Početna strana > Hronika > Boris DŽonson podneo ostavku na mesto poslanika u Donjem domu britanskog Parlamenta zbog afere "Partigejt" - ilegalnih žurki tokom pandemije koronavirusa
Hronika

Boris DŽonson podneo ostavku na mesto poslanika u Donjem domu britanskog Parlamenta zbog afere "Partigejt" - ilegalnih žurki tokom pandemije koronavirusa

PDF Štampa El. pošta
petak, 09. jun 2023.

Nekadašnji britanski premijer Boris DŽonson podneo je ostavku na mesto poslanika u Donjem domu britanskog Parlamenta nakon objavljivanja izveštaja o aferi "Partigejt".

Izveštaj je napravio parlamentarni Komitet za privilegije, koji je istraživao da li je nekadašnji premijer prevario Parlament.

DŽonson je optužio Komitet da pokušava da ga "istera", prenosi Bi-Bi-Si.

On je u saopštenju napisao da "oni do sada nisu ponudili nikakve dokaze da je namerno prevario Donji dom".

DŽonson je u martu priznao da, kada je u pitanju afera "Partigejt", nije bio potpuno iskren tokom svojih obraćanja u britanskom Parlamentu, ali da to nije učinio namerno.

Afera "Partigejt" izbila je kada su se u javnosti pojavili navodi da je tadašnji premijer Boris DŽonson organizovao protivzakonite žurke u svojoj rezidenciji tokom lokdauna za vreme pandemije virusa korona.

Nekadašnji premijer je rekao da fizičko distanciranje tokom tih okupljanja nije bilo "savršeno", ali da su u pitanju bili "neophodni" poslovni sastanci.

Ta afera je u velikoj meri uticala na njegovu odluku da se julu prošle godine povuče sa funkcije premijera Velike Britanije.

Boris DŽonson je u britanski Parlament prvi put ušao 2001. godine, a u njemu je ostao do 2008. godine kada je podneo ostavku kako bi postao gradonačelnik Londona.

Poslaničku funkciju ponovo je preuzeo 2015. godine, a 2019. je postao i premijer Velike Britanije.

(RT)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner