Početna strana > Hronika > "Blumberg": Industrijska proizvodnja u Nemačkoj u padu, ekonomiju "izvlači" sektor usluga
Hronika

"Blumberg": Industrijska proizvodnja u Nemačkoj u padu, ekonomiju "izvlači" sektor usluga

PDF Štampa El. pošta
utorak, 23. maj 2023.

 Nemačka je na ivici recesije - industrijska proizvodnja pogoršala se usred pada potražnje za robom, a jedino što "vadi" najveću ekonomsku silu Evrope je rast uslužnog sektora.

Kako prenosi "Blumberg", ekonomska aktivnost zemlje ubrzala se u maju zahvaljujući boljim performansama sektora usluga, ali je proizvodna aktivnost smanjena usled daljeg pada potražnje za robom i odustajanja od ruskih energenata.

"Dobro stanje u sektoru usluga sugeriše da potrošnja potrošača napreduje bolje nego što se očekivalo, uprkos gubitku kupovne moći domaćinstava izazvanom inflacijom", rekao je Sajrus de la Rubija, glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke. "Proizvodnja, s druge strane, usporava zbog pada kineske proizvodnje koji je počeo u drugom kvartalu", objasnio je on.

Najveća evropska privreda klati se na ivici recesije od kada je odustala od ruskih energenata. Industrijska proizvodnja drastično je pala u poslednja tri meseca prošle godine, a menadžeri nabavke sada se nadaju da će se aktivnost postepeno povećavati, iako kontinuirana slabost u proizvodnji dovodi u pitanje trajnost "oporavka" ekonomije.

Francuski podaci su ranije pokazali da rast druge najveće evropske ekonomije slabi.

(RT)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner