize, odnosno da će one ostajati na severu, jer prelazi nisu bili tema.

"Nastojaćemo kada to bude tema, nakon konsultacija sa predsednicima opština sa severa Pokrajine da nadjemo rešenje koje će ići njima u prilog, kazao je šef pregovaračkog tima. Sve ostalo je politikantsko igranje sa stabilnošću i životima ljudi", ocenio je Stefanović.

Predsednici opština Zvečan, Kosovska Mitrovica i Zubin Potok zatražili su na današnjoj sednici smenu Stefanovića, i ocenili da on dogovorima u svoje ime nanosti štetu kosovskim Srbima veću od one koju im je nanela medjunarodna zajednica poslednjih 12 godina.

Kao razlog za smenu naveli su i to da Stefanović ne uživa poverenje kosovskih Srba, a ni njihovih lidera sa severa Pokrajine.

Naveli su da traže odgovornost Stefanovića zbog kršenja Ustava Srbije kojim je zagarantovan integritet Srbije čiji je Kosovo sastavni deo.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner