Početna strana > Hronika > Bombaški napadi na ambasade Švajcarske i Čilea u Rimu
Hronika

Bombaški napadi na ambasade Švajcarske i Čilea u Rimu

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 23. decembar 2010.
cileanska-ambasada.jpg

Dve osobe povređene u eksplozijama paket-bombi u švajcarskoj i čileanskoj ambasadi u Rimu. Niko za sada nije preuzeo odgovornost za napade, ali italijanska policija sumnja da iza napada stoje anar histi.

U dva bomba ška napada u Rimu povređene su dve osobe. Paketi sa bombama eksplodirali su u švajcarskoj i čileanskoj ambasadi, a povređeni su službenici koji su otvarali pakete. Oni su zadobili teške povrede ruku i odmah su prebačeni u bolnicu.

Iako niko još uvek nije preuzeo odgovornost za napade, italijanski zvaničnici i policija eksplozije dovode u vezu sa događajem prošlog meseca u Grčkoj, kada su pripadnici krajnje levičarske grupe poslali pakete s bombama u predstavništva stranih vlada i ambasade u Atini.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Roberto Maroni rekao je da iza eksplozija u Rimu najverovat nije stoje anarhisti, na šta upućuje niz elemenata u dosadašnjoj istrazi, a kao mogući napadači navode se i ekoanarhističke grupe.

Maroni je napomenuo da postoje veoma uticajne grčke i španske anarhističke grupe, koje međusobno sarađuju.

Gradonačelnik Rima Đani Alemano izjavio je da napadi imaju "međunarodno poreklo" i da nisu nikako povezani sa nemirima koji su se dešavali u gradu nakon najavljene reforme obrazovanja.

"Ovo je talas terorizma protiv ambasada", rekao je Alemano.

Švajcarsko ministarstvo spoljnih poslova zatvorilo je posle napada sve pristupe ambasadi u Rimu kao i konzulatu u Milanu. Policija je proveravala i druge ambasade u italijanskoj prestonici, pri čemu je u ambasadi Ukrajine, takođe, pronađen sumnjivi paket, ali se ispostavilo da ne sadrži bombu.

Rimska policija je tokom dana dobila i dve lažne dojave o bombama u centru grada.

Ekplozije u Rimu dogodile su se svega dva dana posle pronalaska bombe u rimskoj podzemnoj železnici, i to u vreme kada Evropa strahuje od novih terorističkih napada najavljivanih za božićne praznike.

Međutim, ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini rekao je da je suviše rano govoriti o poreklu bombi, ali da postoji opasnost za sve diplomatske misije, zbog čega, je Rim upozorio ambasade u celom svetu o mogućim novim napadim.

Početkom novembra, grčki radikalni anarhisti poslali su 14 poštanskih paketa sa eksplozivom u strane ambasade u Atini, francuskom predsedniku Nikoli Sarkoziju, nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju. Dva paketa su eksplodirala, ali povređenih nije bilo.

Odgovornost za napade je preuzela ekstremistička grupa "Zavera vatrenih ćelija", koja je pozvala svoje pristalice u Grčkoj i drugim zemljama da preduzmu slične akcije.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner