Početna strana > Hronika > Boris Tadić: Četiri prioriteta spoljne politike Srbije
Hronika

Boris Tadić: Četiri prioriteta spoljne politike Srbije

PDF Štampa El. pošta
utorak, 05. januar 2010.

BEOGRAD – Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će prioriteti spoljne politike Srbije u 2010. biti približavanje Evropskoj uniji, očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, jačanje regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa i jačanje ekonomske diplomatije.

Tadić je, na ambasadorskoj konferenciji u Palati Srbija, ocenio da je uspeh spoljne politike Srbije artikulacija odnosa sa najvećim svetskim silama Rusijom, SAD i Kinom.

Konstatujući da su savremeni međunarodni odnosi promenljivi, Tadić je istakao da je neophodno da i spoljna politika Srbije bude fleksibilna.

Prema njegovim rečima, Srbija u budućnosti treba da intenzivnije sarađuje „političkim entitetima” za koje u prošlosti nije bilo dovoljno vremena, a odnosi treba da budu produbljeni pre svega sa BRIK grupom (Brazil, Rusija, Indija, Kina) i zemljama Pokreta nesvrstanih.

Osvrćući se na odnose sa državama „starog kontinenta”, Tadić je podsetio da je Srbija ostvarila bliske strateške odnose sa Italijom, Francuskom, Španijom, Nemačkom, Švedskom, Grčkom, Slovačkom, Mađarskom...

(Tanjug)